Detroit Red Wingsiä NHL-urallaan edustanut Pavel Datsyuk jää historian kirjoihin yhtenä lajin kautta aikojen parhaista kahden suunnan hyökkääjistä, minkä lisäksi venäläisen arsenaaliin kuului aivan uskomattoman pehmeät kädet.

Datsyuk edusti Red Wingsiä vuodet 2001-2016, kunnes hän palasi takaisin kotimaahansa Venäjälle, SKA Pietarin riveihin.

Datsyuk varattiin vuonna 1998 vasta kuudennella kierroksella, kiitos kykyjenetsijä Håkan Anderssonin. Hän kertoikin jälleen uskomattomasta tarinastaan, kuinka Datsyuk iski hänen silmäänsä, minkä lisäksi venäläistaituri oli lähellä päätyä myös toiseen NHL-seuraan.

Andersson matkasi alunperin Venäjälle seuraamaan toisia pelaajia, kunnes Datsyuk iski alkulämmittelyissä silmään.

– Datsyuk oli pieni poika toisessa joukkueessa. Hän teki paljon töitä ja hän näytti taitavalta. Hän kiinnitti huomioni. Hän näytti pieneltä, mutta en voinut siltikään päästää silmiäni hänestä irti, Andersson kertoi Sportsnetin haastattelussa.

– Håkan soitti minulle pari päivää myöhemmin ja kertoi minulle, että: ”Et voi edes uskoa mitä asioita hän osaa tehdä alkulämmöissä.” Red Wingsin GM Ken Holland muisteli.

[readmore from=”suomalaiset”]

Tuolloin 19-vuotias Datsyuk oli tehnyt Anderssoniin niin suuren vaikutuksen, että kykyjenetsijä halusi nähdä hänet vielä kertaalleen tositoimissa, minkä vuoksi hänen tarkoituksenaan oli matkata Moskovaan toistamiseen.

– Kun pääsin lentokentälle, siellä oli Calgary Flamesin pelaajatarkkailija. Hän oli tulossa samaan lentokoneeseen kanssani. Ajattelin, että voi paska! Mutta onneksi silloin oli niin huono keli, niin lento peruttiin ja hän ei koskaan päässyt katsomaan Datsyukin peliä.

– Me otimme riskin, ja varasimme hänet. Hän totisesti kehittyi hyväksi pelaajaksi.