Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue otti maanantaina vakuuttavan 4-1-voiton Yhdysvalloista MM-kisojen lohkovaiheessa.

Niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin ottelu oli loistava esitys Jukka Jalosen Leijonilta, mutta puhuttavaa kohtaamisesta riittää vielä pitkäksi aikaa. Tunteet kiehuivat jo ensimmäisessä erässä ja ottelu oli luisua tuomarien käsistä totaaliseen kaaokseen, kun yhdysvaltojen pelaajat lähtivät sikailemaan NHL pelaajien johtamana. 

Pelin kuva oli liki alusta se, että Suomi vei ja Yhdysvallat vikisi. Tämä ilmeisesti osui arkaan paikkaan, sillä suhteellisen nuori ja pääosin kokematon vierasjoukkue repesi liitoksistaan, ja pelaaminen kääntyi aggressiiviseksi räpeltämiseksi. Antero Mertarannan hypettämät peliaikakuninkaat, Winnipeg Jetsin Nate Schmidt sekä Chicago Blackhawksia edustava Seth Jones vaipuivat molemmat harmauden rajamaille. 

Schmidt otti ensimmäisessä erässä ensin tyhmän jäähyn ja lähti sen jälkeen vielä nuottasille Mikael Seppälän kanssa. Toisen erän alussa Ottawa Senatorsia edustava Austin Watson ajoi törkeästi Teemu Hartikaista päähän ja sai tilanteesta ansaitun ulosajon, joka saattaa hyvinkin johtaa pitkään pelikieltoon. 

Koko USA:n joukkue kävi jokaisen tilanteen jälkeen sekoilemassa ylimääräistä ja joukkueelle kirjattiin loppujen lopuksi 41 jäähyminuuttia Suomen 14 vastaan. Joukkueen johtohahmot Schmidt sekä Jones olivat molemmat täysin näkymättömissä, eivätkä he saaneet ryhmää kuriin, eikä valmennusjohtokaan pystynyt siihen.

Kahden erittäin lämpöisen erän jälkeen Jalonen peluutti leijoniaan erittäin fiksusti. Suomi käytännössä pelaili viimeisen 20 minuuttia 4-0-johdon turvin. Toisessa erässä typerän jäähyn ottanut, yli 600 ottelua NHL:ssä pelannut Alex Galchenyuk, teki vielä lopussa kavennusosuman, joka oli joukkueelle vain pieni lohtu.

Yhdysvallat kykenee kyllä voittamaan pienemmät lätkämaat alkusarjassa, mutta mikäli joukkue käy noin lämpöisenä myös jatkossa, voi mitalihaaveet haudata heidän osaltaan tämän esityksen jälkeen.

Teemu Maarela
Twitter: @Arpartaam1