Toronto Maple Leafsin tulokashyökkääjä Auston Matthews nousi viime yönä Patrik Laineen rinnalle tulokkaiden maali- ja pistetilastoissa.

Kaksikosta kummallakin on nyt kasassa 30 iskettyä maalia ja 24 maaliin johtanutta syöttöä. Pistekeskiarvollisesti Laine on ollut kuitenkin asteen verran tehokkaampi pelaaja, oltuaan jonkin aikaa sivussa aivotärähdyksen vuoksi, mutta nyt puhutaan varsin marginaalisista eroista.

Kun runkosarjaa on jäljellä, hieman joukkueesta riippuen tässä kohtaa jäljellä, noin 20 ottelua, moni pohtii entistä kiivaammin, että miten tämän kaksikon välisessä pistekamppailussa tulee käymään. Ja sillä on suurikin merkitys, koska se tulee hyvin pitkälti määrittämään vuoden tulokaspalkinnon – Calder Trophyn – voittajan.

Tästä innostuneena me lähdimme tekemään pientä analyysia. Luonnollisestikaan tässä kohtaa ei voi nojautua muuhun kuin tilastoihin, joten niin me myös teimme.

Sen sijaan, että olisimme lähteneet katsomaan pelkästään kaksikon jäljellä olevia otteluita ja summailemaan niitä yhteen kokonaispistekeskiarvon kanssa, me veimme prosessin asteen verran pidemmälle: mukaan otettiin erikseen koti- ja vierastilastot.

Patrik Laine

Patrik Laineen edustama Winnipeg Jets on enää 19 ottelun päässä runkosarjan päätöksestä. Sillä on edessään vielä 12 kotiottelua ja seitsemän kertaa se pelaa vieraissa.

Suomalaislaiturin näkökulmasta katsottuna tämä on erittäin hyvä jakauma. Laine on nimittäin nakuttanut kotiotteluissa keskiarvolta 0.75 maalia ottelua kohden ja jakanut 0.375 maaliin johtanutta syöttöä.

Vieraissa meno ei ole ollut aivan yhtä vahvaa: 0.387 maalia ja 0.484 maaliin johtanutta syöttöä ovat keskiarvoina kotisaldosta melkoisen kaukana.

Näihin ennusteisiin nojautuen Laine tulisi iskemään kuluvalla kaudella vielä tehot 12+8, mikä nostaisi hänen koko kauden pistesaldon lukemaan 42+32.

12 kotiottelua
7 vierasottelua

Kotona (ennuste): 9+5=14
Vieraissa (ennuste): 3+3=6

Auston Matthews

Siinä missä Laine on ollut vahvimmillaan kotikaukalossa, on yhdysvaltalaissentteri Auston Matthews viihtynyt paremmin huippupaineistetun Air Canada Centren ulkopuolella. Toisin sanoen hän on siis tehtaillut tehopisteitä enemmän vieraissa kuin kotona.

Kotikaukalossa Matthews on viimeistellyt ottelua kohden keskiarvolta 0.419 maalia ja antanut 0.29 maaliin johtanutta syöttöä. Puolestaan vieraskaukalossa vastaavat lukemat ovat olleet 0.567 (maalien osalta) ja 0.469 (syöttöjen osalta).

Maple Leafsilla on vielä jäljellä 21 ottelua, mikä on siis kaksi enemmän kuin Jetsillä. Lisäksi Matthews on ollut ainakin toistaiseksi mukana joukkueensa jokaisessa ottelussa ja se antaa hänelle hieman etulyöntiasemaa Laineeseen nähden.

Kanadalaisseuran jäljellä olevista otteluista se pelaa kymmenen kotonaan ja 11 vieraissa. Tämä jakauma on siis positiivinen Matthewsin näkökulmasta katsottuna. Ennusteisiin nojaten hän tulee iskemään kuluvan runkosarjan aikana vielä tehot 10+8, nostaen koko kauden saldonsa lukemaan 40+32, ja häviten Laineelle yhdellä tehopisteellä.

10 kotiottelua
11 vierasottelua

Kotona (ennuste): 4+3=7
Vieraissa (ennuste): 6+5=11