Näkökulma: Mikko Rantasen sopimus keikkuu vaa’alla – liikaa rahaa vai liian vähän?

© Kuva: Getty Images

Mikko Rantanen allekirjoitti viime yönä kuuden vuoden ja 55,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksen. Nyt pätäkkää on niin, että vaikka heikommat söis ja lampaita hirvittää. Vai oliko se toisinpäin?

Usein tällaisten rahamäärien kanssa kuulee sanottavan: kukaan ihminen ei ole tuon summan arvoinen! Tällaisen ajatuksen kanssa mennään saman tien metsään. Ihmisarvo ja ihmisen työpanoksen arvo ovat kaksi täysin eri asiaa.

Mikko Rantanen mättää pisteitä NHL:ssä kovempaa tahtia kuin miltei kukaan muu. Jos Colorado laittaa mainoksen lehteen ”90 tehopisteen NHL-hyökkääjää haetaan”, vain harva ilmaantuu haastatteluun. Jos maailmassa on vain tusina sopivaa työntekijää, heistä on luonnollisesti kova kilpailu ja palkka sen mukainen.

On parempi keskustella, onko Mikko Rantasen sopimus markkinatilanteen mukainen? Kumpi neuvotteluissa voitti: seura vai pelaaja?

Tämän päivän ylihinta on huomisen ryöstö

Mikko Rantasen sopimusta on luontevaa verrata muihin rajoitettuihin vapaisiin agentteihin. Suomalaishyökkääjä sai kiistatta suhteessa enemmän palkkaa kuin Patrik Laine (6,75 milj.), Matthew Tkachuk (7 milj.), Kyle Connor (7,14 milj.) tai Brayden Point (6,75 milj.).

Rantasen sopimus on kuitenkin yhtä poikkeusta lukuunottamatta muiden diilejä pidempi: kuusi vuotta. Sopimukseen sisältyy siis kaksi vuotta rajoittamattomaan vapaana agenttina, joten kyseessä ei ole mikään pelkkä RFA-diili. UFA-vuosista pitää maksaa, ja se näkyy myös aiheellisesti sopimuksen hinnassa.

Rajoitetuista vapaa-agenteista Connorin sopimus oli Rantasen omaa vielä pidempi. Winnipeg-hyökkääjä nakutti viime kaudella 66 tehopistettä, joten kun katsotaan tehopisteitä ja vuosipalkkaa, niin voidaan todeta, että UFA-vuosien tuoma lisä vaikuttaa hänenkin kohdallaan.

Rantasen hintavampi sopimus muihin ikätovereihin verrattuna on siis perusteltu. Mennään eteenpäin.

Ketkä muut pelaajat saavat samanlaista palkkaa NHL:ssä? Heidän tehojaan katsomalla voimme päätellä, maksaako Colorado Rantasen palveluksista yli- tai alihintaa.

Dallas Starsin tähtikaksikko Jamie Benn (9,5) ja Tyler Seguin (9,85) saavat hieman kovempaa palkkaa kuin Rantanen. Heistä Benn iski ennen sopimuksensa solmimista tehot 36+43=79. Hän jäi siis selvästi Rantasesta. Seguin puolestaan nakutti tehot 40+38=78. Hänkin jäi Rantasen lukemista, mutta toisaalta maaleja arvostetaan syöttöjä enemmän myös rahallisesti.

Toisaalta pistepörssin voittanut Nikita Kutsherov saa palkkaa vain 9,5 miljoonaa dollaria kaudesta. Hän sentään nakutti yli 100 tehopistettä runkosarjassa.

Näihin kolmeen nimeen verrattuna voidaan sanoa, että Rantasen vuosipalkka on ainakin suunnilleen oikeassa luokassa. Hänen ei pitäisi saada enempää kuin Kutsherov, mutta ei paljoa vähempääkään kuin Dallasin tähtien.

Tuomioni on seuraava: Mikko Rantanen sai sopimuksen, johon hänen sekä Colorado Avalanchen on syytä olla tyytyväisiä. Sopimuksen vuosipalkka on markkinahinta tai ainakin lähellä sitä riippuen ensisijaisesta vertailukohdasta.

Voiko Colorado Avalanche sitten voittaa Stanley Cupin näin kalliilla pelaajalla? Kyllä voi. Eikä tee edes tiukkaa.

Palkkakatto nousee ja on noussut kovaa vauhtia ylöspäin. Muutama vuosi sitten solmitut katastrofidiilit vaikuttavat nyt suorastaan halpahallitavaralta. Esimerkiksi Leon Draisaitlin 8,5 miljoonan vuosihintainen pahvi oli aikanaan järkytys. Miettikääpä, mitä 50 maalin miehelle joutuisi maksamaan tänä päivänä.

Sopimuksissa tämän päivän ylihinta on usein huomisen ryöstö. Vaikka Mikko Rantasen sopimus olisikin ylihintainen, mitä se ei mielestäni missään nimessä ole, aika saa senkin näyttämään tuplasti paremmalta.