Tappelut ovat olleet virallisesti osa jääkiekkoa jo lähes sata vuotta, sillä NHL lisäsi tappeluita koskevan sääntöpykälän sääntökirjaansa vuonna 1922.

Nykyisin tappelut ovat selvästi vähentyneet vuosikymmenien takaisista luvuista, mutta edelleen monet erimielisyydet ja kurinpalautukset hoidetaan tappeluilla. Silti NHL on muuttunut siinä mielessä, että puhtaita tappelijoita ei löydy enää kenenkään joukkueen kokoonpanoista.

Valitettavasti NHL on joutunut viimeisten vuosien aikana ikävään julkisuuteen, sillä useat tappelijat ovat menehtyneet erinäisten syiden takia. Yksi menehtyneistä tappelijoista on todellisena kovanaamana tunnettu Derek Boogaard.

Boogaard oli pelätty tappelija jo junioriaikoina, josta kertoo muun muassa 245 jäähyminuuttia vain 18-vuotiaana. Hän ehti pelata NHL vain kuusi kautta, mutta keräsi tuona aikana peräti 589 jäähyminuuttia.

Boogaard menehtyi lopulta toukokuussa vuonna 2011. Boogaard oli pitkään ollut riippuvainen särkylääkkeistä ja hänellä todettiin kuoleman jälkeen aivosairaus, joka oli seurausta lukemattomista päähän kohdistuneista iskuista.

Boogaardin lopullinen kuolinsyy oli alkoholin ja lääkkeiden samanaikainen käyttö, eikä tapausta pidetty itsemurhana. Boogaardin vanhemmat haastoivatkin NHL:n oikeuteen, koska he pitivät liigaa syyllisenä poikansa lääkeriippuvuudesta sekä aivoihin tulleista vaurioista, mutta turhaan.

”Hän oli siellä tapellakseen”

Boogaardin isä, Len Boogaard, avautui poikansa kuolemasta sekä otti kantaa tappeluihin jääkiekossa. Hän tiedostaa, että mikäli tappelut eivät olisi sallittuja, Boogaard ei olisi koskaan pelannut NHL:ssä. Tästä huolimatta hän on vaatinut jo pitkään, että tappelut kiellettäisiin jääkiekossa.

– Poikani oli valvojana. Hän oli siellä vain tapellakseen, Len kertasi The Globe & Mailin pitkässä haastattelussa.

– Hän ei ollut maalintekijä, vaan nyrkkeilijä jäällä. Joten ensimmäinen asia on päästä tappeluista eroon.

Tappelut aiheuttavat keskimäärin 10 prosenttia kaikista aivovammoista, joten isä-Boogaard ihmetteli lehden haastattelussa, miksi liiga ei tee asialle mitään.

– Kuinka ratkaiset ongelman, jossa päävammoista halutaan eroon, mutta tappelut ovat sallittuja liigassa? Mitä minä en ymmärrä? Len totesi The Globe & Mailin haastattelussa.

Vaikka Boogaardin perheen aikaisemmat yritykset löytää syyllisiä poikansa kuolemaan eivät ole onnistuneet, he ovat lähteneet jälleen taisteluun poikansa puolesta. The Globe & Mailin mukaan perhe on uusinut ja tarkastanut haasteensa, joten asia ei ole vielä nähnyt päätöstään.