NHL:n kaikkien aikojen maaliennätystä hallussaan pitävä Wayne Gretzky uskoo kenties jääkiekkohistorian lahjakkaimman maalintekijän, Washington Capitalsin Aleksandr Ovetshkinin omaavan kaikki mahdollisuudet miehen aiemmin täysin saavuttamattomana pidetyn 894 runkosarjamaalin rajapyykin rikkomiseen.

Urallaan 658 kertaa runkosarjassa maalinteossa onnistuneella 33-vuotiaalla venäläistähdellä on Gretzkyn mukaan kaikki työkalut ennätyksen uudeksi haltijaksi.

– Ehdottomasti. Ensiksi, sinun pitää saada pelata urasi ilman isoja loukkaantumisia – ja juuri tähän Alex on kyennyt, legendaarinen ”Ysiysi” kertoo Hockey Night in Canadan haastattelussa.

– Sinun pitää pelata hyvässä organisaatiossa ja hyvien pelaajien kanssa – kuten Alex. Minulla ei ole mitään muuta kuin pelkkää kunnioitusta häntä kohtaan. Hän pelaa kovaa, fyysisesti ja haluaa voittaa.

Uransa kahdeksannen yli 50 maalin runkosarjan pelanneella Ovetshkinilla on vielä rutkasti aikaa Gretzkyn ennätyksen rikkomiseen, mihin kanadalainen myös on jo valmistautunut henkisellä tasolla.

– Isäni sanoi minulle rikkoessani Gordie Howen vanhan ennätyksen, että ”tiedätkö, jonain päivänä joku tulee ja rikkoo ennätyksesi, joten valmista itsesi siihen kuten Gordie teki”. Ja sitä yritän juuri nyt tehdä, Gretzky muistelee isänsä sanoja.

– Jos hän pääsee lähelle ja rikkoo ennätykseni, olen toivottavasti paikalla todistamassa sitä. Ja toivottavasti saan olla ensimmäinen kaveri, joka ojentaa kätensä hänelle sen jälkeen, Gretzky päättää.

Kahdessa rekordissa Gretzky jäänee lopullisesti venäläistähden edelle. Gretzkyllä on pöytälaatikossaan neljä Stanley Cup -sormusta Ovetshkinin yhtä vastaan. Myös ”Ysiysin” runkosarjan piste-ennätys 2857 jäänee kenties ikuisiksi ajoiksi historian kirjoihin. Ovetshkin on iskenyt urallaan 1211 runkosarjapistettä.