New York Rangers on viime vuosina joutunut tekemään melkoisia uhrauksia ykkösmaalivahtinsa Henrik Lundqvistin vuoksi.

Ensiksi nimittäin kausina 2013-15 ruotsalaisvahdin asemaa alkoi uhata vasta 26-vuotiaana NHL-debyyttinsä tehnyt Cam Talbot. Hän esiintyi erinomaisesti Rangers-maalilla aina mahdollisuuden saatuaan ja esimerkiksi hänen torjuntaprosentti, kuten myös päästettyjen maalien keskiarvo, oli tuona aikana Lundqvistia parempi.

Talbot kasvoi siis saappaistaan yli ja kesällä 2015, NHL:n varaustilaisuudessa, Rangers kauppasi hänet Edmonton Oilersiin. Siellä hän on noussut yhdeksi NHL:n kärkivahdeista ja esimerkiksi viime kaudella hän olisi monien papereissa ansainnut Vezina-ehdokkuuden.

Korvaaja löytyi kuitenkin nopeasti, sillä vain tunti NHL Draftin jälkeen Rangers ilmoitti hankkineensa Antti Raannan Chicago Blackhawksista. Illinoislaisseurassa sivuraiteille ajautuneelle Raannalle, jonka edelle kiilasi ”oman kylän poika” Scott Darling, siirto Manhattanille tarjosi uuden mahdollisuuden.

Tähän Raanta myös tarttui kahden seurassa viettämänsä kauden aikana kiinni ja jälleen kerran tarina oli sama – suomalaisvahti päihitti molempina kausinaan Lundqvistin sekä torjuntaprosentilla että päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna ja kasvoi yli saappaistaan.

Niinpä Raanta treidattiin menneenä kesänä Arizona Coyotesiin, johon hänet hankittiin Calgaryyn kaupatun Mike Smithin tilalle uudeksi ykkösvahdiksi.

New York Rangers alkaakin olla – kiitos Talbotin ja Raannan – melkoinen painekattila kakkosvahdille. Nyt tuossa kattilassa pomppii kokenut tshekkivahti Ondrej Pavelec, jonka tekemisessä on vielä paljon parannettavaa.

Manhattanilaisten päävalmentajana toimiva Alain Vigneault tiedostaakin Pavelecin, jonka torjuntatilastot kahdesta pelistä ovat 86,00/3.75, haastavan aseman, mutta samalla uskoo uuteen suojattiinsa.

[readmore from=”suomalaiset”]

– Jos katsot kakkosvahtejamme ja heidän tilastojaan sinä aikana, kun minä olen ollut täällä, heidän voittoprosenttinsa on ollut erinomainen, Vigneault kommentoi Sporting Newsille.

– Olen todella luottavainen (Pavelecin suhteen). Hän on tehnyt todella kovasti hommia ja viettänyt erityisen paljon ylimääräistä aikaa maalivahtivalmentajamme Benoit Allairen kanssa.

Sitä kakkosvahdin erinomaisuutta, ja Vigneaultin mainitsemaa korkeaa voittoprosenttia, New Yorkin suunnalla todella myös tarvitaan, sillä joukkue on onnistunut voittamaan kauden kuudesta ensimmäisestä ottelustaan ainoastaan yhden ja Lundqvistin torjuntatilastot ovat olleet vain keskitasoa (91,40/2.82).

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.