Kiekkokynä: Kevään kiekkohuipennukset

Kun NHL:n pudotuspelejä ja MM-kisoja vertaa, on kuin katsoisi kahta eri lajia.

NHL-kaukaloissa tunne ottaa hallinnan. Monet pudotuspeli-ottelut ovat tarjonneet vauhdiltaan ja tunnetasoltaan kamppailun, joka saa ruudun toisellakin puolella hikoamaan.

Puhumattakaan fanien tunteesta, jotka ovat pääset katsomaan ottelun ”livenä”.

MM-kisoja katsoessa on välillä vauhti ja tunnelataus kaukana. Välillä et erota viihdetasolta MM-kiekko-ottelua eduskunnan täysistunnosta.

Kotikatsomossa asentelet tyynyä parempaan aeentoon, jos vahingossa nukahdat.

NHL-pudotuspelien kohdalla et huomaa edes käydä jääkaapilla, kun peli vie mennessään.

Tasoero johtuu pääasiassa kolmesta tekijästä.

a) NHL-kaukalo on huomattavasti pienempi kuin MM-kisojen kaukalo. Tilanteet tulevat täten nopeammalla vauhdilla NHL:ssä. Kun eurooppalaisessa kaukalossa pelaaja voi hyökkäysalueella lähes rakentaa rantasaunan, on NHL:ssä koko ajan taklausuhka päällä. Lisäksi NHL:ssä  pelaajan ei tarvitse ottaa kuin noin kaksi potkua, niin hän on maalintekopaikassa.

b) Pelaajien tunnelataus on eri. On eri asia pelata tiiviin ryhmän kanssa ensin runkosarja ja siirtyä sitten yhteiselle matkalla pudotuspeleihin kuin lähteä NHL-pettymyksen jälkeen kisoihin. Euroopan sarjojen pelaajien otto kisajoukkueseen on täten hyvä. Ovat hekin tosin jo tehneet oman palkkatyönsä ja ovat nyt talkoohommissa.

c) MM-kisoissa on jalkeilla joukkueita, joiden jääkiekko-osaaminen ei häikäise. Kuten Slovenia. NHL:ssä, maailman kovimmassa kiekkoliigassa, pelaavat maailman parhaat pelaajat. Pudotuspeleissä on 16 maailman parhaan liigan joukkuetta. Ei ole vaikea sanoa, että taitotaso NHL:ssä on kauttaaltaan parempi.

Joka tapauksessa, NHL:ssä alkaa matka kohti jokaisen kiekkoilijan unelmaa. Heidän uransa rakentuu Stanley Cupin voittamiselle. Silloin tarjoillaan katsojillekin ainutlaatuisia tunne-elämyksiä lajin parissa.

NHL:n pelitaso voittaa MM-kisojen vastaavan, siinä ei ole mitään yllättävää.

Silti 1,3 milj. suomalais-televisiota pyörittää kuvaa Suomen MM-ottelusta.

Siinäkään ei ole mitään yllättävää.

MM-kisat kun ovat Suomessa kansallisperinne ja varma kevään merkki. Siihen asemaan NHL-pudotuspelit eivät ikinä pääse.

Tärkein onkin se, että kevät ja kiekkokauden huipennus ovat koittaneet. Tarinat voittajista saavat uudet luvut.

Niin NHL:ssä kuin MM-kisoissakin.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!