NHL:n vapailla markkinoilla on tällä hetkellä useita kovia nimiä, jotka eivät kuitenkaan ole enää uriensa parhaassa mahdollisessa iskussa. Tällaisia pelaajia ovat muun muassa Jarome Iginla, Shane Doan, Brian Gionta, Francois Beauchemin sekä Fedor Tyutin.

Markkinoilta löytyy vielä muun muassa Jay McClementin ja Roman Polakin kaltaisia nimiä, jotka ovat loistavia omissa rooleissaan, mutta seurat pyrkivät paikkaamaan roolipelaajien paikat omilla nuorukaisillaan.

Kesän markkinat ovat myös tarkoittaneet sitä, että NHL:stä osa pelaajista on lähtenyt tai on huhujen mukaan lähtemässä KHL-kaukaloihin. Andrei Markov teki sen jo, ja Dwight Kingin uskotaan olevan seuraava Venäjälle karkaava pelaaja.

Markkinoilta löytyy myös Thomas Vanekin kaltainen huippuhyökkääjä, mutta nykyajan NHL:ssä puolustuspään taidot ovat yhtä kovassa huudossa – ja se on asia, mikä ei Vanekilta tunnu luonnistuvan. Myös Jiri Hudler on yhä vapaana pelaajana, mutta hänellä on ollut ongelmia terveytensä kanssa.

Tämä tarkoittaa sitä, että vapailla markkinoilla on käytänössä kaksi pelaajaa, jotka ovat yhä vapaana ilman sen pätevämpää syytä: Jaromir Jagr ja Cody Franson.

Toki kaksikkoa ei kannata pestata seuraan, missä on meneillään jälleenrakennus. Jos tavoitteena on kuitenkin Stanley Cupin mestaruus, tulisi kaksikko ottaa vakavasti harkintaan.

Toki heidänkin kohdallaan on puutteita ja asioita, jotka ovat vieneet seurojen mielenkiinnon pois heidän ääreltään. Ensinnäkin Jagr on jo 45-vuotias, eikä hänen pelinopeutensa luistelun osalta ole enää parasta mahdollista nykypäivän NHL:ää ajatellen.

Jagr on kuitenkin erinomainen pelaaja, mutta riskinä on, että tämä ei kestä enää kauaa. Ikä kun ei vain tule yksin – se on karu ja ikävä fakta.

Franson on sen sijaan vasta 29-vuotias, erinomainen kahden suunnan puolustaja. 196-senttinen ja yli satakiloinen kolossipakki ei ole aivan parhaimmillaan kiekon kanssa, mutta tästäkin huolimatta mies on tehnyt 205 tehopistettä 527 NHL:n runkosarjaotteluun.

Hänenkin kohdallaan ongelmana on kuitenkin se, että hän ei ole luistimillaan kaukalon nopein kaveri. Ja kuten viimeistään tänä kesänä on käynyt selväksi, niin seurat pyrkivät nyt apinoimaan kaksinkertaista Stanley Cup -mestari Pittsburgh Penguinsia kaikin tavoin.

Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että seurat haluavat rakentaa kokoonpanoistaan mahdollisimman nopeita ja vikkeliä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.