Jukka Jalonen on tuoreen MM-kultansa myötä astetta vakavammissa NHL-valmentajaspekulaatioissa. Leijonakuningas on ilmoittanut olevansa avoin myös apuvalmentajan roolille, johon on nyt vapautunut täydellinen paikka.

New York Islanders on vapauttanut kaksi apuvalmentajaansa John Grudenin ja Jim Hillerin tehtävistään. Barry Trotzin tultua erotetuksi vain päävalmentajaksi ylennetty Lane Lambert on jäljellä kuluvan kauden pää- ja apuvalmentajista.

Lambert seurasi Trotzia 11 vuoden ajan, mikä on takuulla jättänyt suuren jäljen tuoreen Islanders-käskyttäjän pelikirjaan. Työttömäksi jäänyt Stanley Cup -mestari ja kaksinkertainen Jack Adams Trophy -voittaja on tunnettu siitä, että hänen alaisuudessaan koko joukkue puolustaa.

Jaloselle tämä sopisi kuin valettu. Lambertinkin vähintään jollain tavalla omaksuman pelitavan pitäisi ehdottomasti sopia myös Jaloselle tarpeeksi hyvin.

Suurimpina haasteina näen kaksi asiaa. Islandersin toimitusjohtaja Lou Lamoriello oli toimintatavoiltaan ja asettamiltaan säännöiltä vanhan liiton GM jo vuosikausia sitten, joten NHL-kokemattoman eurooppalaisen palkkaaminen ei olisi tavanomainen Loun peliliike.

Epävarmaa on myös Jalosen kontaktien taso. NHL-maailmassa suhteet ja suosittelijat ovat lähes kaikki kaikessa työpaikan saamiseksi, eikä julkisessa tiedossa ole minkäänlaista henkilökohtaista yhteyttä Islesiin. Toki emme tiedä paljoakaan 59-vuotiasta suomalaista NHL-työpaikan etsimisessä auttavan tahon kontakteista.

NHL:ssä Jalosella on yhteistä historiaa suomalaisten NHL-pelaajien ja -toimihenkilöiden lisäksi ainakin Edmonton Oilersin apuvalmentaja Glen Gulutzanin, Florida Panthersin maalivahtivalmentaja Rob Tallasin, Sergei Bobrovskin, Artemi Panarinin, Ilja Kovaltshukin, Vladimir Tarasenkon ja entisen NHL-apuvalmentaja Dan Lacroix’n kanssa. Lisäksi Leijonien kultasormi piti pari vuotta sitten puheen NHL-valmentajien konferenssissa, mikä on voinut auttaa verkostoitumisessa.

Jalonen on kertonut neuvotelleensa NHL-sopimuksesta jo puolitoista vuotta sitten, joten on vaikea nähdä, ettei tämän hetken tilanteessa häneen kohdistuisi minkäänlaista kiinnostusta. Islandersissä tähän vaikuttaisi auenneen loistava tilaisuus.