Riittäisikö Leijonien sensaatiopelaaja Marko Anttilalla rahkeet NHL:ssä? Kysymys on noussut pinnalle viimeistään kevään upean MM-turnauksen jälkeen.

Aiheelle on pontta: Anttila pelasi upean kevään pelaten tiensä koko kiekkomaailman tietoisuuteen. 203-senttinen hyökkääjä erottui kaukalossa muutenkin kuin kokonsa takia.

Samalla oli hienoa nähdä, miten järkäle pärjäsi NHL-supertähtiä vastaan erityisesti puolustuspäässä. Anttila ei ole MM-kisojen muutamasta isosta maalista huolimatta edelleenkään mikään pistelinko – nelosketjun roolissa hän osoitti kuitenkin pystyvänsä pelaamaan kovalla tasolla myös huippunimiä vastaan.

Pelkästään yksi MM-turnaus ja muutama maali eivät tee kenestäkään NHL-pelaajaa. Anttilan läpimurron takaa löytyy kuitenkin useiden vuosien hieno kasvutarina. Sen myötä spekulaatiosta on tullut tänä kesänä aiheellista.

Anttilan rahkeet riittäisivät jo nyt heittämällä oikeaan rooliin NHL:ssä. Menneet vuodet Jokereissa ovat nimittäin nostaneet jo suomalaisen koko sarjan parhaiden alivoimapelaajien joukkoon.

203-senttinen laituri on täydellinen nelosketjun voimapesä KHL:ssä. Järkäle on heitellyt vastustajan kärkipelaajia laitoihin, psyykannut supertähtiä, raatanut alivoimalla ja iskenyt samalla jopa yllättävän kovia maalimääriä (Anttila iski esimerkiksi kaudella 2018-19 yhteensä 38 runkosarjapelissä 11 maalia).

Erityisesti ottelut SKA Pietaria vastaan ovat usein nostaneet Anttilan valokeilaan – ja syystä. Anttilan meno kaukalossa ei ole kaunista – liike on tuon kokoiseksi pelaajaksi silti jopa yllättävän vauhdikasta. Anttilasta huomaa, että hän on onnistunut vasta myöhemmällä iällä käyttämään kokoaan 100 prosenttiseksi hyväkseen.

Kun katsoo NHL:n ja KHL:n pelaajaliikennettä, ei sarjan tasoerot ole enää niin valtavat. Ne ovat yhä suuret, mutta nykyisin moni ruplaliigan supertähti pystyisi pelaamaan myös NHL:ssä. Sama pätee varmasti Anttilaan, jolla olisi paljon annettavaa myös Pohjois-Amerikassa.

Miksei NHL-seurat sitten nappaa edullista Antilaa kiireen vilkkaa kokoonpanoonsa? Suomalaisen ongelmat ovat aivan muualla kuin kaukalossa. Suurin hidaste löytyy jo passista.

Ikä jarruttaa liikaa?

Anttila itse on suhtautunut NHL-spekulaatioon MM-kisojen oikealla kypsyydellä. Kuten hän itse sanoi, on NHL-tarjouksen saaminen ”mahdollista, mutta epätodennäköistä”.

Suurin este on 34 vuoden ikä. Anttilan voisi iskeä monen varsinkin häntäpään NHL-ryhmän nelosketjuun heittämällä. Kun mittarissa on tuon verran vuosia, laskee se väkisinkin hyökkääjän arvoa markkinoilla.

Seura X:n GM:n on huomattavasti helpompi täyttää nelosketjun rooli 10 vuotta nuoremmalla – ja vähintään yhtä taitavalla pelaajalla. Esimerkiksi 24-vuotiaan pelaajan kehityskäyrä voi parhaimmillaan näyttää aivan eri suuntaan.

Toinen suuri jarru löytyy pelaajamarkkinoilta. NHL:ssä nelosketjuun riittää niin paljon tarjontaa ja ”helppoja” ehdokkaita, että nollan NHL-pelin konkarin hyppy Pohjois-Amerikkan on yhä melko epätodennäköistä. Yksittäisen GM:n on huomattavasti helpompi ottaa riveihinsä joko nuori lupaus tai kokenut NHL-sotaratsu kuin täysin tuntematon suomalainen.

Se ei vähennä silti Anttilan tarinan arvoa. Urheilussa on kyse lopulta parhaimman suorituksen ja oman huipun löytämisestä. Suomalaisjärkäleen tarina on ollut sitä parhaimmillaan ja aidoimmillaan. Aina ei tarvitse lähteä NHL:ään sen oman huipun löytämiseksi.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo