Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. Kahdeksantena vuorossa on Puola.

NHL:ssä on nähty kaiken kaikkiaan viisi puolalaistaustaista pelaajaa, joista ensimmäinen oli vuonna 1931 NHL-debyyttinsä tehnyt Joe Jerwa. Ensimmäinen Puolassa kiekko-oppinsa saanut NHL-pelaaja oli kuitenkin Mariusz Czerkawski, joka siirtyi Boston Bruinsiin kaudeksi 1993-94.

Ensimmäiset kaudet menivät vielä enemmän tai vähemmän NHL-kaukaloihin totutellessa, joskin jo kolmannella kaudellaan Czerkawski iski 70 runkosarjaotteluun 17 maalia ja yhteensä 40 tehopistettä. Hän pelasi tuolloin Bruinsissä sekä Edmonton Oilersissa.

Puolalaisen todellista läpimurtoa saatiin odotella lopulta kauteen 1999-2000, kun hän iski New York Islandersissa pelatessaan 79 runkosarjakamppailuun 35 maalia ja yhteensä 70 tehopistettä. Vielä seuraavallakin kaudella 82 ottelua tuotti 62 tehopistettä, ja tästä seuraavalla mies kartutti pistetiliään 51 paunalla.

Tämän jälkeen hän siirtyi kuitenkin Montreal Canadiensiin, missä hän epäonnistui pahemman kerran. Floppikauden jälkeen Czerkawski siirtyi takaisin Islandersin paitaan, ja teki kaudella 2003-04 25 maalia ja yhteensä 49 tehopistettä.

Tämän jälkeen NHL:ssä vietettiin koko kauden mittainen työsulku, ja tästä seuraavalla sesongilla puolalaishyökkääjä pelasi enää 35 runkosaraottelua. Näissä hän keräsi tililleen tehot 8+2, minkä jälkeen mies päätti lopettaa uransa NHL-kaukaloissa.

Bruinsin, Oilersin, Islandersin ja Canadiensin lisäksi mies edusti taalajäillä Toronto Maple Leafsia. Puolalaishyökkääjä pelasi NHL:ssä lopulta 745 runkosarjakamppailua, joissa hän iski 215 maalia ja yhteensä 435 tehopistettä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.