Näkökulma: Mikä on John Tortorellan tavoite? Valmentaja rakentaa henkilökulttia seuran kustannuksella

© Kuva: Getty Images

Columbus Blue Jacketsin päävalmentaja John Tortorella on ollut tällä kaudella jatkuvasti otsikoissa. Ensin hän ajautui törmäyskurssille Pierre-Luc Dubois’n kanssa ja tylytti nuorta tähteä vielä sen jälkeenkin, kun hänet oli kaupattu Winnipeg Jetsiin.

Vielä suurempi kohu syntyi, kun Tortorella penkitti Patrik Laineen, vaikka hänet juuri hankittiin seuraan jättitreidissä. Suomalaisen sopimus seuran kanssa päättyy tähän kauteen, ja hänet pitäisi saada sitoutumaan seuraan pitkälle tulevaisuuteen. Columbus kaipaa kipeästi sellaista supertähteä, jollaiseksi Laine voi kehkeytyä.

Tortorella ei jaa selvästikään tätä seurajohdon tavoitetta. Oli penkityksen syy kielenkäyttö, huono puolustaminen tai mikä tahansa, Tortorella olisi voinut hoitaa tilanteen tuhannella eri tavalla. Hän kuitenkin päätti nöyryyttää Lainetta julkisesti, sillä se toisi julkisuutta myös hänelle itselleen.

Olisiko Laine voinut saada enää vaikeampaa sisääntuloa joukkueeseen? Mieti, jos aloittaisit uudessa työpaikassa ja ensimmäisten päivien aikana sinut määrättäisiin aulaan istumaan ja seuraamaan, miten työt pitää oikein hoitaa. Kahvihuoneeseen voisi olla kiusallista mennä jälkeenpäin ja uuden työpaikan löytäminen voisi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta kuin opetella toimeen epärationaalisen esimiehen kanssa.

Tortorella saarnaa toistuvasti hänen standardeistaan ja toimintatavoistaan. Jos niihin ei sovellu, palaute on kovaa ja usein myös julkista. Kysymys kuuluu: kumpi Tortorellalle on tärkeämpää, menestys vai hänen oman egonsa pönkittäminen?

Laineelle maksetaan vuodessa 6,75 miljoonaa dollaria ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Luulisi Columbuksen olevan vahvempi, kun hän on jäällä. Jos näin ei ole, Laine löytää kyllä ottajia muualtakin NHL:stä.

Tortorellalle uuden työpaikan löytäminen voi olla vaikeampaa. Hänen standardinsa ovat tuoneet yhden Stanley Cup -mestaruuden kaudella 2003-04. Sen jälkeen hän on saanut potkut New York Rangersista sekä Vancouver Canucksista. Sopimus Columbuksen kanssa päättyy tähän kauteen.