KHL:n ja NHL:n väliset eroavaisuudet ovat olleet pitkään puheenaiheena.

Nyt aiheeseen suoran kantansa tarjosi seitsemää eri NHL-seuraa urallaan edustanut maalivahti Michael Leighton, joka nähtiin KHL:ssä Donbass Donetskin riveissä kaudella 2013-14.

– Vuonna 2013 Ruslan Fedotenko soitti minulle ja pyysi minua KHL:ään. En saanut silloin muita tarjouksia, kaikki asiat tapahtuivat hyvinkin nopeasti, mutta tartuin lopulta tarjoukseen. En ollut koskaan käynyt Euroopassa, joten aluksi se oli iso kulttuurishokki. Ruoka oli erilaista sekä ihmiset olivat erilaisia. Donetsk on upea kaupunki, mutta pelasin siellä ennen kuin Ukrainassa alkoi ongelmat. Jääkiekossa kaikki asiat olivat kuitenkin kohdillaan. KHL:ää, AHL:ää ja NHL:ää ei voi edes verrata toisiinsa. KHL:ssä on paljon taitavia pelaajia, jotka tekevät ihmeitä kiekon kanssa, mutta heidän pelissä ei ole yhtään järjestelmällisyyttä, toisin kuin Pohjois-Amerikan sarjoissa. Minulle KHL oli kaljaliiga, jossa pelaajat olivat All Star -tasoisia, uransa tähän kauteen lopettanut Leighton latasi toisen entisen NHL-vahdin Mike McKennan 6 Degrees -podcastissa.

Pohjois-Amerikan suoraviivaiseen jääkiekkoon tottunut Leighton hämmästeli erityisesti KHL-pelaajien temppuilua kiekon kanssa.

– Pelaajilla vaikutti olevan hauskaa siellä. Kun he pääsivät kaksi vastaan yksi -hyökkäykseen, niin kiekon kanssa ollut pelaaja saattoi yrittää spin o rama -syöttöä rystypuolelta toiselle. Sen jälkeen sanoin vain, että: ”Miksi luovutit siinä kohtaa!?” Kun KHL:n maalikoosteita katsoo, niin sieltä löytyy niin paljon upeita osumia, jotka saavat sinut haukkomaan: ”wow”. Mutta KHL:ssä ei tehdä paljoa maaleja, koska pelaajat eivät lauo, vaikka maali olisi ammottaisi tyhjyyttä. He tekevät mielummin yhden ylimääräisen syötön toisella puolella olevalle pelaajalle. Jääkiekko on aivan erilaista siellä, Leighton avasi.