Chicago Blackhawksin puolustaja Nikita Zadorov muistelee The Athleticin haastattelussa kitkerää välierätappiota Suomelle vuoden 2019 MM-kisoissa.

Zadorovin edustamalla Venäjällä oli tuolloin jalkeilla todellinen Dream Team, eikä nimettömällä Suomella pitänyt olla mitään sanan sijaa joukkueiden luisteltua jäälle välieräottelussa. Leijonat taisteli kuitenkin maalivahtinsa Kevin Lankisen johdolla lopulta 1-0-voiton ja selvitti tiensä finaaliin, jossa tuhkimotarina huipentui Kanadan kustannuksella.

– Luulin, että kultamitalit ovat jo taskussamme. Meillä oli kasassa todellinen all-star-tason joukkue. Paras joukkue 20 vuoteen, Zadorov muistelee kahden vuoden takaisia kisoja.

– Ovetshkin, Malkin, Kutsherov tai kukaan meistä ei onnistunut maalinteossa. Se oli ehdottomasti Suomen ison jään taktiikan ansiota. He eivät edes ylittäneet punaviivaa vaan ainoastaan puolustivat. Edes kaikkien aikojen paras maalintekijä (Ovetshkin) ei onnistunut ohittamaan Lankista, joten on pakko antaa hänelle tunnustusta, venäläispuolustaja jatkaa.

Finaalissa kaatuneen Kanadan riveissä pelannut Chicago Blackhawksin Dylan Strome muistelee hänkin finaaliottelua epäuskoisena.

– Heitä vastaan oli vaikea tehdä maaleja. Se oli niin outo turnaus. Haimme yhä sopivia ketjukoostumuksia, kun taas heillä paketti oli kasassa. Hävisimme pelin 2-1 tai 3-1, vai teimmekö edes maalia? Emme saaneet juurikaan maalintekopaikkoja ja kun saimme, Lankinen oli aina tiellä, Strome muistelee nykyisen seurakaverinsa maagista virettä.

Kanada saa mahdollisuuden ottaa revanssin Leijonista 1. kesäkuuta joukkueiden kohdatessa MM-kisojen alkusarjan päätöspelissä.