Näkökulma: Runkosarjailotulituksen aika ohi – Colorado Avalanche tarvitsee jatkossa enemmän santapaperia

© Kuva: Getty Images

Colorado Avalanche lähti jo toisena kautena peräkkäin NHL:n pudotuspeleihin Tampa Bay Lightningin ohella suurimpana mestarisuosikkina.

Silti runkosarjassa seksikästä hyökkäyspeliä ja railakasta taitolätkää esittävä tähtisikermä jäi jälleen kauaksi varsinaisesta tavoitteestaan – Stanley Cupista. Tämä opetus ei jää taatusti huomaamatta yhtenä NHL:n parhaista GM:istä tunnettavalta Joe Sakicilta. Hienosäätöä kokoonpanoon on luvassa.

Palkkakattojuhlat takana

Vegas Golden Knightsille riitti lumivyöryn pysäyttämiseen Nathan MacKinnonin johtaman ykkösketjun pysäyttäminen. Tämän jälkeen muista ketjuista ei ollut vastaamaan tuleen, varsinkin kun kakkossentteri Nazem Kadri hölmöili itsensä jälleen kerran pitkälle pelikiellolle pudotuspeleissä.

Yksi tähän liittyvä kysymys kuuluukin, onko Jared Bednar taktisesti riittävän hyvä päävalmentaja reagoimaan vastustajan siirtoihin? Päävalmentajakysymys noussee ainakin puheenaiheeksi Avalanchen toimistolla tänä kesänä.

Avalanchen etsikkoaika palkkakattorintamalla päättyi sekin tähän kauteen. Jatkossa Sakicin on oltava entistä tarkempi rahankäyttönsä suhteen, sillä miehen on sorvattava vuosipalkaltaan lähemmäs 10 miljoonaa dollaria kohoava jatkosopimus tulokasdiilinsä viimeistä vuotta pelanneelle tähtipuolustaja Cale Makarille.

Ilman sopimusta ovat runkomiehistä lisäksi kapteeni Gabriel Landeskog, Brandon Saad sekä Vezina-ehdokkuuden juuri itselleen napannut maalivahti Philipp Grubauer. Jokainen kolmikosta hakee palkankorotusta tähän kauteen päättyneisiin sopimuksiinsa.

Santapaperia kehiin

Avalanche osoittautui Vegasia vastaan joukkueeksi, joka kaipaa kokoonpanoonsa lisää pudotuspelikovuutta.

Taitureista koostuva puolustus kaipaisi jämäkkää oman pään isäntää. Myös sentteriosasto kaipaa lisää syvyyttä. Toista kauttaan seurassa pelannut Kadri olisi saattanut olla osittainen vastaus kysymykseen ilman tuoreinta pelikieltohölmöilyään.

Vegas-sarja osoitti Avalanchelle tylyllä tavalla yhden nyky-NHL:n kulmakivistä – kokoonpanoon leveyden. Yhdellä supertähdistä kootulla triolla ei tämän päivän NHL:ssä lennetä kuuhun. Tämän tosiasian Golden Knightsin, Montreal Canadiensin sekä New York Islandersin esimerkit ovat osoittaneet.

Se, miten Sakic vastaa huutoon kesällä, määrittää pitkälti Avalanchen ensi kauden suunnan. Runkosarjailotulituksen, highlight-koosteiden ja kivojen tehopistelukemien sijaan joukkueen on oltava valmis upottamaan kätensä likasankoon, muuten pudotuspelejä silmällä pitäen rakennetut duunarijoukkueet pyyhkivät Avalanchen tähtisikermällä jäätä myös ensi kaudella.

Pelkästään pari haalariosaston täsmähankintaa saattaisi nostaa Avsin viimein seksikkäästä runkosarjanipusta pudotuspelimenestyjien joukkoon. Sakicin kesän peliliikkeiden seuraamisesta onkin luvassa NHL-jännäreille kutkuttavaa viihdettä.

Markus Nuutinen