Suosikkiselostaja kertoi, miten syntyi Pohjois-Amerikassakin noteerattu legenda ”Keltaisesta Tarzanista”: ”Keltainen paita ja erittäin pitkä sivuttaisloikka”

© Kuva: Getty Images

Kesän 2017 Stanley Cup -finaaleissa olivat vastakkain Pittsburgh Penguins ja Nashville Predators. Finaalisarja oli suomalaisittain maukas, sillä tiedossa oli, että sen päätteeksi joku suomalaispelaaja nostaisi Stanley Cupia.

Viasatin jääkiekkoselostaja Antti Mäkinen selosti sarjan paikan päällä, ja yksi Mäkisen hehkutus Nashvillen maalivahti Pekka Rinteen torjunnasta nousi otsikoihin. Mäkinen nimesi Rinteen akrobaattisen torjunnan jälkeen hetken huumassa Keltaiseksi Tarzaniksi.

Hetkessä syntynyt lempinimi kumpusi olympia- ja elokuvahistoriasta.

– En muista, mistä se tuli siinä hetkessä, mutta se liittyy sen päivän aiempaan keskusteluun Johnny Weissmülleristä. Se jäi jotenkin korvien väliin pyörimään ja tuli spontaanisti takaraivosta, paljastaa Mäkinen.

Weissmüller voitti 1920-luvulla yhteensä viisi uinnin olympiakultaa ja oli valkokankailla alkuperäinen Tarzan.

– Nashvillen keltainen paita ja erittäin pitkä sivuttaisloikka, niin Keltainen Tarzan sai syntymänsä, Mäkinen sanoo.

Joonas Donskoi iski vuotta aiemmin San Jose Sharksille jatkoerämaalin finaaleissa Pittsburghin verkkoon ja Mäkisen selostus pantiin merkille Pohjois-Amerikan medioissa jo silloin.

– Tosi hienoa saada tunnustusta siellä päin. Ihmiset syttyivät kielestä huolimatta siihenkin maaliin, koska jääkiekon kieli on universaali. He ymmärsivät, mitä huudan ja miksi huudan. Tosi hienoja hetkiä itselle päästä todistamaan, kun suomalaispelaaja ratkaisee Stanley Cup -finaaliottelun ja olla tunteella siinä hetkessä mukana, kun tunteikas selostaja olen. Se on osa tuota show’ta, että kun minä innostun huutamaan, niin he innostuvat näyttämään, Mäkinen toteaa.

Stanley Cupin finaalisarja Pittsburghin ja Nashvillen välillä nähdään kokonaisuudessaan Viasat Jääkiekko-kanavalla ja Viaplayssa perjantaina.

Kimmo Mäkinen