Tampa Bay Lightningin GM:nä toimivaa Steve Yzermania ei turhaan pidetä yhtenä NHL:n parhaista GM:istä.

Yzerman on tarponnut Lightningissa työskennellessään läpi sellaisten soiden, että heikompaa hirvittäisi.

Hän on ollut paniikinomaisessa tilanteessa, kun Steven Stamkosin lähtö on näyttänyt väistämättömältä. Sama paniikki on ollut päällä, kun entisen Triplets-ketjun kaikille jäsenille – siis Nikita Kucheroville, Tyler Johnsonille ja Ondrej Palatille – on pitänyt sorvata jatkosopimukset.

Eikä tietenkään sovi unohtaa NHL:n ehdottomaan puolustajaeliittiin lukeutuvaa Victor Hedmania.

Yzerman on siis mestarillisesti ohjannut salamaväritteisen laivan ohi kivien ja karikoiden, minkä myötä floridalaisseura on ansaitusti tällä hetkellä koko NHL:n ylivoimaisesti suurin mestarisuosikki.

Herranjestas, Ben Bishopin kaltaisen Vezina-tason maalivahdin kauppaaminen ei edes horjuttanut laivaa.

Eilen Yzerman teki jälleen yhden liikkeistään.

Monille maalivahti Louis Dominguen, joka on hävinnyt kaikki kuluvalla kaudella pelaamansa seitsemän ottelua ja torjunut niissä lohduttomin tilastoin 86,80/3.03, kaltaisen pelaajan hankinta kuulostaa mitättömältä ratkaisulta, mutta Yzermanin silmissä kiiluu suurempi kuva.

Tässä kohtaa se suurempi kuva on se, että A: Yzerman haluaa kaikessa yksinkertaisuudessaan ”seiftata” tilannetta kuluvan kauden osalta ykkösvahti Andrei Vasilevskiyn takana, sillä kakkosvahti Peter Budaj ei ole ollut mikään varmin kaveri, ja B: Hän toi seuraan edelleen kehityspotentiaalia omaavan 25-vuotiaan maalivahdin, josta saattaa olla Lightningin kaltaisessa seurassa mukavaksi kirittäjäksi Vasilevskiylle.

Kaikki Yzermanin tekemät ratkaisut ovat osa paljon isompaa kuvaa ja vähäpätöiseltä tuntuva hankinta saattaa todellisuudessa olla todella merkityksellinen.

[readmore from=”suomalaiset”]

Tämä edellä mainittu skenaario saattaa olla hyvinkin totta Dominguen kohdalla, sillä täytyy muistaa, että hän pelasi koko NHL:n heikoimmassa joukkueessa, Arizona Coyotesissa. Jatkossa hänellä on edessään voittava joukkue, joka on Coyotesia valovuosia edellä.

Uskallankin väittää, että Dominguen hankinta tulee olemaan jälleen yksi osoitus Yzermanin neroudesta. Ja, mikäli näin ei käy, hän menetti vaihdossa Michael Leightonin ja Tye McGinnin, eli ei käytännössä ottaen mitään.

Tässä kohtaa tuttu sanonta muuttuukin muotoon: no risk, high reward.