Arizona Coyotes – kausiennakko 2019-20: Uhka vai mahdollisuus? Onko Phil Kessel valmis lunastamaan puheensa?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Kojootit lähtivät kauteensa hieman remontoidulla kokoonpanolla, kun joukkueeseen liittyivät kesän aikana hankitut Alex GalchenyukVinnie HinostrozaMichael Grabner ja Jordan Oesterle. Lähtijöistä suurin nimi oli puolestaan Max Domi, joka hyppäsi vaihtokaupan myötä Montreal Canadiensiin.

Tavoite oli selkeä: paikka pudotuspeleissä oli määränpää, johon organisaatio ei ollut yltänyt vielä kertaakaan vaihdettuaan nimensä Phoenixista Arizonaan (2014).

Lähtökohdat eivät olleet maireat. Top6-hyökkääjäksi hankittu Galchenyuk loukkaantui harjoituskaudella, eikä palannut tositoimiin kuin vasta lokakuun lopulla. Lisäksi elokuussa 2018 kuusivuotisen ja vuosipalkaltaan 4,45 miljoonan dollarin arvoisen jatkopahvin allekirjoittanut hyökkääjä Christian Dvorak jäi viime metreillä sivuun joukkueen harjoitusleiriltä. Syyksi paljastui rintalihaksen repeytyminen, joka vaati leikkaushoitoa pitäen miehen sivussa aina helmikuun 26. päivään asti.

Coyotesin myllyyn heitettiin lisää vettä marraskuussa, kun ykkösvahti Antti Raanta loukkaantui alaraajavamman seuraksena. Tämä piti miehen sivussa lopulta koko loppukauden.

Esiin nousi kuitenkin kanadalaisvahti Darcy Kuemper, joka piti huippusuorituksillaan Arizonan pudotuspeliunelmat elossa aina runkosarjan päätöskierroksille saakka. Colorado Avalanche oli kuitenkin loppumetreillä parempi ja marssi jatkopeleihin keräten neljä pistettä Coyotesia enemmän.

Tulos oli joukkueelle tottakai pettymys. Kaudesta jäi kuitenkin jotain positiivista tulevaa ajatellen: Arizona keräsi 16 sarjapistettä enemmän kuin kahdella edelliskaudellaan. Joukkueen puolustus ja maalivahtipeli oli timanttia päästettyään koko kauden aikana vain 223 maalia selkänsä taakse. Lukema oli läntisen konferenssin toiseksi paras.

Suurin ongelma oli totuttuun tapaan maalinteko – 213 täysosumaa oli koko sarjan viidenneksi heikoin. Coyotesin parhaat maalintekijät olivat Galchenyuk ja Brad Richardson, jotka molemmat ampuivat 19 osumaa.

Huolestuttavinta oli kuitenkin se, ettei joukkueesta yksikään pelaaja yltänyt yli 50 tehopisteeseen. Clayton Keller johti joukkojaan 47 pisteellään, mikä oli sekin heikko saldo miehen edelliskauden 65 tehopisteeseen nähden.

Kellerin lisäksi ykkössentteri Derek Stepanin tehosarake laski rajusti. Kaudella 2017-18 56 pistettä nakuttanut yhdysvaltalainen keräsi päättyneellä sesongilla vaivaiset 35 pistettä. Voikin olla, että hänen paikkansa ykkösessä ottaa kesken viime kauden hankittu Nick Schmaltz, joka esitti varsin hyviä otteita ennen kauden päättävää loukkaantumistaan joulukuussa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Alex Galchenyuk (Pittsburgh Penguins)
Laita/keskushyökkääjä, 25 vuotta

Kaudella 2015-16 30 maalia piiskannut hyökkääjä on jäänyt nyt kolmena vuotena peräkkäin alle 20 osuman. Nuoresta iästään johtuen miehessä piilee vielä potentiaalia vaikka mihin. Arizonan kannalta tuo potentiaali jäi kuitenkin yhteen sesonkiin. Galchenyuk vaihdettiin kesällä supertähti Phil Kesseliin, joka on iso vahvistus, mutta kuusi vuotta maanmiestään vanhempi. Galchenyukin sankariteot ovat vasta edessä päin.

Kuva: Getty Images

Richard Panik (Washington Capitals)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Kesän 2009 toisen kierroksen varaus vaihdettiin Chicago Blackhawksista Arizonaan kesken kauden 2017-18. Slovakkihyökkääjä omaa loistavat kiekolliset taidot, mutta ura on jymähtänyt jostain syystä paikoilleen. Viime kaudella syntyneet 33 tehopistettä ovat kohtalaiset, mutta kaukana siitä, mihin Panik parhaimmillaan pystyy.

Kuva: Getty Images

Kevin Connauton (Colorado Avalanche)
Puolustaja, 29 vuotta

Napakan laukauksen omaava Connauton oli vielä toissa kaudella Coyotes-puolustajien maalipörssin kolmonen 11 osumallaan. Viime kaudella 188-senttisen kanadalaisen peli ei kulkenut, josta syystä mies istui ison osan peleistä katsomossa. Vyölle kertyi lopulta 50 ottelua, joissa syntyneet 1+7 tehot eivät vakuuttaneet Arizonan johtoporrasta. Näin ollen mies kaupattiin kesällä vaihdossatulleeseen Carl Söderbergiin.

Kuva: Getty Images

Josh Archibald (Edmonton Oilers)
Laitahyökkääjä, 26 vuotta

Viime sesongilla ensimmäisen kokonaisen kautensa NHL:ssä viettänyt alempien ketjujen työmyyrä tunnetaan ahkerana taklaajana ja varsin kohtalaisena kahdensuunnan pelaajana. Keskimääräisesti reilut 13 minuuttia ottelua kohden luistellut Archibald pelasi kaiken kaikkiaan 68 peliä tehoin 12+10. Arizona olisi luultavasti halunnut pitää miehen riveissään, mutta Edmontonin tarjoama yksisuuntainen miljoonan dollarin sopimus oli kaiketi houkuttelevampi.

Kuva: Getty Images

Nick Cousins (Montreal Canadiens)
Keskushyökkääjä, 26 vuotta

Pisteiden (7+20) valossa NHL-uransa parhaan kauden pelannut kanadalainen on kokonaisvaltaisesti hyvä kolmosketjun sentteri, mutta muuten varsin näkymätön – käyttökelvoton niin yli- kuin alivoimallakin. Tästä syystä Arizona näki parhaaksi päästää mies vapaille markkinoille.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Phil Kessel (Pittsburgh Penguins)
Laitahyökkääjä, 31 vuotta

Uhka vai mahdollisuus?

Kessel on eittämättä yksi taalaliigan valovoimaisimpia tähtiä. Saavutukset puhuvat puolestaan: 11 peräkkäistä vähintään 20 maalin kautta, joista kuusi vähintään 30 täysosuman rupeamaa.

Kaksi Stanley Cupia voittanut yhdysvaltalainen takoi kaudella 2017-18 huimat 92 tehopistettä, eikä viime kaudellakaan kerätyt 82 pinnaa jättäneet ketään kylmäksi.

Täytyy kuitenkin muistaa, että hän on saanut kunnian pelata maailman parhaiden keskushyökkääjien rinnalla. Pisteistä lähes puolet syntyi ylivoimalla – Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin tarjoiluista on varsin mukava heittää ”limppua uuniin”.

Arizonassa Kesselin senttereinä toimivat pääasiallisesti Schmaltz ja Stepan. Vaikka molemmat heistä ovat hyviä pelimiehiä, niin he eivät ole kuitenkaan crosbyja eivätkä malkineita. Tästä syystä Kesselin tehotuotanto tulee mitä ilmeisimmin ”droppaamaan”, ja isosti.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että yhdysvaltalaislaituri on valtaisa apu maalinteosta kärsineelle kojoottilaumalle. Nähtäväksi jää, kuinka paljon. Kessel pelaa ensimmäistä kertaa urallaan pienen markkina-alueen joukkueessa, joten glamour on tyystin eri luokkaa kuin ennen – vaikkakin hänen siirtonsa aavikkokaupunkiin vauhditti seuran kausikorttimyynnin uuteen lukemiin.

Nyt hänen on kuitenkin lunastettava puheensa:

– Haluan tehdä tästä joukkueesta pudotuspelijoukkueen. Tunnen sen sisuksissani ja haluan sen käyvän toteen. Teen kaikkeni sen eteen, Kessel julisti Coyotesin verkkosivuilla syyskuussa.

Jos mies syttyy liekkeihin heti kauden startatessa, on häntä hyvin vaikea pysäyttää. Jos taas ei, niin tällöin pelaaminen kääntynee varsinaiseksi pakkopullaksi. Kesselillä kun ei ole enää mitään todistettavaa – paitsi arizonalaisyleisölle.

Kuva: Getty Images

Carl Söderberg (Colorado Avalanche)
Keskushyökkääjä, 33 vuotta

Kesselin tapaan myös Söderberg on omiaan tuomaan lisää maalintekojuonikkuutta arizonalaisryhmään. Viime kausi oli ruotsalaishyökkääjän tuottoisin tällä saralla, kun mies painoi komeat 23 täysosumaa. Tämän lisäksi Söderberg on todella vastuullinen kahdensuunnan pelaaja sekä hyvä pelinrakentaja. Arizossa hän saanee mahdollisuuden pelata laidalla, jolloin hän pääsee hyödyntämään paremmin maalintekijänominaisuuksiaan.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Antti Raanta
Maalivahti, 30 vuotta

Kaudella 2017-18 huimasti esiintynyt suomalaiskoppari lukeutui ennen viime kauden alkua ennakolta yhdeksi suurimmaksi Vezina-ehdokkaaksi.

Kausi käynnistyikin upeasti ja Raanta voitti ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan viisi tilastoin 92,9/2,10. Tätä seurasi kuitenkin loukkaantumishuolet, eikä raumalainen pelannut enää kuin kolme ottelua ennen kauden päättävää vammaansa.

Nyt mies on jälleen kunnossa ja sopia toivoo, että terveydentila säilyy sellaisenaan läpi kauden. Lähtökohtaisesti Raanta on joukkueensa ykköskoppari, mutta peliaika lähes puolittunee viime kaudella huimasti esiintyneen Kuemperin kanssa.

Tiesitkö

Arizona/Phoenix Coyotesin edeltäjä, Winnipeg Jets, kauppasi vuonna 1996 suomalaislegenda Teemu Selänteen Mighty Ducks of Anaheimiin. Vaihdossa Jets sai puolustaja Oleg Tverdovskin, joka pelasi Winnipegin ja Phoenixin paidoissa vain 3,5 kautta. Tämän jälkeen venäläinen kaupattiin Selänteen pelikaveriksi Anaheimiin.

Coyotesin historia voisikin näyttää hieman erilaiselta ilman Selänteen kauppaamista.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja: Rick Tocchet (3. kausi)

Ennen päävalmentajapestiään Tocchet toimi edeltävät kolme kautta Pittsburgh Penguinsin apuvalmentajana.

Kanadalaisvalmentaja vastasi muun muassa ylivoimasta ja hyökkääjien peluutuksesta. Nyt Tocchet saa käskytettäväkseen Penguins-ajoilta tutun Kesselin, jota hän ehti valmentamaan kokonaiset kaksi kautta – yhteisen sävelen luulisi löytyvän välittömästi.

Tocchet pyrkii pelitavassaan pelinopeaan ja aggressiiviseen hyökkäyspeliin, jota tukee alkavalla kaudella apuvalmentajaksi pestattu entinen puolustajasuuruus Phil Housley. Housleyn tehtävänä onkin pureutua pääpainotteisesti puolustajien peluuttamiseen ja etenkin heidän osallistumisesta hyökkäyspelin tukemiseen.

Arizonan puolustuspeli on hyvässä hapessa, mutta hyökkäyksen tehokkuuden maksimointi ontuu. Tämä onkin asia, jota pyritään heti kauden alusta alkaen parantaa.

Tärkein pelaaja – Clayton Keller

Kuva: Getty Images

Kesällä kahdeksan vuotisen ja cap hitiltään muhkean 7,15 miljoonan dollarin jatkosopimuksen allekirjoittaneella Kellerillä on paljon todistettavaa tulevalla rypistyksellä.

Viime kaudella vaivaiset 47 pistettä nakuttaneen pelurin tuore pahvi käynnistyy vasta vuoden päästä, joten varsinaisia paineita hänellä ei ole vielä harteillaan. Silti viime kausi oli iso pettymys hänen debyyttikauteensa nähden, joten näyttöhaluja varmasti piisaa.

Nyt hänen on osoitettava olevansa joukkueensa selvä hyökkäyspään liideri ja tuloksen teosta vastaava kärki. Potentiaalia löytyy vaikka miltä mitoin ja odotettavissa onkin hyvin lennokas bounce back. 

Kiinnostavin tulokas – Barret Hayton

Kuva: Getty Images

Kesän 2018 viitosvaraus omaa todella kattavan paketin peliälyä, kahdensuunnan osaamista ja johtajuuskykyä.

Ennen varaustaan Hayton pelasi 63 ottelua OHL-seura Sault Ste. Marie Greyhoundsin riveissä tehden 21 maalia ja 39 maalisyöttöä. Viime kaudella kapteenina toiminut kanadalainen räjäytti potin ja tehtaili 39 peliin komeat 66 tehopistettä (26+40).

Alkavan kauden osalta mahdollisuudet nousta NHL:ään ovat hyvät. 186-senttinen sentteri saanee mahdollisuuden yhdeksään otteluun, jonka jälkeen tehdään päätös: jatkuuko matka ylhäällä vai junioriliigassa.

Arvio

Sija: 10

Mitä tulee Arizonan maalivahti- ja puolustuspeliin, niin ne kilpailevat jopa NHL:n top5-kategoriassa. Ongelmakohdat löytyvätkin hyökkäyspelistä, joka on auttamatta liigan keskikastia – ehkä jopa sen alapuolella.

Syvyyttä ja taitoa löytyy, mutta keskikaista on auttamatta liian kapea painimaan NHL:n parhaita joukkueita vastaan.

Tähtien – Kesselin, Kellerin ja Oliver Ekman-Larssonin – on pysyttävä tasollaan ja noustava jopa sen yläpuolelle. Tällöin muu joukkue seuraa perässä ja mahdollisuudet pudotuspeleihin kasvavat.Silti paikka tyynenmeren divisioonan kolmen kärjessä tuntuu utopialta.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Lawson Crouse Nick Schmaltz Phil Kessel
Carl Söderberg Derek Stepan Clayton Keller
Michael Grabner Brad Richardson Vinnie Hinostroza
Barrett Hayton Christian Dvorak Conor Garland

 

Puolustajaparit:

Oliver Ekman-Larsson – Jason Demers
Alex Goligoski – Niklas Hjalmarsson
Jakob Chychrun – Jordan Oesterle

Maalivahdit:

Antti Raanta
Darcy Kuemper

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
32suomiAntti RaantaMV12.5.19894 250 000 $
35kanadaDarcy KuemperMV5.5.19901 850 000 $
4ruotsiNiklas HjalmarssonP6.6.19875 000 000 $
6kanadaJakob ChychrunP31.3.19984 600 000 $
23ruotsiOliver Ekman LarssonP17.7.19918 250 000 $
33yhdysvallatAlex GoligoskiP30.7.19855 475 000 $
46venajaIlja LjubushkinP6.4.1994874 125 $
55kanadaJason DemersP9.6.19883 937 500 $
82yhdysvallatJordan OesterleP25.6.19921 400 000 $
67kanadaLawson CrouseVL23.6.19971 533 333 $
43kanadaBeau BennettOL/VL27.10.1991725 000 $
83yhdysvallatConor GarlandOL/VL11.3.1996775 000 $
81yhdysvallatPhil KesselOL2.10.19876 800 000 $
8yhdysvallatNick SchmaltzOL/VL/KH23.2.19965 850 000 $
36yhdysvallatChristian FischerOL15.4.1997821 666 $
40itavaltaMichael GrabnerOL/VL5.10.19873 350 000 $
34ruotsiCarl SöderbergKH12.10.19854 750 000 $
9yhdysvallatClayton KellerKH/VL29.7.1998885 833 $
15kanadaBrad RichardsonKH4.2.19851 250 000 $
18yhdysvallatChristian DvorakKH/VL2.2.19964 450 000 $
21yhdysvallatDerek StepanKH18.6.19906 500 000 $
48yhdysvallatVinnie HinostrozaKH3.4.19941 500 000 $

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.