St. Louis Bluesin ykkösmaalivahdin paikan runkosarjan lopulla Jordan Binningtonilta vienyt, mutta sen pudotuspeleissä jälleen menettänyt Ville Husso on tulossa ensimmäistä kertaa urallaan rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi.

Husso oli pelaamassa runkosarjan perusteella itselleen rahakasta sopimusta, mutta pudotuspelien romahdus suoritustasossa saattaa tulla suomalaiselle kalliiksi. Samalla seuralle Stanley Cupin 2019 torjunut Binnington todisti, että joukkue voi yhä luottaa sensaatiomestaruuden kulmakiveen.

Bluesia läheltä seuraavan St. Louis Post-Dispatchin toimittaja Jim Thomasin mielestä Bluesilla olisikin nyt saumat iskeä Husson eteen ajateltua edullisempi sopimustarjous ja pitää suomalainen riveissään myös tulevalla kaudella.

– GM Doug Armstrongin toiveissa saattaa olla jatkaa Husson sopimusta, sillä seuralla ei ole olemassa selkeää korvaajaa tälle oman organisaation sisältä. Huippulupaava Joel Hofer, 21, tarvitsee vielä yhden kauden aikaa kasvaakseen NHL-vastuuseen, Thomas arvioi.

– Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon joukkueet – Blues mukaanluettuna – laskevat arvoa hänen pudotuspelien tilastoilleen, Thomas muistuttaa ja viittaa Husson heikkoihin playoff-statistiikkoihin (seitsemän ottelua, 3,67 ja 89,0%) verrattuna runkosarjan vastaaviin (40 ottelua, 2,56 ja 91,9%).

– Tästä huolimatta ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Husso olisi pelastanut joukkuetta runkosarjassa Binningtonin haparoitua. Hän oli sarjan top 2-3 -maalivahteja tammi-helmikuun aikana, toimittaja muistuttaa.

Thomas uskoo pudotuspelien romahduksen maksavan Hussolle joka tapauksessa isosti sopimuspöytään istuttaessa.

– Husso epäilemättä hävisi rahaa pudotuspelien otteillaan, mutta vapailla markkinoilla ei ole myöskään liiemmin kilpailua. Tällä hetkellä UFA-markkinoille ovat päätymässä Darcy Kuemper, Jack Campbell, Marc-Andre Fleury, Braden Holtby sekä Mikko Koskinen.

27-vuotias Husso kuittasi tästä kaudesta NHL:n minimisopimuksen mukaista 750 000 dollarin palkkaa.