Edmonton Oilersin supertähti Connor McDavid ei voi välttää vertailuja kaikkien aikojen suurimpaan jääkiekkoilijaan Wayne Gretzkyyn.

Syy on selvä. McDavid, 20, pelaa samassa seurassa samalla pelipaikalla, jolla nuori Gretzky teki ihmeitä lähes 40 vuotta sitten.

Kahden vuoden takainen NHL-draftin ykkösvaraus McDavid pelasi jo viime kaudella aivan huikeasti. Hän täytti kauden aikana vasta 20 vuotta ja takoi maailman kovimmassa jääkiekkosarjassa tasan sata tehopistettä (30+70).

Tiedetään. Vertailu Gretzkyn nuoruusvuosiin ei tee oikeutta kenellekään, sillä peli ja pelaajat ovat kehittyneet jättimäisin askelin.

Mutta hauskaa vertailu on silti. Gretzky teki McDavidin ikäisenä, eli kaudella 1980–81, jonka aikana täytti 20 vuotta, 164 pistettä (55+109). Seuraavalla sesongilla, eli nykyisen McDavidin ikäisenä, nuori Gretzky tehtaili tukun yhä voimassa olevia NHL-ennätyksiä.

”Ysiysi” paiskoi tuolla kaudella peräti 92 maalia, mikä on yhä NHL:n ennätys. Gretzky myös rikkoi maagisena pidetyn 50 maalin rajan nopeammin kuin kukaan tätä ennen tai tämän jälkeen: 39 ottelussa.

Tulevaisuutta on tunnetusti hankala ennustaa, mutta kovin väärin ei voi mennä, jos veikkaa, että kumpaakaan noista ennätyksistä ei rikota ikinä.

Samaa mieltä on McDavid.

– Varsinkaan tuota (nopeus)ennätystä ei rikota ikinä, uskoisin. Joku voi toki vieläkin tehdä 50 maalia 50 ottelussa, mutta en usko, että kukaan pääsee koskaan lähellekään Gretzkyn ennätystä, McDavid sanoi nhl.comin haastattelussa.

NHL:n historiassa 50 maaliin 50 ottelussa on ylletty kaikkiaan kahdeksan kertaa.

Ensimmäisenä saavutukseen pystyi Maurice ”Rocket” Richard kaudella 1944–45. Seuraavana oli vuorossa vasta kaudella 1980–81 Mike Bossy. Gretzky onnistui tempussa kolmesti: kausilla 1981–82, 1983–84 ja 1984–85. Mario Lemieux ylsi samaan kaudella 1988–89. Viimeisenä tempussa on onnistunut Brett Hull, kausilla 1990–91 ja 1991–92.

Gretzky teki voimassa olevan nopeusennätyksen 30. joulukuuta 1981. Kyseinen maali on ehdolla NHL:n ikimuistoisimmaksi hetkeksi liigan järjestämässä äänestyksessä.

Oilersin nykyinen päävalmentaja Todd McLellan oli tuolloin 14-vuotias ja kova Oilers-fani.

– Se odotus oli aivan uskomatonta. Mitä tapahtuu seuraavaksi, milloin se tapahtuu? En halunnut jättää väliin yhtään Oilersin ottelua, sillä en halunnut jäädä paitsi sen hetken todistamisesta, McLellan muistelee nhl.comin haastattelussa.

– Uskoakseni se ennätysjahti puski myös koko joukuetta eteenpäin. He halusivat auttaa Waynea saavuttamaan ennätyksen, ja samaan aikaan he puolustivat erinomaisesti, McLellan muistaa.

Nykyinen Oilers-luotsi ei kuitenkaan ole yhtä ehdoton ennätyksen ”ikuisuuden” suhteen kuin hänen tähtipelaajansa McDavid.

– Tietysti sitä ennätystä on vaikea lyödä. Mutta onko se mahdollista? Tottakai on. Katsokaa vaikka, miten Alexander Ovechkin aloitti tämän kauden, McLellan huomauttaa.

Ovechkin paiskoi yhdeksän maalia viidessä ensimmäisessä ottelussa. Sittemmin tahti on laantunut, ja venäläisellä on kasassa 13 maalia 19 ottelussa.

McDavidin ja McLellanin haastattelu nhl.comilla liittyi käynnissä olevaan NHL:n Greatest Moments -äänestykseen. Gretzkyn ennätysmaalin ohella neljän ikimuistoisimman hetken joukkoon on äänestetty Bobby Orrin, Mario Lemieux’n ja Teemu Selänteen tähtihetket.

Orrilta mukana on Stanley Cupin 1970 ratkaissut jatkoaikamaali, Lemieux’lta viiden maalin ilta 1988 ja Selänteeltä maali, jolla hän rikkoi NHL:n tulokkaiden maaliennätyksen maaliskuussa 1993.

Äänestykseen pääset tästä linkistä.