Minnesota Wild – kausiennakko 2019-20: Nähdäänkö Minnesotassa NHL-kauden ensimmäiset päävalmentajapotkut?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Heikko menestys pudotuspeleissä johti lopulta siihen, että Wildia vuodesta 2009 lähtien operoinut Chuck Fletcher erotettiin GM:n pallilta kauden 2017-18 jälkeen. Tilalle nousi Nashville Predatorsissa pitkään vaikuttanut Paul Fenton, jonka odotettiin vievän Minnesota taas askel lähemmäs kohti kannujahtia.

Fenton aloitti työsarkansa maltillisesti tekemättä ainuttakaan treidiä ennen sesongin alkua. Vapailta markkinoilta haaviin tarttui ainoastaan kokeneita kehäkettuja ja raskaan työn raatajia – nimellisesti joukkue ei vahvistunut tippaakaan.

Niinpä kauteen lähdettiin varsin tutun miehistön voimin. Wildin puolustus oli edelleen vertailukelpoinen Ryan SuterinJared Spurgeonin ja Matt Dumban voimin, mutta samalla haavoittuva: yhdenkin pakin tippuminen kokoonpanosta satuttaisi joukkuetta merkittävästi.

Näin kävi lopulta 15. joulukuuta, kun puolustajien maalipörssiä 12 osumallaan johtanut Dumba joutui jättämään loppukauden sivuun rintalihaksen repeytymisen seurauksena. Wild oli tuolloin vielä hyvissä asemissa pudotuspelikamppailun kannalta, mutta seuraavista 15 ottelustaan joukkue hävisi peräti yhdeksän.

Dumban poissaolo vaikutti negatiivisesti etenkin Minnesotan kiekolliseen pelaamiseen. Ennen kanadalaisen loukkaantumista Wild onnistui takomaan maukkaat 3,17 maalia ottelua kohden. Vamman jälkeiset 15 kamppailua sujuivat puolestaan surkealla 2,00 keskiarvolla, joka koko liigan surkein lukema heti Anaheim Ducksin jälkeen.

Kun maalinteosta oli muodostunut jo valmiiksi ongelma, päätti Fenton lisätä vettä myllyyn kauppaamalla tehot 9+14 iskeneen sveitsiläishyökkääjä Nino Niederreiterin Carolina Hurricanesiin. Vastineeksi saapui ruotsalaissentteri Victor Rask, joka oli ampunut kuluneen kauden aikana vain yhden täysosuman.

Tämän jälkeen ongelmat paisuivat entisestään. Niederreiterin lähdön jälkeen seuraavista 13 mittelöstä voittoja irtosi neljä. Myös kapteeni Mikko Koivu loukkaantui. Katastrofin ainekset leijuivat ilmassa, vaikka Wild majailikin hyvän alkukautensa ansiosta pudotuspeliviivan paremmalla puolella (60 ottelun jälkeen läntisen konferenssin 8.)

Fenton päättikin katkaista sätkivältä kanalta siivet ja kauppasi ennen siirtorajaa joukkueensa tähtihyökkääjät Mikael Granlundin (Nashville) ja Charlie Coylen (Boston Bruins) toisaalle. Tilalle astuivat nuoret lupaukset, Kevin Fiala ja Ryan Donato, joten oli sanomattakin selvää, että Minnesotassa astuttiin uudelle aikakaudelle.

Siirtorajan umpeuduttua Wild voitti viimeisestä 18 ottelustaan enää neljä. Niinpä ”The State of Hockey” jäi pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen sijoittuen lopulta keskisen divisioonan viimeiseksi.

Olisi voinut olettaa, että Fentonin aikakausi Wild-historian kolmantena GM:nä päättyy heti fiaskoon päättyneen kauden jälkeen. Sen sijaan seuran omistaja Craig Leipold yllätti kaikki ja erotti Fentonin 30. heinäkuuta, joka on ajankohtaan nähden varsin erikoinen päätös. Ehtihän Fenton napata yhden vapaiden markkinoiden kuumimmista pelaajista, kun pikakiituri Mats Zuccarello liittyy joukkueen vahvuuteen.

Ehkä tämä ei riittänyt Leipoldille, joka odottaa Minnesotan taistelevan mestaruudesta joka ikinen vuosi.

Seuraavaksi GM:n viitan pukee ylleen entinen pelaajalegenda Bill Guerin, joka hyppää puikkoihin Pittsburgh Penguinsin apulais-GM:n tontilta. Leipold odottanee häneltä kauden aikana aggressiivisia ratkaisuja. Nähtäväksi jää mihin nykyinen, jäljellä oleva noin viiden miljoonan dollarin pelaajabudjetti riittää.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Erik Fehr (HC Geneve-Servette)
Keskushyökkääjä, 34 vuotta

Mainio aloitusympyrässä ja alivoiman tappamisessa. Takavuosinaan myös kelvollinen maalinsylkijä. Nyt ikä pääsi kuitenkin puraisemaan, eikä Fehr löytänyt enää pelipaikkaa NHL:stä.

Viime vuosina tehot ovat jääneet piippuun, eikä kanadalainen onnistunut päättyneellä kaudella saalistamaan kuin 15 pinnaa.

Kuva: Getty Images

Pontus Åberg (Toronto Maple Leafs)
Laitahyökkääjä, 25 vuotta

Juonikas ruotsalaislaituri siirtyi Anaheimista Minnesotaan kesken viime sesongin. Ducksissa Åberg onnistui näpäyttämään maaliverkkoja 37 peliin 11 kertaa, mutta Wildissa mies onnistui vain kerran (22 ottelua).

Pystyy parhaimmillaan olemaan yksi kentän näkyvimpiä pelaajia, mutta ailahtelee liikaa. Ehkä tässä on se suurin syy, miksi lupaava hyökkääjä ei ole onnistunut lyömään vielä itseään todenteolla läpi.

Kuva: Getty Images

Nate Prosser (Philadelphia Flyers)
Puolustaja, 33 vuotta

Isokokoinen oman alueen luutija, joka fyysisyydestään huolimatta voisi käyttää enemmän kroppaansa.

Putosi viime kaudella ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen farmiliigaan, jossa pelejä kertyi 31. Wildissa Prosser pääsi takomaan vain 15 mittelöä ilman tehopisteitä.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Mats Zuccarello (Dallas Stars)
Laitahyökkääjä, 32 vuotta

Koko uransa New York Rangersia edustanut norjalaistähti siirtyi kesken viime kauden Dallasiin, jossa hän ehti pelaamaan kaksi runkosarjaottelua ennen loukkaantumistaan.

Zuccarello palasi Starsin riveihin kuitenkin pudotuspeleissä, jossa hän oli yksi joukkueensa parhaista hyökkääjistä tehden 13 peliin 11 tehopistettä.

Kaukalossa erinomainen visionääri, joka antaa jokaisessa vaihdossa kaikkensa. Loistavat syöttöominaisuudet, joista johtuen Zuccarello on valtaisa lisä Wildin ylivoimaan.

Ikää alkaa jo olemaan, mutta nopeutensa ansiosta tämä tuskin miestä pahentaa.

Kuva: Getty Images

Ryan Hartman (Philadelphia Flyers)
Laitahyökkääjä, 24 vuotta

Zuccarellon tapaan ennen siirtorajaa kaupattu Hartman pelasi viime kaudella 83 runkosarjapeliä – 64 ottelua Nashvillessä ja 19 Philadelphiassa. Tehoja näissä syntyi yhteensä 26 pisteen edestä, mutta potentiaalia löytyy aina 35-45 pinnaan asti.

Hartmanilta löytyy vartta 182 senttimetrin edestä, mutta yhdysvaltalainen pelaa kuin kaksimetrinen – luodit eivät jää piippuun. Kovien taklausten lisäksi Hartmanilta löytyy myös kelvolliset maalintekijän ominaisuudet.

Pelipaikka löytynee nelosketjun laidalta, mutta tarvittaessa hänet on mahdollista nostaa myös kärkiketjuihin.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Mikko Koivu
Keskushyökkääjä, 36 vuotta

Koko 14-vuotisen NHL-uransa Minnesotaa edustanut, ja sen kapteenina edelliset 10 kautta toiminut Koivu lähtee tulevaan kauteen viimeinen sopimusvuosi taskussaan.

Muhkeat viisi miljoonaa taalaa tulevalta kaudelta tienaava suomalaiskippari ei ole enää pelillisesti sillä tasolla kuin parhaimpina päivinään, mutta häneltä totta vie löytyy vielä potkua auttaa joukkuettaan voittamaan. Suurin kysymysmerkki onkin hänen terveydentilansa.

Polvivammaan päättynyt viime sesonki vaati leikkaushoitoa ja kuntoutuminen ottaa aina oman aikansa. Koivu ei ole koskaan ollut mikään kaukaloiden vikkelin viilettäjä, eikä edes keskikastia. Tämä aiheuttaa oman ongelmansa nopeutuneessa pelissä, ja kun siihen ynnättään polveen kohdistunut vamma, niin lähtökohdat eivät ole mitenkään optimaaliset.

Kuva: Getty Images

Kaapo Kähkönen
Maalivahti, 23 vuotta

SM-liigassa vuosina 2016-2018 ihastuttanut helsinkiläistorjuja matkasi Pohjois-Amerikkaan vuosi sitten ja pelasi ensimmäisen kautensa farmijoukkue Iowa Wildin paidassa.

Kähkönen jakoi torjuntavastuun NHL:ssäkin pelanneen Andrew Hammondin kanssa. Suomalaiselle kertyi yhteensä 39 ottelua tilastoin 90,8/2,78.

Tulevalla kaudella matka jatkuu saman katon alla, mutta ovi saattaa aueta ylöskin, mikäli Minnesota-vahdeista (Devan Dubnyk ja Alex Stalock) jompi kumpi loukkaantuu.

Tiesitkö

Minnesota Wild perustettiin vuonna 2000. Wildin lisäksi muita nimivaihtoehtoja olivat Blue Ox, Freeze, Northern Lights, Voyageurs ja White Bears.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja: Bruce Boudreau (4. kausi)

Kuten edellä mainittiin, Wild aloitti viime kautensa varsin hyvin ollen pitkään kiinni pudotuspelipaikassa.

Boudreaun pelisysteemiin sisältyvät aggressiivinen hyökkäyspelaaminen ja tehokas viisikkopuolustaminen ovat toimiva yhtälö lyhyessä juoksussa, mutta äärimmäisen kuluttavia pitkässä runkosarjassa.

Ehkä tässä on osasyy siihen, miksi Wild kauppasi kauden edetessä pois raskassarjalaiset, kuten Niederreiterin, Coylen ja Matt Hendricksin – tilalle tarvittiin tuoreempia ja nopeampia jalkoja.

Uhkapeli ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja Minnesota jäi pleijareiden ulkopuolelle. Kesällä hankitut Zuccarello ja Hartman tuovat lisää nopeutta ja juonikkuutta, mutta mikäli Wild ei menesty heti alkukaudesta, saatetaan The State of Hockeyssa nähdä kauden ensimmäiset päävalmentajapotkut.

Tärkein pelaaja – Matt Dumba

Kuva: Getty Images

Kuten viime kaudella nähtiin, niin 25-vuotiaan Dumban loukkaantuminen oli kuin kuolinisku Wildille.

Hän ei ole ehkä se joukkueen nimekkäin pelaaja, mutta sitäkin tärkeämpi. Pystyy dominoimaan hyökkäyspelin käynnistämisessä ja sen tukemisessa. Taitaa erinomaisesti myös fyysisen pelin ja osaa johtaa niin jäällä kuin pukukopissakin.

Kanadalainen on takonut parhaalla NHL-kaudellaan (2017-18) tehot 14+36=50, mutta potentiaalia löytyy aina 60-70 pisteeseen asti.

Kiinnostavin tulokas – Dmitri Sokolov

Kuva: Getty Images

Yksi Wildin kiinnostavimpia prospekteja on 22-vuotias Kirill Kaprizov, joka on takonut kuluvalla kaudella seitsemään peliin komeat 4+7 tehot KHL:ssä pelaavassa TsSKA Moskovassa. Häntä ei nähdä NHL:ssä kuitenkaan vielä vähään aikaan.

Tilanne on kuitenkin eri Kaprizovin maamiehen, 21-vuotiaan Sokolovin kohdalla, joka pelasi päättyneellä sesongilla ensimmäisen kautensa miesten tasolla. Iowa Wildissa 30 tehopistettä (16+14) kerännyt venäläispelaaja aloittaa kautensa rautaliigassa, mutta saattaa saada näyttöpaikan myös maailman parhaassa kiekkosarjassa.

Lähes 100-kiloisen Sokolovin on parannettava kuitenkin kiekotonta pelaamistaan, jotta paikka NHL:ssä olisi edes joltain osin mahdollinen.

Arvio

Sija: 13

Minnesotasta löytyy taitoa ja syvyyttä, mutta varsinainen tähtiloisto kimaltelee poissaolollaan. Puolustuksesta sitä tosin löytyy, mutta yhdenkin kärkijätkän poissaolo olisi kriittinen. Tämä nähtiin niin viime (Dumba)- kuin edelliskaudellakin, jolloin Ryan Suter joutui jättämään leikin kesken hieman ennen pudotuspelien alkua.

Hyökkääjistä etenkin Luke KunininJordan Greenwayn ja Joel Eriksson Ekin on otettava taas seuraava pelillinen askel. Heidän vastuunsa tulee kasvamaan ja sen on näyttävä myös tulostaululla.

Kaikesta huolimatta odotettavissa on vaikeuksien sävyttämä kausi. Samalla kun kaikki muut keskisen divisioonan joukkueet ovat vahvistuneet (poislukien Winnipeg Jets), on Wild ennalta heikompi kuin vuosi sitten.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Jason Zucker Eric Staal Kevin Fiala
Zach Parise Luke Kunin Mats Zuccarello
Jordan Greenway Mikko Koivu Ryan Donato
Marcus Foligno Joel Eriksson Ek Ryan Hartman

 

Puolustajaparit:

Ryan Suter – Matt Dumba
Jonas Brodin – Jared Spurgeon
Nick Seeler – Greg Pateryn

Maalivahdit:

Devan Dubnyk
Alex Stalock

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
32yhdysvallatAlex StalockMV28.7.1987785 000 $
40kanadaDevan DubnykMV4.5.19864 333 333 $
20yhdysvallatRyan SuterP21.1.19857 538 462 $
24kanadaMatt DumbaP25.7.19946 000 000 $
25ruotsiJonas BrodinP12.7.19934 166 667 $
29yhdysvallatGreg PaterynP20.6.19902 250 000 $
36yhdysvallatNick SeelerP3.6.1993725 000 $
46kanadaJared SpurgeonP29.11.19895 187 500 $
77kanadaBrad HuntP24.8.1988700 000 $
11yhdysvallatZach PariseVL28.7.19847 538 462 $
16yhdysvallatJason ZuckerVL/OL16.1.19925 500 000 $
17kanadaMarcus FolignoVL10.8.19912 875 000 $
18yhdysvallatJordan GreenwayVL16.2.1997916 666 $
22sveitsiKevin FialaVL/OL22.7.19963 000 000 $
6yhdysvallatRyan DonatoKH/VL9.4.19961 900 000 $
7saksaNico SturmKH3.5.1995874 125 $
9suomiMikko KoivuKH12.3.19835 500 000 $
12kanadaEric StaalKH29.10.19843 250 000 $
14ruotsiJoel Eriksson EkKH29.1.19971 487 500 $
19yhdysvallatLuke KuninKH/OL4.12.1997925 000 $
49ruotsiVictor RaskKH1.3.19934 000 000 $
21yhdysvallatDrew StaffordOL30.10.1985Try-out
36norjaMats ZuccarelloOL1.9.19876 000 000 $
38yhdysvallatRyan HartmanOL/VL20.9.19941 900 000 $
71yhdysvallatJ.T. BrownOL2.7.1990687 500 $

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko