Olli Jokinen on nähty viimeksi NHL-kaukaloissa, ja ylipäätään jääkiekkoilijana, keväällä 2015.

38-vuotias suomalainen ei ole virallisesti päättänyt vielä pelaajauraansa, mutta katseet on suunnattu jo täysin uusien haasteiden pariin. Hän nimittäin perusti yhdessä useiden entisten Florida Panthersin pelaajien – Tomas Vokounin ja Radek Dvorakin sekä Stanley Cup -voittaja Petr Sykoran – kanssa Etelä-Floridaan jääkiekkoakatemian.

Jokinen näkee, että jääkiekkoakatemian rahoittaminen on hänelle mahdollisuus antaa takaisin.

– Näen tämän mahdollisuutena antaa jotain jääkiekolle takaisin ja kasvattaa sitä pelinä. Ennen ihmisten täytyi lähettää lapsensa New Englandiin, Minnesotaan tai Kanadaan jatkamaan kehitystään pelaajana, 14-15 ikävuoden jälkeen, Jokinen kertaa taustoja akatemian perustamisen takana NHL.com:lle.

– Me haluamme, että heillä on mahdollisuus jäädä tänne ja toivottavasti jonain päivänä meiltä tulee kavereita, jotka nousevat NHL:ään.

Jokinen isoin kirjaimin Panthersin historiassa

Juuri Etelä-Floridan valitseminen kohteeksi oli Jokiselle erittäin luonnollinen ratkaisu, sillä hän pelasi valtaosan NHL-urastaan Panthers-paidassa. Ja itse akatemia – se on täyttä hyväntekeväisyyttä entiselle suomalaispelurille, sekä hänen kanssaan rahoittajana toimivalle tshekkikolmikolle, sillä he eivät nosta työstään palkkaa.

– Ainoa tapa, jolla pääsisimme tienaamaan rahaa tällä, olisi akatemian myyminen, enkä näe meidän tekevän sellaista ratkaisua pitkään pitkään aikaan.

Ja entä sitten se pelaajauran päättymisen virallistaminen? Se on tulossa pian.

– Se (eläköityminen) on asia, joka tapahtuu hyvin pian.

Jokista odottanee melkoiset juhlallisuudet Panthersin toimesta, kun virallinen ilmoitus tulee. Hän nimittäin kiekkoili joukkueen riveissä huimat 567 ottelua, toimien yhden kauden seuran varakapteenina ja neljä kautta kapteenina.

Jokinen on myös edelleen Panthersin kaikkien aikojen paras maalintekijä (188 maalia), paras pistemies (419 pistettä) ja ainoastaan Stephen Weiss, Dvorak ja Robert Svehla ovat pelanneet seuran paidassa enemmän otteluita kuin Jokinen. Tiedä siis, vaikka Panthers-organisaatiossa pohdittaisiin jopa Jokisen pelinumeron jäädyttämistä.