Kuten tapana on, tuorein Stanley Cupin voittanut joukkue saa Yhdysvaltain presidentiltä aina kutsun vierailulle Valkoiseen taloon.

Kahdesti putkeen mestaruutta juhlinut Pittsburgh Penguins sai tänäkin vuonna kutsun, aivan kuten viime vuonna. Viime vuoteen verrattuna on olemassa kuitenkin yksi oleellinen ero: Valkoisessa talossa majaileva presidentti on vaihtunut.

Toisin sanoen Barack Obama on vaihtunut Donald Trumpiin, joka on kerännyt mielipiteillään ja toimillaan valtaisan määrän negatiivisuutta ympärilleen. Trumpia pidetäänkin eri mielipidemittauksissa jo nyt yhtenä Yhdysvaltain historian huonoimmista presidenteistä, vaikka hän ei ole ehtinyt toimia virassaan kuin hieman yli kahdeksan kuukautta.

Kuvaavaa hänen presidenttikaudelleen onkin se, että monien näkemyksen mukaan hän ei tule istumaan täyttä neljää vuotta presidenttinä, vaan tavalla tai toisella – omien toimiensa seurauksena – valta tulee vaihtumaan ennen seuraavia vaaleja.

Yhtälailla kuvaavaa Trumpin radikaalisuudelle on se, että Penguins joutui laatimaan tiedotteen siitä, miksi joukkue on päättänyt tehdä vierailun Valkoiseen taloon myös tänä vuonna. Vinkki: se ei ole suinkaan Trumpin takia.

– Pittsburgh Penguins kunnioittaa presidentin instituutiota sekä pitkää perinnettä, joka on vienyt mestarijoukkueet vierailulle Valkoiseen taloon.

– Olemme osallistuneet Valkoisen talon seremonioihin aiempienkin mestaruuksien jälkeen – kiertäen historiallista rakennusta ja tavaten sekä George H.W. Bushin sekä Barack Obaman – ja olemme hyväksyneet kutsun myös tänä vuonna.

– Samat ja eriävät mielipiteet presidentin politiikan, toimintatapojen ja agendan suhteen voidaan ilmaista toisilla tavoin. Samassa haluamme kuitenkin todeta kunnioittavamme yksityishenkilöiden ja ryhmien oikeuksia ilmaista itseään, kuten he parhaaksi näkevät.

Erityisesti huomio kiinnittyy tiedotteen viimeiseen lauseeseen: sen on yleisesti ottaen uskottu tarkoittavan sitä, että yksittäisillä Penguins-pelaajilla, tai ryhmällä pelaajia, on oikeus halutessaan kieltäytyä Valkoisen talon vierailusta, vaikka muu joukkue sinne meneekin.

[readmore from=”suomalaiset”]

Kun Obama kutsui vuonna 2011 Stanley Cupin voittaneen Boston Bruinsin vierailulle Valkoiseen taloon, seuran mestariksi torjunut Tim Thomas kieltäytyi kokonaan saapumasta juhlallisuuksiin.

Trump kutsui myös NBA:n mestaruuden viime kaudella voittaneen Golden State Warriorsin Valkoiseen taloon, mutta seura ilmoitti, että se saattaa kieltäytyä tulemasta paikalle ja sen seurauksena Trump peruutti kutsunsa.

Yhdysvaltain presidentti on ollut tapetilla myös NFL:n suhteen, sillä hän totesi, että NFL-seurojen tulisi antaa potkut pelaajille, jotka eivät polvistu Yhdysvaltain kansallislaulun kajahtaessa ennen ottelua käyntiin.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.