Pohjois-Amerikan suunnalta putosi sunnuntai-iltana todellinen uutispommi, kun selvisi, että Yhdysvallat uhkaa jättää kevään MM-kisat väliin.

Päätös tehtiin myötätunnosta naisten jääkiekkomaajoukkuetta kohtaan. Toisin sanoen kyse on siitä, että naispelaajat ovat vaatineet kiinteää palkkaa liitolta, minkä myötä he voisivat harjoittaa taitojaan ammatikseen; todella harva yhdysvaltalainen naispelaaja pystyy elättämään itseään jääkiekolla.

Naisjoukkue onkin antanut ukaasin Yhdysvaltain Jääkiekkoliitolle (USA Hockey): he eivät ole valmiita pelaamaan turnauksessa, mikäli nykytilanne ei muutu.

Tilanne ei ole kuitenkaan edennyt käytännössä ottaen yhtään mihinkään, vaan USA:n Jääkiekkoliitossa on pidetty tiukasti kiinni nykyisistä korvaussummista. Itse asiassa tilanne on mennyt niinkin pitkälle, että liitto on tiettävästi valmis peluuttamaan turnauksessa juniorijoukkuetta.

Nyt tilanteella alkaa olla kuitenkin suora vaikutus myös miesten MM-turnaukseen. NHL-piireissä nimittäin kiertää juttua, että Yhdysvaltain miespelaajat tulevat boikotoimaan miesten kevään kisoja, puhtaasti myötätunnosta naispelaajia kohtaan, ellei tilannetta saada ratkaisua ennen tulevana perjantaina käynnistyvää naisten MM-turnausta.

Asiasta kertoi omalla Twitter-tilillään NHL:ssä pelaaja-agenttina toimiva Allan Walsh.

Mitä se sitten tarkoittaisi USA:n miesten MM-kisajoukkueen osalta? Se tullaisiin käytännössä ottaen rakentamaan Euroopassa pelaavien yhdysvaltalaisten sekä juniori- ja yliopistopelaajien ympärille.

Tällä hetkellä Kansainvälinen jääkiekko on melkoisessa murroksessa, sillä kaikkeen tähän aiempaan voidaan luonnollisesti lisätä se tosiasia, että NHL-pelaajia tuskin tullaan näkemään ensi vuoden olympialaisissa.