Montreal Canadiens -taustaisen Phillip Danaultin heinäkuinen siirto Los Angeles Kingsiin näyttäisi olevan lähimenneisyyden yksi nerokkaimmista peliliikkeistä, ja siis koko NHL:n mittapuulla.

Viimeistään Habsin putoaminen Stanley Cup -finaaleista sarjan pohjille ainoastaan vuodessa sekä Kingsin palaaminen pudotuspeleihin ja lähelle jopa toisen kierroksen paikkaa osoittavat väitteen todeksi.

Yleensähän sota ei yhtä miestä kaipaa, mutta Kings näyttäisi ottaneen ”uudessa alussaan” järistyttävän ison stepin isoksi osaksi vain ja ainoastaan Danaultin – entisen rajoittamattoman vapaan agentin – tulon myötä, kun nyt se on jo lähellä NHL:n kahdeksan parhaan joukkoa. Edmonton Oilers on tappiolla avauskierroksen sarjassa voitoin 2-3.

Danault paiskoi runkosarjassa 79 otteluun 51 pinnaa (27+24), ja nyt viiden pudotuspeliottelun saldo on 3+2=5. Vuosi sitten Habsissa syntyi 24 sekä neljä pistettä.

Pelaajan hyvyys on kuitenkin todistettu pudotuspeleissä toisessa ohessa – olkoonkin, että pisteet ovat kasvaneet viime kauteen verrattuna isosti.

Kings on joutunut kikkailemaan Oilersin kahden tähtisentterin, Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin kanssa peluutuksessa tarkasti, koska ennakko-odotuksissa LA oli haastajan asemassa. LA:n ykkössentteri Anze Kopitar on pelannut kanukkia vastaan ja viime kauden finalisti on seurannut saksalaista kuin hai laivaa.

Losangelesilaisten kaksi kärkisentteriä ovat onnistuneet himmentämään Oilersin kaksi vastaavaa, kovaa pistetykkiä eittämättä onnistuneesti. Kopitar on pitänyt McDavidin kahdessa maalissa, Draisaitl puolestaan on tehnyt seitsemän (5+2) pinnaa – mutta vain kolme viidellä viittä vastaan.

Jokainen ymmärtää sen, että viime kaudella Montrealia vähän samanlaisella ”kuolettamistaktiikalla” finaaleihin naarannut Danault on pudottanut Kopitarin vuosia jatkunutta yli-isoa kuormaa pienemmäksi. Slovenialaisen ei tarvitse tehdä kaikkea itse – ja olisihan hänen mahdotonta hoitaa Oilersin tuhokaksikko yksin.

Kingsin kolmos- ja nelossentterit edellisessä Oilers-pelissä olivat Blake Lizotte ja Rasmus Kupari. Ei heiltä mitään pois, mutta jomman kumman Oilers-pelaajan himmentäminen olisi näille liian kova pala ainakin toistaiseksi.

Kaiken Draisaitlin himmentämisen valossa Danault on siis onnistunut myös pisteiden tekemisessä kivasti. Kopitar puolestaan on ollut ylöspäin vaisu, kun tehoja on syntynyt vasta kolme (1+2).

Toisaalta miehen pelaamisessa näyttäisi olevan edelleen – kuten vuodesta toiseen aiemminkin – niitä arvoja, joita Kingsissä vaalitaan: Vastustajalta tilan pelaaminen pois, takakarvaaminen, vastustajan ajaminen laitaan ja niin edelleen. Ja näiden arvojen vaaliminen on kipparille fyysisesti helpompaa, kun joukkueesta löytyy nyt toinen täysin samanlaiseen peliin kykenevä sentteri ketä supertähteä vastaan hyvänsä.

Kopitarin kuormaa ovat laskeneet myös toiset nappihaut, pudotuspeleistä toistaiseksi sivussa ollut laituri Viktor Arvidsson ja Alexander Edler, vaikka hän ei hyökkääjä olekaan.

Joukkueesta vielä. Tavallaan Kingsin lähellä oleva paikka kakkoskierrokselle ei ole mikään jättimäinen yllätys. Esimerkiksi runkosarjassa joukkue oli kolmen tai useamman ottelun tappioputkessa neljä kertaa siitäkin huolimatta, että peliesitykset ailahtelivat ajoittain isosti.

Niin ne ovat ailahdelleet nytkin. Edmonton jyräsi Los Angelesin kaksi kertaa peräkkäin 6-0 ja 8-2. Mutta juuri runkosarjan ailahteluun – esimerkiksi sellaisia tappioita kuin 3-9, 1-6, 0-5, 0-7 – nähden kaksi totaalista ohipeliä Oilersia vastaan eivät lopulta kovin paljoa yllättäneet.

Jos menestystä ei vielä tällä kaudella tule, niin ei se lähivuosina enää kaukana ole. Yksi iso tekijä siihen on Danault, jonka kaaliin Kingsin peli-identiteetti on uponnut. ”Pudotuspeleissä pärjää neljän kentän joukkue, jonka pelaajat hyväksyvät omat roolinsa mukisematta”.

Danaultista puhuttaessa kyseessä on yksi lähihistorian nerokkaimmista kaupoista nimenomaan pelillistä puolta tuijottamalla.

Muokattu 12.5. klo 13.18: Korjattu otsikkoon sana ”hankinta” sanan ”pelaajakauppa” tilalle. Danault tuli Kingsiin rajoittamattomana vapaana agenttina.