HELSINKI. JYPiin täksi kaudeksi Pohjois-Amerikasta palannut Sami Niku teki leijonadebyytin vasta torstaina, 26 vuoden iässä. Suomi hävisi tuolloin Tshekille maalein 2-3 Euro Hockey Tourin Sveitsin-turnauksen ottelussa Helsingissä.

Voi olla, että aika rapakon takana siirsi Haapavedeltä ponnistaneen Nikun maajoukkuedebyyttiä. Hän pelasi Pohjois-Amerikassa kausina 2017-22 Winnipeg Jetsin ja Montreal Canadiensin organisaatioissa. Tuolta ei ole asiaa EHT-kiertueelle tai vastaaville kesken runkosarjakauden.

Miksi se NHL-ura jäi nyt ainakin toistaiseksi kesken?

– Kyllä se on se puolustuspelaaminen, siellä pitäisi olla kovempi. Totta kai viiden vuoden aikana se myös kehittyi. Mutta se on se isoin juttu.

Nyt Niku pelaa jääkiekkoliigaa JYPissä, vaikka ottajia olisi taatusti ollut muuallakin. JYPissä hän on luutinut 30 runkosarjan pelissä hyvin tehoin 5+19=24 (+1) ja onpa pelaaja kantanut myös apukapteenin natsoja.

Miksi JYP? Liigan alemman keskikastin porukka?

– Kyllä se oli se ”koti”, mikä sai valitsemaan JYPin. Kahden pienen lapsen on hyvä olla Jyväskylässä, se oli se isoin tekijä.

Sami Niku oli median tavattavissa torstaina Helsingissä Tshekki-pelin jälkeen. KUVA: Miska Miettinen.

Pelaaja osasi myös katsoa tulevaisuuteen – ainakin vähän.

– Yleensä olen hetkessä eläjä, joten keskityn siihen, missä tällä hetkellä mennään, mutta ainahan mielessä on palata Amerikkaan, jos mahdollisuus on. Jos sinne pääsee, niin tottakai sinne lähdetään.

– Mutta ei se ensimmäisenä ole mielessä. Keskitytään täällä pelaamiseen ja katsotaan sitten, mitä on tulossa.