Toronton tähtihyökkääjällä käsittämätön maaliton putki – ”Vaistot käskevät syöttämään”

© Kuva: Getty Images

17 ottelua on pitkä pätkä ilman maalia kenelle tahansa hyökkääjälle.

Erityisen pitkältä se tuntuu ykkösvaraukselle, jonka niskaan on lastattu suurta vastuuta tuloksenteosta.

Toronto Maple Leafsin kesän 2015 ensimmäisen kierroksen varaus (#4) Mitch Marner oli ennen viime yön Boston Bruins -ottelua tehnyt tällä kaudella yhden (1) maalin – kauden ensimmäisessä ottelussa Winnipeg Jetsiä vastaan.

Marnerin kohdalla ei voi käyttää kulunutta sanontaa vanhasta koirasta ja uusista tempuista. Hän on 20-vuotias. Ehkä vertauskuvaa voi ennemminkin hakea kissasta ja sen karvoista tai tiikeristä ja sen raidoista.

Marner nimittäin myöntää kanadalaisen TSN-kanavan haastattelussa, että syöttäminen ensimmäisenä vaihtoehtona on iskostunut hänen dna:hansa poikkeuksellisen vahvasti.

– Se (ajattelutavan muuttaminen) on vaikeaa. Ympärillä on jatkuvasti kavereita, jotka huutavat kiekkoa. Erityisesti kaksi vastaan yksi -tilanteissa, tai kun kun kaverit menevät takatolpalle ja ajattelevat, että minä pystyn syöttämään heille, Marner pyörittelee.

– Tuollainen asia vain jää päähän. Kun kuulen muiden huutavan kiekkoa, vaistot ottavat vallan ja saavat minut unohtamaan laukomisen, Marner selittää.

Kuti piipussa

Marner on aina elänyt syöttämisestä. Viime kaudella hän teki NHL:ssä 77 ottelussa tehot 19+42=61. Tämän kauden saldo 18 ottelun jälkeen oli 1+10=11.

Kolmena kautenaan Ontario Hockey Leaguen London Knightsissa hän pelasi 184 ottelua, joissa kasasi käsittämättömät tehot 96+205=301.

Ensimmäisen NHL-kautensa aikana Marner ymmärsi, että hänen on parannettava laukaustaan. Niinpä hän treenasi kesällä laukaustaan paljon.

Toistaiseksi – jos vielä yksi kulunut vertaus sallitaan – laukaus on jäänyt piippuun. Ennen viime yön ottelua Marner oli laukonut Maple Leafsin hyökkääjistä kahdeksanneksi eniten, yhteensä 29 kertaa.

Hänen laukaustensa onnistumisprosentti, siis maaliin päätyneiden laukausten osuus kaikista kudeista oli – no, tarvitseeko sitä edes sanoa – kaikista maalin tehneistä Maple Leafsin pelaajista huonoin: 3,4%.

Pääasia, että joukkue voittaa…

Jos joukkueella menisi huonosti, moni kysyvä katse ja syyttävä sormi saattasi osoittaa tähtihyökkääjää kohti. Nyt, kun Toronto on NHL:n taulukossa neljäntenä, Marnerinkaan ei tarvitse vaipua synkkyyteen surkean osumaprosenttinsa takia.

– En oikeastaan ole kovin huolestunut maalittomuudestani. Voitamme pelejä, ja se on tärkeintä. Niin kauan kuin voitamme, kaikki tässä pukuhuoneessa ovat iloisia, Marner muistutti.

– Meidän ketjumme luo paljon paikkoja, mutta kiekko ei vain ole mennyt maaliin. Mutta olen varma, että sekin muuttuu pian.

Sitä ennen kuitenkin pitäisi tapahtua muutos miehen ajattelumallissa. Mutta mihinkä kissa karvoistaan…

– Syöttäminen on aina ollut ajattelutavassani ykkössijalla. Yritän päästä siitä eroon, mutta se on todella vaikeaa, kun olen syöttänyt koko ikäni. Mutta tämä muuttuu pikkuhiljaa. Yritän nähdä vähän enemmän tilaisuuksia laukoa, Marner lupasi.

 

Viime yönä Marner teki Toronton 1-0-johtomaalin ottelussa Boston Bruinsia vastaan. Voit katsoa pitkän kuivan kauden päättäneen osuman tästä linkistä.

 


PÄIVÄN VIHJE: TAPPARA – JYP

Saako kriisissä taivaltava JYP selkäsaunan Tapparalta?