Minnesota Wildin suomalaismaalivahti Niklas Bäckström loukkaantui kauden kolmannessa ottelussa Nashville Predatorsia vastaan. Toipuminen on kuitenkin tällä hetkellä hyvällä mallilla ja Torontossa vierailessaan hän pystyi vetämään tiukan treenin.

Bäckström vieraili NHLSuomi.com -sivuston haastattelussa Toronton reissun yhteydessä.

Loukkaannuit viikko sitten. Mistä oli kyse?

– Vastustajalla oli läpiajo ja kaveri kaatui suoraan polven päälle ja se vähän vääntyi siinä.

Joko alkaa tuntua siltä, että pelaisit joko torstaina tai lauantaina Floridassa?

– Katsotaan nyt. Turha miettiä liian pitkälle. Nyt oli ensimmäinen päivä, kun oli tosissaan jäällä ja pystyi kunnolla tekemään. Jos esimerkiksi keskiviikkona tuntuu samanlaiselta, niin se on mahdollista.

Kuinka turhauttavaa on katsoa matsia katsomosta?

– Ei se ole tietenkään kivaa. Kyllä sitä aina haluaisi pelata, olla mukana joukkueen kanssa ja olla osana joukkuetta. Se on vähän sitä, kun et voi millään vaikuttaa pelin lopputulokseen, on vähän sellainen sivunainen rooli. Koska sille ei voi mitään, niin pitää pyrkiä laittaa kaikki energia siihen, että saa itsensä kuntoon.

Kausi alkoi tahmeahkosti kolmella tappiolla, jota on seurannut kolme voittoa. Miten käänsitte kurssin?

– Meillä oli hyviä joukkueita alussa vastassa ja oltaisi hyvin voitu voittaa kaksi ekaa peliä ja miksei kolmaskin. Pelattiin silleen hyvin siinä. Silloin ei ehkä puolustettu niin tiiviisti ja pelattu 60 minuuttia. Nyt olemme puolustaneet viimeiset kolme peliä tosi hyvin ja erikoistilanteet ovat toimineet hyvin. Turhat virheet ovat jääneet pois. Pitää muistaa, että tämä on nuori joukkue, on menossa vielä alkukausi ja paljon tapahtuu. Se on hieno homma, että olemme päässeet niistä turhista virheistä eroon ja pelataan hyvää kiekkoa tällä hetkellä.

Minkälaisena pidät tämän vuoden joukkuetta viime vuotiseen verrattuna?

– Varmaan joka joukkue muuttuu vuosittain. Meillä vaihtui koko kakkoskenttä ja siinä lähti iso osa kokemusta, pisteitä ja taitoa pois. Toisaalta meillä on paljon hyviä nuoria, jotka ovat tulleet sisälle, kantaneet vastuuta ja ottaneet paikan joukkueesta, eivätkä ole vain tyytyneet siihen, että ovat osa joukkuetta vaan he haluavat vaikuttaa lopputulokseen joka ilta, mikä on hieno homma, koska se puskee kaikkia eteenpäin. Tämä on pitkä matka ja olemme ottaneet vasta ensimmäiset askeleet. Siihen päivittäiseen työhön meidän pitää laittaa kaikki fokus ja ajatus.

Kuinka paljon teiltä vaaditaan lisää, jotta pystytte haastamaan konferenssin kärkijoukkueet?

– Se on vaikea sanoa. Erot eivät ole niin suuret, mutta ne ovat kuitenkin silti suuret. Tuntuu tyhmältä sanoa noin, mutta se on niin. Kun katsoo noita esimerkiksi Chicagon joukkuetta, joka on ollut playoffseissa ja voittanut mestaruuksia, niin he osaavat kääntää ne tasaiset pelit ja osaavat voittaa ne. Meidän pitää oppia voittaa tässä matkalla. Meidän on opittava, että ihan sama mitä tuolla tapahtuu illasta toiseen, niin meidän pitää pystyä pelaamaan hyvä 60-minuuttinen. Chicagolla ei ole varmaan mennyt yhtään peliä ohi niin, etteivät he pelasivat omalla tasolla. Harmittaa, että hävittiin niille, mutta hyvä että nähtiin mitä pitää tehdä ja miten pitää pelata, jotta voidaan olla siellä kärkitaistossa.

Kuinka paljon teidän menestys pohjautuu teidän nuorten lupausten, Granlundin ja Niederreiterin, varaan?

– Se on ehkä väärin laittaa muutamille pelaajille. Kyllä se kaikki 22-23-pelaajaa, mitä kokoonpanossa löytyy, kaikkia tullaan tarvitsemaan kauden aikana. Se on hienoa, että nuoret ovat isossa ruudussa täällä ja saavat vastuuta. Se mikä kehittää nuoria pelaajia, kun he saavat pelata isossa roolissa. Se on ihan varma, kun jokainen niistä tekee töitä ja tullaan helmi-maaliskuuhun, niin ne tulevat olemaan vieläkin parempia pelaajia. Pitää muistaa samalla, että he ovat nuoria pelaajia ja heille pitää antaa aikaa siihen, että he pystyvät pelaamaan huipputasolla joka ilta. He ovat erittäin hyviä ja taitavia, mutta huiput pystyvät siihen ilta toisensa jälkeen. Toistaiseksi he ovat tehneet niin ja toivottavasti he jatkavat samalla tavalla.

Missä on tapahtunut Granlundin kohdalla suurin kehitysharppaus?

– Nyt hän on saanut tulla rauhassa sisälle joukkueeseen. Viime vuonna ei ollut harjoitusleiriä vaan 5-6 päivää treenejä ja ruvettiin pelaamaan. On kuitenkin niin paljon uutta, uudet systeemit ja uudet vastustajat. Viime vuonna hänen ympärillä oli aikamoinen hulabaloo ja nyt hän on saanut tehdä rauhassa töitä ja keskittyä pelaamiseen. Kummiskin kesäaika on ollut aikaa valmistautua ja hän tietää tasan tarkkaan, että miten pitää pelata ja millaista kiekko täällä on. Se on kuitenkin erilaista kuin Euroopassa. Kaukalo tekee eron peliin, että kaikki tapahtuu vähän nopeammin ja sitten pitää muistaa, että tämä on NHL:ää, täällä pelaa maailman parhaat pelaajat ja tämä on maailman paras liiga. Sarjaan pääseminen on iso saavutus ja olla ratkaisutekijänä joukkueessa on vielä isompi saavutus. Moni varmaan unohtaa, miten kova liiga tämä on ja että täällä ei ole helppoa dominoida.

Joko on realistista odottaa, että Minnesota taistelee mestaruudesta seuraavan parin vuoden kuluessa?

– Sillä mielellä lähdetään joka kauteen ja sen takia tätä pelataan, että haluaa voittaa ja taistella siitä kannusta. Sen eteen tekee joka päivä töitä. Se ei ole missään nimessä helppoa, mutta miksei. Uskon kyllä, että meillä on kaikki palaset kohdallaan. Joka kausi on pitkä matka ja matkan aikana pitää tapahtua jotain ja pitää tehdä paljon töitä ja valmistautua. Kun tullaan playoffseihin, niin jo sinne pääsy on saavutus. Siellä pitää olla vähän tuuriakin, että joukkue pysyy terveenä ja että pystyy silloin pelaamaan kauden parhaimmat pelit.