NHL:n kautta aikain parhaimpiin puolustajiin lukeutuva Chris Pronger otti Twitter-tilillään painavasti kantaa huippu-urheilijoiden talousongelmiin, jotka iskevät usein vasten kasvoja nopeasti ammattilaisuran päätyttyä.

1000 ottelua kestäneellä NHL-urallaan kaiken mahdollisen voittanut, nykyään 47-vuotias Pronger on huolissaan siitä, miten holtittomasti jättipalkkoja nauttivat urheilijat rahojaan tuhlaavat.

– Itse pelasin 20 vuotta NHL:ssä. Olin yksi parhaiten palkatuista NHL-pelaajista ja monien muiden huippu-urheilijoiden ystävä. Arvioni mukaan yli 50 prosenttia ammattiurheilijoista kärsii talousongelmista lopetettuaan, Pronger aloittaa.

Tämän jälkeen Pronger listaa kolme suurinta kompastuskiveä, joihin urheilijat usein törmäävät.

– Ongelma numero yksi: urheilijoilla on tapana tuhlailla uran alkuvuosina ja uskoa, että rahavirta jatkuu ikuisesti. Kokemusta on. Olemme kuitenkin aina vain yhden loukkaantumisen päässä lopettamisesta. Aina!

– Sain itse miljoonan dollarin allekirjoituspalkkion, kun olin 18-vuotias. Se on valtava summa nuorelle aikuiselle. Sen suuruuden ymmärtäminen oli pelottavaa. Olin onnekas, että minulla oli hyviä mentoreita. Kaikki eivät olleet yhtä onnekkaita.

Pronger muistuttaa, että NHL-pelaajien 2-3 miljoonan dollarin mediaanipalkasta verot syövät 39-56 prosenttia, minkä jälkeen agentit ja henkilökohtaiset valmentajat ja avustajat nappaavat päältä omat siivunsa.

– Urheilija saattaa hyvinkin käyttää 20 000 dollaria kuukaudessa. Ja kun keskiarvoinen pituus uralle on neljä kautta, urheilijalla voi olla säästössä 2-3 miljoona euroa lopettaessaan. Mutta kun rahankäyttötottumukset ovat jo muodostuneet, ongelmia ilmaantuu muutaman vuoden sisällä uran päättymisestä, Pronger jatkaa ja muistuttaa, että esimerkiksi hulppeista taloista on ostohinnan päälle maksettava verot.

Pronger nostaa esille myös pelaajat, jotka elättävät ensimmäisen ison sopimuksensa jälkeen lapsuuden ystäviään sekä sukulaisiaan ja haluavat tarjota myös näille palan taloudellisesti riippumattomasta elämästään.

Oma lukunsa ovat lisäksi sijoitusneuvojat, jotka yrittävät nyhtää helppoa rahaa äkkirikastuneilta urheilijoilta, joilla ei ole asiantuntemusta alasta.

Voit lukea Prongerin tekstin kokonaisuudessaan alta löytyvästä upotuksesta tai täältä.

Chris Pronger

@chrispronger
I played 20 years in the NHL.

I was one of the highest earning NHL players of all time. And friends with many other pro athletes.

My guess is more than 50% of pro athletes have financial issues in retirement.