”Harmittaa” – NHL:stä pois passitetun Ville Heinolan kohtalo kummastutti, näin sitä perusteltiin

© Kuva: Getty Images

Haastattelu on julkaistu 16.11. 2019 Ville Heinolan paluun jälkeen.

JYVÄSKYLÄVille Heinolalle keskiviikko oli merkittävä päivä, kun Winnipeg Jetsin pakki pelasi kauden ensimmäisen liigaottelunsa lainajoukkue Lukon paidassa. Heinola ja kumppanit pettyivät pahasti häviten isäntäjoukkue JYPille 2-5.

Mitä ajatuksia Suomeen lähettäminen herättää?

– No, kyllä se tietty harmittaa, etten saanut siellä jatkaa. Kun palaveerasimme seurajohdon kanssa, niin yritimme katsoa isompaa kuvaa, että mikä palvelee. Ehkä parin vuoden päästä… Ettemme hätäile turhaan, Lukon ykkösparissa pelannut Heinola myöntää.

Heinola kiskoi Winnipeg Jetsissä tehot 1+4=5 ja AHL:n puolella Manitoba Moosessa pisteet 0+1=1. Otteet olivat kummassakin vahvoja, sillä esimerkiksi ensiksi mainitussa tehotilasto jäi jopa kolme pinnaa plussalle. Mikä ihme oli syy Suomeen paluulle?

– Halutaan, että pelaan paljon, eikä ajeta vääränlaiseen rooliin siellä, vaan halutaan ajaa siihen rooliin, mikä nyt esimerkiksi täällä on. Se on varmasti isoin syy.

Jotkut Suomessa saattoivat kummastella Jets-luotsi Paul Mauricen toimintoja. Heinolalla ei hänestä ole pahaa sanottavaa.

– Kyllä se mukava on. Ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Nyt kansan ja ehkä Heinolan itsekin tulee ottaa huomioon se, että esimerkiksi puoli vuotta sitten pelaajalla ei sinänsä ollut mitään tekemistä NHL:n kanssa. Varaus taalajäille tuli juhannuksena ykköskierroksella numerolla 20. Loppu on jo tässä vaiheessa historiankirjoihin jäävää mustaa valkoisella.

– Oli se paikka tietty vähän yllätys. Ei sitä osannut ajatella, kun sinne lähti. Kun leiri ja harjoituspelit menivät hyvin, niin osasin ehkä alkaa odottamaan, että voisin päästä.

NHL:n ja AHL:n reissu oli pelaajalle luonnollisesti ensimmäinen ulkomaisissa seurajoukkueissa. Honkajoen pakilla on ikää vasta 18 vuotta.

Ville Heinola palasi Liigaan Jyväskylässä. KUVA: Miska Miettinen.

Hyvä alku NHL-uralle

Jos sulautui Heinola kaikkiaan 11 pohjoisamerikkalaisessa sarjapelissä askiin hyvin, niin hyvin hän asettui myös koppiin. Kokiko pelaaja mitään rookie-jäynöjä?

– En nyt mitään pahoja.

Entä, oliko ohjelmassa maltaita maksavaa rookie-illallista?

– En kerennyt vielä olemaan sellaisessa. Ihan hyvä, ei käynyt kalliiksi.

Jetsissä ilmapiiri oli hyvä, vaikka kauden alla esimerkiksi Patrik Laineen ja Kyle Connorin sopimuskuviot olivat pinnalla pitkään.

– Kopissa kaikki ovat aina kavereita. Hyvin läppä lensi ja kaikilla oli hauskaa.

Heinolaa tuntematta jutun kirjoittaja uskaltaa väittää, että pelaajan kommenteista saattaa paistaa jonkinlainen haikeus Pohjois-Amerikan jäädessä ainakin toistaiseksi. Arvio on varovainen, sillä kuten todettua, keskiviikon selkäsauna vaikuttaa haastatellun suurlupauksen mielialaan taatusti.

– Nopeasti on matka mennyt. Kun tilaisuuksia tulee, niin ne pitää käyttää ja niistä pitää nauttia.

Heinola käytti tilaisuutensa rapakon takana niin hyvin kuin kuvitella uskalsi. Pelaaja pääsi nopeasti kärryille siitä, millä tavoin esimerkiksi eurooppalaiset kaukalot ovat erilaisia.

– Isoin ero tulee kaukalon koossa. Kun pieneen kaukaloon vielä laittaa parhaat pelaajat, niin vauhti nousee aika lailla.

– Suomessa on enemmän aikaa tehdä päätöksiä, mutta kyllähän peli on aina sama.

Odotuksia Suomeen

Heinolan kohdalla peliaika Liigassa lienee yksi isoimmista asioista, joka häntä veisi eteenpäin?

– Toivotaan, että jatkossakin saisi peliaikaa. Se on tärkeä juttu minulle.

– Yritetään nyt päästä kunnolla mukaan tähän touhuun. Eiköhän se päivä päivältä parane.

Arki jatkuu, ja NHL-lupaus saa nyt vastuuta Liigassa. Keskittyminen on jääkiekossa, eikä esimerkiksi median lukemisessa.

– Yritän jättää ne pois, keskitytään jääkiekkoon.

Yksi tulevaisuuden tavoite voisi olla vuodenvaihteessa Tsekissä pelattavat nuorten MM-kisat?

– No tietty maajoukkuekuviot joo. Mutta päätavoite on Lukon kanssa menestyminen, se on se isoin juttu.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.