Stanley Cup -finaalien kolmas kohtaaminen pelataan Washington Capitalsin ja Vegas Golden Knightsin kesken lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Washington tasoitti viime ottelussa finaalisarjan otettuaan maukkaan voiton luvuin 3-2.

Helsingin IFK:n entinen kapteeni ja maaliruisku Mika Kortelainen uskoo Washingtonin ottaneen nyt kuskin paikan.

– Caps otti ryöstön ja heillä on nyt hiuksenhieno etu. Tappio oli pieni lommo aallonharjalla menevän Vegasin kylkeen.

– Capsin voitto vaatii edelleen kärkimiesten onnistumisia, Kortelainen tietää.

Kolmannen finaalin voittaja ei Kortelaisen mukaan saa kuitenkaan vielä lähellekään ratkaisevaa johtoasemaa.

– Se antaa vain yhden erävoiton toiselle. Ei yhtään enempää, eikä vähempää. Matka on vasta puolivälissä sitten. Ottelu määrittää vain yhden sivun tästä kirjasta.

Vegasin voittoon päättynyt ensimmäinen finaali päättyi todellisten maalikarkeloiden jälkeen lukuihin 6-4. Entinen IFK-legenda ei usko, että sellaista ilotulitusta enää nähdään.

– Uskon, että loput ovat sellaisia kuin tuo edellinen finaali. Tiukkoja ja tarkkoja maalin pelejä.

Otteluiden ratkaisutekijät ovat ex-hyökkääjän mukaan hyvinkin arkiset.

– Ei tätä pyörää ole uudelleen keksitty. Se voittaa kumman veska ottaa sen yhden kopin enemmän. Huonolla maalivahdilla ei ole kukaan koskaan voittanut mestaruutta. Näissä peleissä heidän merkitys korostuu vaan niin älyttömästi. Kun päästät yhdenkin helpon, niin toinen voittaa pelin. Maalivahti ja ne kärkipelaajat määrittelee sarjan kulun.

Kahdessa ensimmäisessä finaalissa maalivahtien välinen kaksintaisto on ollut tasainen.

– Washingtonin (Braden) Holtby on tietyllä tapaa ihan pienesti niskan päällä sen viime pelin haamutorjunnan ja voiton ansiosta.

Finaalien ainoa suomalainen on Vegas-hyökkääjä Erik Haula. Hän on päässyt molemmissa otteluissa tilastoihin. Ensimmäisessä kohtaamisessa hän teki maalin ja viime kohtaamisessa hän sai suihkukomennuksen ottelun päätteeksi.

– Siinä on yksi pelaaja heillä, joka voi vielä parantaa ja olla ratkaisevassa roolissa, Kortelainen heittää.

Mittavan uran luonut hyökkääjälegenda ei osaa tässä kohtaa nimetä kaksikon väliltä suosikkijoukkuettaan fanin näkökulmasta.

Aleksander Ovetshkin on saanut Suomessa niin paljon paskaa niskaan, että sen puolesta olisi hienoa, jos hän nyt voittaisi. Mutta olisi hienoa myös, jos Vegasin uskomaton satutarina saisi onnellisen lopun. Tämä on NHL:n kannalta win-win-tilanne. Kumpi tahansa voittaakin, niin voittajiksi saadaan uutta verta.

Kolmannen finaalin Wahington Capitalsin ja Vegas Golden Knightsin välillä näet Viasat Jääkiekko -kanavalla tai Viaplayssä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello kolme.