Mitä tulee NHL:n ja KHL:n väliseen pelaajaliikenteeseen, on ovi käynyt kuluvan kesän aikana molempiin suuntiin.

Tähän mennessä KHL:ään ovat suunnanneet muun muassa Roman Lyubimov, Mikhail Grigorenko ja Nikita Nesterov. Lisäksi Ilya Kovalchukin NHL-paluun osalta iso ratkaiseva tekijä pelaamiseen KHL:ssä oli – ainakin miehen omien sanojen mukaan – olympialaiset.

– Yksi merkittävimmistä tekijöistä oli tulevat olympialaiset. Vuonna 2018 vain KHL:ssä ja Euroopassa pelaavat pelaajat voivat osallistua, Kovalchuk kertoi KHL-sopimuksen solmimisen jälkeen, Pietarin SKA:n tiedotteessa.

KHL:n päämääränä kesään lähdettäessä oli tuoda ilman sopimusta olevat NHL-pelaajat takaisin kotiin, sekä pitää nykyiset tähdet KHL-seuroissa.

– Me hyväksymme NHL:n päätöksen. Me sen sijaan jatkamme MM-kisoihin ja olympialaisiin valmistautumista, Venäjän Jääkiekkoliiton johtokunnan jäsen Arkady Rotenberg totesi alkukesän tiedotteessa.

– Nyt meillä on edessämme kaksi tehtävää: ensimmäinen on pitää KHL-pelaajat Venäjällä sen sijaan, että he siirtyisivät kesällä NHL:ään ja toinen on tuoda venäläispelaajat NHL:stä kotiin, mikäli heidän sopimuksensa päättyvät.

Osaltaan se on onnistunut tässä, mutta toisaalta taas Evgeni Dadonovin ja Vadim Shipachevin kaltaiset pelaajat ovat karanneet Pohjois-Amerikkaan, minkä lisäksi Alexander Radulov jäi taalakaukaloihin; KHL:n osalta lähtijöiden listalla on ollut kovempia nimiä kuin saapuvien.

Jotain kuitenkin olympialaisten merkityksestä venäläispelaajille kertoo ensinnäkin Alexander Ovechkinin puheet NHL:n päätöksen uhmaamisesta ja toisekseen Evgeny Kuznetsovin paljastus: Washington Capitalsin kanssa tänä kesänä sopimuksen solminut venäläistähti oli nimittäin lähellä tarttua KHL-sopimukseen pelatakseen olympialaisissa.

Onkin äärimmäisen mielenkiintoista seurata, ovatko esimerkiksi Dadonov ja Shipachev saapuneet taalakaukaloihin sillä ajatuksella, että he lähtevät olympialaisiin NHL-sopimuksistaan huolimatta.

Avaimet ovatkin vahvasti Ovechkinin käsissä, sillä mikäli hän pitää puheistaan kiinni ja on valmis kohtamaan olympialaisista seuraavan pelikiellon, saatetaan helmikuussa nähdä melkoinen venäläisvirta Pohjois-Amerikasta Pyongchangiin.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.