Venäjästä voi pian tulla maailman johtava jääkiekkomaalivahteja tuottava valtio.

NHL-vahtien eliittiin kuuluvat venäläiset Sergei Bobrovski ja Andrei Vasilevski saattavat saada lähivuosina seuraa, sillä nuoret torjujat Igor Shestjorkin ja Ilja Sorokin tekevät kovaa nousua lajin huipulle.

Venäjän jääkiekkomaalivahtien tulevaisuus lepää kuitenkin yhden hieman tuntemattomamman pelaajan harteilla.

ESPN:n asiantuntija Chris Peters pitää 17-vuotiasta Jaroslav Askarovia lupaavimpana maalivahtina sitten supertähti Carey Pricen.

– Askarov on erityinen tapaus. Hän on maalivahti, jonka voi kaikella varmuudella ennakoida menevän kesän varaustilaisuuden ykköskierroksen paremmalla puoliskolla. Omskista kotoisin olevaa nuorukaista pidetään lupaavimpana maalivahtina sitten vuoden 2005 varaustilaisuudessa viidentenä valitun Carey Pricen. Hänestä voi hyvinkin tulla korkeimmalla varattu maalivahti sitten Pricen, omassa draft-arviossaan Askarovin seitsemännelle sijalle listannut Peters kirjoittaa.

Pietarin SKA:n kakkosjoukkueessa pelaavaa Askarovia pidetään NHL:n historian kovimpana venäläisenä maalivahtilupauksena.

– On jo lähes varmaa, että Askarov tulee tekemään NHL:n historiaan olemalla korkeimmalla varattu venäläinen maalivahti. Hän ohittaisi Andrei Vasilevskin, joka varattiin vuonna 2012 numerolla 19, Peters jatkoi.

Askarov pelasi päättyneellä kaudella VHL:ssä 18 ottelua komealla torjuntaprosentilla 92,0.

Nuorukainen pelasi myös vuoden vaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa viisi ottelua kopaten kiekkoja 87,7 prosentin varmuudella.