Joka vuosi NHL:ssä lähes puolet joukkueista lopettaa kautensa runkosarjan viimeiseen otteluun. Näistä joukkueista jokainen pyrkii pärjäämään mahdollisimman pian paremmin, minkä saavuttamiseen toimiston työntekijät miettivät kuumeisena ratkaisuja.

Tässä artikkelissa hyppäämme Atlantin divisioonan kunkin playoffien ulkopuolelle jääneen joukkueen toimitusjohtajan saappaisiin selvittääksemme, mitä kussakin tilanteessa tulisi tehdä.

Buffalo Sabres

Usko tai älä, Buffalo Sabres oli Atlantin divisioonasta ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue. Siitä ei käytännössä ole mitään muuta kuin haittaa, mutta viime kauden katastrofin jälkeen edes jonkinasteinen pärjääminen saattoi olla juuri se toivon kipinä, jota organisaatiossa tarvittiin.

Parantunut peli-ilme henkilöityi erityisesti Tage Thompsoniin ja Jeff Skinneriin. Thompsonin uran paras pistesaldo 8+6=14 38 otteluun parani 78 ottelun noteeraukseen 38+30=68. Skinner oli NHL-fanien naurunaihe ja sylkykuppi 53 ottelun tehopisteillä 7+7=14, mutta kuluneella kaudella 80 ottelussa syntyivät lukemat 33+30=63. Kyle Okposokin muistutti otteillaan pitkästä aikaa olemassaolostaan.

Colin Millerin ja Victor Olofssonin jatkosopimukset vievät kohtuullisesti tilaa palkkakatosta, mutta sitä riittää. 43 miljoonaa dollarilla pitäisis sorvata edellä mainitut sopimukset ja hankkia ainakin ykkösmaalivahti, puolet puolustajista ja ketjullinen hyökkääjiä, mutta näihin pestauksiin raha riittää mainiosti.

Aivan loppuun asti ei varoja kannata välttämättä käyttää, sillä ensi kauden jälkeen edessä ovat Thompsonin ja Dylan Cozensin oletettavasti huomattavasti aiempia rahakkaammat jatkopahvit. Buffalossa ei playoff-otteluita välttämättä vielä kauteen tai pariin nähdä, mutta hyvä aihio menestyvän joukkueen kasaamiseen Sabresillä ehdottomasti on.

Detroit Red Wings

Detroit Red Wingsiin pätee sama kuin Sabresiin, sillä senkään kannuaika ei ole nyt, mutta tunnelin päässä häämöttää valo. Alex Nedeljkoviciin voinee luottaa maalin suulla vielä pitkään, Moritz Seider on kenties koko NHL:n lupaavin 2000-luvulla syntynyt puolustaja ja Lucas Raymond olisi tarkoin varjeltu hyökkäyspään timantti missä tahansa joukkueessa.

Pettymyksiäkin lupausten joukossa on. Steve Yzermanin edeltäjä Ken Hollandin ykköskierroksella varaamat Joe Veleno, Filip Zadina ja Michael Rasmussen eivät ole edenneet kehityksessään odotetulla tahdilla.

Yksi merkittävä muutos on tapahtunut jo vaihtopenkin takana, kun Jeff Blashill on jäänyt ilman työpaikkaa. Huhujen mukaan päävalmentaja oli menettänyt otteensa joukkueen nuorisokaartiin.

Seuraava suuri päätös tulee tehdä kahden supertähden suhteen. Tyler Bertuzzin ja Dylan Larkinin huhutaan olevan kauppatavaraa. Molempien sopimukset ovat katkolla ensi kauden jälkeen. Jos puheet pitävät paikkaansa, täytyy kaksikko treidata ehdottomasti kesän aikana pois.

Rahaa on käytettävissä palkkakattosäännön puitteissa reilut 36 miljoonaa dollaria, mutta summaa tuskin annetaan käyttää vielä tappiin asti. Hankintalistalla on muutama pelaaja hyökkäykseen ja puolustukseen sekä Nedeljkovicille aisapari tolppien väliin. Kiirettä ei Detroitissa tarvitse vielä pitää uudelleenrakennuksessa, vaan suurin keskittyminen on tässä vaiheessa syytä säilyttää hyvin varaamisessa ja pelaajakehityksessä.

Ottawa Senators

Ottawa Senatorsin hyökkäyksessä pullat ovat hyvin uunissa. Tim Stützle, Shane Pinto, Brady Tkachuk, Josh Norris ja Drake Batherson muodostanevat ison osan tulevaisuuden kärkiketjuista. Connor Brown voi paremman puutteessa täydentää top 6:tta.

Muualla kokoonpanossa riittääkin sitten mietittävää. Thomas Chabot on kyllä hyvä johtotähti takalinjoilla, ja Jake Sanderson sekä Lassi Thomson ovat esiintyneet lupaavasti, mutta Jacob Bernard-Docker on ollut pettymys. Muita varteenotettavia puolustajalupauksia Sensillä ei sitten olekaan.

Maalivahtiosasto onkin sitten jo ihan oma tarinansa. Toimitusjohtaja Pierre Dorion on antanut ymmärtää, että Senators saattaa hyvinkin jatkaa kolmen maalivahdin kierrättämisellä, missä ei suoraan sanottuna ole mitään järkeä. Sille on syynsä, ettei kyseinen järjestelmä ole toiminut koskaan aiemminkaan.

Hiljattain Senatorsin sisäpiiritoimittaja Bruce Garrioch on tuonut ilmi, että Dorion voisi olla valmis luopumaan ykköskierroksen varausvuorostaan tehdäkseen joukkueesta paremman. Etsinnässä on Ottawa Sun -toimittajan mukaan top 6 -hyökkääjä Stützlen rinnalle ja mahdollisesti top 4 -puolustaja, mikä käy täydellisesti järkeen.

Palkkakatossa Sensillä on tilaa reilut 23 miljoonaa dollaria. Merkittäviä jatkosopimuksia on tehtävänä Norrisille ja Alex Formentonille. Hyökkäykseen täytyy kuitenkin tehdä joka tapauksessa vielä monta sopimusta, mikä vääristää hieman joukkueen parantamiseen käytettävissä olevaa rahamäärää.

Menestys ensi kaudella vaatisi Senatorsin nuoriso-osastolta vähintään odotetun tasoista kehitystä, mikä on verrattain harvinaista, mutta mahdollista.

Montreal Canadiens

Stanley Cupin finaaleissa esiintymisen jälkeen divisioonan jumbosija oli katastrofi. Jotain positiivistakin kauden lopputuloksesta löytyy, sillä Canadiens NHL:n draft-arvonnan voiton myötä pääsee valitsemaan Montrealissa pidettävässä varaustilaisuudessa ensimmäisenä, mikä tarkoittanee Shane Wrightin liittymistä organisaatioon.

Habsin palkkakattotilanne ei ole ideaali uudelleenrakennukseen. Noin 200 tuhannella dollarilla palkkakaton ylittäneen Canadiensin tulisi tehdä jatkosopimukset vielä Alexander Romanovin, Chris Widemanin ja Rem Pitlickin kanssa.

Huhuissa on pyörinyt Brendan Gallagherin mahdollinen siirtyminen muualle, mikä toisi 6,5 miljoonan dollarin lisätilan palkkakattoon. Paul Byronin ja Joel Armiankin sopimukset ovat liian kalliita tämän hetken tasolle, mutta porilaisen kohdalla on syytä olla kärsivällinen, sillä ikää on vähemmän ja sopimus huomattavasti pidempi. Byronin 3,4 miljoonan dollarin sopimuksen ulosostossa Canadiens säästäisi noin puolen toista miljoonan dollarin verran ensi kauden palkkakatosta.

Kahdeksalla miljoonalla dollarilla edellä mainittu kolmikko on mahdollista jo kiinnittää. Gallagherin ja Byronin sopimuksista ei toisaalta tarvitse päästä eroon, mikäli Carey Price lopettaa uransa, mikä vaikuttaa julkisuuteen tulleiden kommenttien perusteella todennäköiseltä. Kanadalaisveskarin sopimus vie tällä hetkellä 10,5 miljoonaa dollaria palkkakattotilaa.

Menestysjoukkuetta Habsistä ei saa oikein millään ensi kaudeksi, mutta Martin St. Louis’n valmennuksessa pelaajakehitys näyttää olevan hyvissä käsissä, mikä on uudelleenrakennuksessa ensisijaisen tärkeää. NHL-toimittaja Darren Dregerin mukaan jatkosopimusta on syytä odottaa lähiaikoina.