Perjantaina Latvian Riiassa alkaneiden jääkiekon MM-kisojen kisaisännän maalivahti Matiss Kivlenieks nousi ensimmäisen pelipäivän, perjantain suurimmaksi sensaatioksi.

NHL:ssä Columbus Blue Jacketsissa tällä kaudella kahdessa ottelussa pelannut vahti torjui Kanadaa vastaan alkulohkopelissä 38 kutia – ja Latvia voitti kaikkien yllätykseksi 2-0.

Kivlenieks on totta kai tuttu mies Columbuksen GM Jarmo Kekäläiselle, ja hän on esiintynyt taalaliigassa kaikkiaan kahdeksassa ottelussa prosentein 89,9.

– Turhauttavaahan tämä oli. Meillä oli paljon saumoja iskeä maaleja. Olemme olleet tosin kimpassa vasta pari päivää, ja hioudumme yhteen. Ketjut hakevat toisiaan, ja tämä kyllä paranee tästä, Ottawa Senatorissa ihan kohtuullisen hyvin parilla viime kaudella tehoillut Connor Brown pyöritteli Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivuilla.

Kanada jäi ensimmäisen kerran 34:een otteluun maaleitta.

– Hän oli uskomaton. Latvian voitoista noin 90 prosenttia on kiinni maalivahdista. Hän ei antanut Kanadalle mitään, ei sitten yhtään mitään. Kiitos Matissille! Hän oli iso osa tätä voittoa, joukkuekaveri Ralfs Freibergs ylisti.

Sensaatio oli valtavan iso, sillä voitto oli Latvialle Kanadasta ensimmäinen 11 tappion ja tasapelin jälkeen. Ja se päänahka oli lisäksi ensimmäinen missään kategoriassa – eli MM-kisoissa, olympialaisissa ja U20- sekä U18-kisoissa.

Kivlenieks on kuulunut maansa MM-kisaryhmään aiemmin vuonna 2018, mutta silloin pelejä ei kertynyt tilille ensimmäistäkään.