Montreal Canadiens – kausiennakko 2020-21: Jatkuuko viime kauden lento?

© Kuva: Getty Images

Sisällysluettelo

KATSO MYÖS: 

Viime kausi

Ennen kauden alkua odotukset Montreal Canadiensia kohtaan eivät olleet kummoiset. Joukkue ei ollut vahvistunut edelliskaudesta. Runkopelaajista Shea Weber ja Carey Price olivat jo osoittaneet vanhenemisen merkkejä.

Montrealin kausi sujuikin odotusten mukaisesti. Joukkue ei olisi päässyt pudotuspeleihin ilman koronaviruksen aiheuttamaa typistettyä runkosarjaa.

Pudotuspeleissä Montreal nousi aivan uudelle tasolle. Nuori joukkue pudotti Pittsburgh Penguinsin ratkaisupeleistä. Ensimmäisellä kierroksella Philadelphia Flyerskin oli isoissa vaikeuksissa kanadalaisseuran kanssa. Etenkin Pricen otteet maalissa olivat hienoa katsottavaa.

Yksilötasolla kausi oli erinomainen Montrealille. Nick Suzuki antoi faneille toivoa, että seura on viimein löytänyt itselleen ykkössentterin. Otoskoko on kuitenkin vielä pieni. Odotukset piskuista nuorukaista kohtaan ovat nousseet kattoon.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Max Domi (Columbus Blue Jackets)
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Domin viime kausi oli iso pettymys. Montreal odotti hänestä kärkisentteriä, mutta nuoren hyökkääjän tehot jäivät vajavaisiksi. Domi pyöri pidemmän aikaa siirtohuhuissa. On hyvä, että hänen kohtalonsa on nyt sinetöity, ja seuran toimistolla voidaan keskittyä uusiin asioihin. Montreal odottaa, että joku nuorista lupauksista pystyisi täyttämään Domin jättämän aukon.

Kuva: Getty Images

Keith Kinkaid (New York Rangers)
Maalivahti, 31 vuotta

Kinkaid nosti profiiliaan noustuaan New Jersey Devilsissä ykkösvahdiksi. Erinomaisen kauden jälkeen Kinkaidin taso on kuitenkin romahtanut. Hän ei Montrealissakaan onnistunut vakuuttamaan kakkosmaalivahdin roolissa. Kinkaid on helposti korvattavissa, ja hänen lähtönsä tuo ennen kaikkea palkkasäästöä.

Kuva: Getty Images

Karl Alzner (Ostettu ulos)
Puolustaja, 32 vuotta

Aika ajoi Karl Alznerin ohi jo vuosia sitten. Hidas peruspakki ei sopeutunut nopeutuneeseen jääkiekkoon, ja hän oli vaaratekijä omalle joukkueelleen. Konkarin sopimus ostettiin ulos pitkän harkinnan jälkeen.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Tyler Toffoli (Vancouver Canucks)
Hyökkääjä, 28 vuotta

Montrealin hyökkäys kaipasi leveyttä ja maalintekovoimaa. Sitä Toffoli toivottavasti tuo. Hän oli pidetty mies Vancouverissa, jossa hän nakutti kymmeneen otteluun kymmenen tehopistettä. Sentteri olisi tullut Montrealille enemmän tarpeen, mutta Toffoli edullisella sopimuksella oli silti erinomainen vahvistus.

 

Kuva: Getty Images

Josh Anderson (Columbus Blue Jackets)
Hyökkääjä, 26 vuotta

Andersonin hankinta herätti runsaasti kummastusta ympäri NHL:ää. Hyökkääjä on kärsinyt paljon loukkaantumisista, ja viime kaudella tehotkin olivat kateissa. Andersonille lyötiin heti käteen todella pitkä ja kallis sopimuskin. Kaikki ainekset ovat kasassa todelliseen floppiin, mutta aika näyttää Andersonin arvon Montrealille.

Kuva: Getty Images

Joel Edmundson (Carolina Hurricanes)
Puolustaja, 27 vuotta

Peruspuolustaja Edmundson on erinomainen hankinta mihin tahansa joukkueeseen. Hän on myös kiekollisesti mainettaan parempi. Tehopisteillä mitattuna viime kausi oli hänen uransa paras, kun hän tykitti runkosarjan 68 ottelussa seitsemän maalia ja 20 tehopistettä. Hänen voi odottaa ottavan paikkansa kakkos- tai kolmosparista.

Kuva: Getty Images

Jake Allen (St. Louis Blues)
Maalivahti, 30 vuotta

Jake Allenista on hänen uransa aikana yritetty leipoa ykkösvahtia useaan otteeseen. Siihen hänen rahkeensa eivät kuitenkaan ole riittäneet. Viimeistään viime kaudella Allen näytti olevansa eliittiä kakkosvahtina. Pudotuspeleissä hän kantoi menestyksekkäästi suurempaakin taakkaa, kun Jordan Binningtonin peli oli hakusessa. Hän lievittää hyvin Carey Pricen suurta taakkaa ykkösvahtina, mutta yli 4 miljoonan dollarin hintalappu kakkosvahdille on hirvittävä.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Jesperi Kotkaniemi
Keskushyökkääjä, 19 vuotta

Nuoren suomalaishyökkääjän uran toinen kausi oli iso pettymys. Pudotuspeleissä hänen otteensa kuitenkin nousivat kohisten. Montrealissa odotetaan innolla, jatkuuko sama kehityskaari tulevalla kaudella. Kotkaniemen läpilyönti toisi runsaasti vahvuutta joukkueen heppoiselle keskikaistalle.

Kuva: Getty Images

Artturi Lehkonen
Hyökkääjä, 25 vuotta

Lehkonen on potentiaalinen 20 maalin mies. Hän pystyy laittamaan kiekkoa reppuun etenkin maalin edustalta. Montrealin joukkueesta ei löydy liikaa fyysisiä raatajia, joten Lehkonen on joukkueelleen arvokas kolmosketjun pelaaja. Uusien hankintojen myötä ylivoiman pelipaikoista on kova kilpailu, joten varaa löysäilyyn ei ole.

Kuva: Getty Images

Joel Armia
Hyökkääjä, 27 vuotta

Montreal hankki runsaasti osaamista oikealle laidalleen, minkä vuoksi Armian elintila on vähissä. Monipuolinen laitahyökkääjä on ehdottomasti Montrealin aliarvostetuimpia pelaajia. Viime kaudella hän iskikin 58 ottelussa tehot 16+14=30. Ei olisi ihme, jos Armia kaupattaisiin muualle ensi kauden aikana. Kiinnostuneita seuroja riittää varmasti.

Valmennus – Claude Julien

Kuva: Getty Images

Claude Julien on valmentanut Montreal Canadiensia viimeiset kolme kautta. Niiden aikana seura on päässyt vain kerran pudotuspeleihin. Sekin tapahtui pudotuspelikarsinnan kautta.

Julienilla ei ole ollut käytössään kummoisia joukkueita, joten häntä ei ole liiemmin syytelty. Ensi kaudeksi Montreal on kuitenkin vahvistunut huomattavasti. Suurien panostusten on näyttävä myös voittosarakkeessa. Jos kausi lähtee heikosti käyntiin, Julien tuskin saa montaa mahdollisuutta kääntää kurssia. Asenteet päävalmentajaa kohtaan ovat jo happamia kriittisessä Montrealissa.

Tärkein pelaaja – Carey Price

Carey Price näytti arvonsa vuoden 2020 pudotuspeleissä. Vaikka kenttäpelaajilta ei tullut juuri tukea, Pricen avulla Montreal Canadiens taisteli tosissaan ottelusarjan voitosta Philadelphia Flyersia vastaan.

Ensi kaudella niin paljoa vastuuta ei ole sälytetty pelkästään Pricen leveille hartioille. Uudet hankinnat tuovat ratkaisuvoimaa hyökkäykseen, ja pakistoonkin on lisätty leveyttä. Jokaiseen voittoon ei enää vaadita mallisuoritusta Pricelta.

Epätasaisuus on vaivannut Pricea viime vuosina. Jos Montreal haluaa taistella pudotuspelipaikasta, vaaditaan tähtivahdilta vahvaa runkosarjaa. Nyt myös uusi kakkosvahti Jake Allen hieman helpottaa ottelutaakkaa, joten olosuhteet Pricen onnistumiselle ovat paremmat kuin aikoihin.

Kiinnostavin tulokas – Aleksandr Romanov

Kuva: Getty Images

20-vuotias venäläispuolustaja on pelannut viimeiset kaksi kautta KHL:ssä. Hän on ollut puolustavammassa roolissa, eikä tehopisteitä ole juuri tullut. Puolustusvelvoitteet hän on kuitenkin hoitanut erinomaisesti. Juniorimaajoukkueissa Romanov on myös näyttänyt, että hän pystyy tehoja tekemään.

Montreal varasi Romanovin vuoden 2018 varaustilaisuuden toisella kierroksella. Hänen odotetaan aloittavan kauden NHL-miehistössä. Romanov ei ole mikään tavanomainen junnulupaus, sillä hän on jo pelannut huipputaitavia miehiä vastaan menestyksekkäästi. Romanovin voi odottaa hurmaavan Montreal-fanit, mutta Calder Trophya hän peruspakkina tuskin tulee voittamaan.

Arvio

Sija: Kanadan divisioonan 5. sija

Montreal Canadiens on vahvistunut huimasti viime kaudesta, mutta kilpailu on raadollisen kovaa. Viides sijakin Kanadan omassa divisioonassa on hieno saavutus.

Uusista vahvistuksista huolimatta joukkueen ympärillä on paljon kysymysmerkkejä. Oliko Carey Pricen pudotuspelisuoritus vain suonenveto? Jos ei ollut, Montreal tulee pärjäämään huomattavasti ennustettamme paremmin.

Entä vaivaavatko loukkaantumiset taas Habsia? Jonathan Drouin ja Josh Anderson olivat sivussa lähes koko viime kauden. Mikä on heidän tasonsa pitkien sairaslomien jälkeen?

Jos kaikki palaset loksahtavat kohdilleen, voi Montreal olla yksi kauden suurimmista yllättäjistä. Samaan tapaan kuin Vancouver Canucks yllätti viime kaudella.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Tyler Toffoli Nick Suzuki Josh Anderson
Tomas Tatar Phillip Danault Brendan Gallagher
Jonathan Drouin Jesperi Kotkaniemi Joel Armia
Paul Byron Ryan Poehling Artturi Lehkonen


Puolustajaparit:

Ben Chiarot Shea Weber
Brett Kulak Jeff Petry
Joel Edmundson Aleksandr Romanov

 

Maalivahdit:

Carey Price
Jake Allen

Kokoonpanolista

# PelaajaPPIkäCap Hit
31kanadaCarey PriceMV16.8.198710,500,000$
34kanadaJake AllenMV7.8.19904,350,000$
39yhdysvallatCharlie Lindgren (taxi)MV18.12.1993750,000$
6kanadaShea Weber (C)OP14.8.19857,857,143$
26yhdysvallatJeff PetryOP9.12.19875,500,000$
44kanadaJoel EdmundsonVP28.6.19933,500,000$
8kanadaBen ChiarotVP9.3.19913,500,000$
77kanadaBrett KulakVP6.1.19941,850,000$
27venajaAleksandr RomanovVP/OP6.1.2000894,167$
20kanadaCale Fleury (taxi)OP19.11.1998771,666$
53kanadaVictor MeteVP/OP7.6.1998735,000$
92kanadaJonathan DrouinVH28.3.19955,500,000$
17kanadaJosh AndersonOH7.5.19945,500,000$
90slovakiaTomáš TatarVH/OH1.12.19904,800,000$
73kanadaTyler ToffoliOH/VH24.4.19924,250,000$
11kanadaBrendan Gallagher (A)OH6.5.19923,750,000$
41kanadaPaul Byron (A)VH/OH27.4.19893,400,000$
24kanadaPhillip DanaultKH24.2.19933,083,333$
40suomiJoel ArmiaOH31.5.19932,600,000$
62suomiArtturi LehkonenVH/OH4.7.19952,400,000$
15suomiJesperi KotkaniemiKH/VH6.7.2000925,000$
25yhdysvallatRyan Poehling (taxi)KH/VH3.1.1999925,000$
14kanadaNick SuzukiKH/OH10.8.1999863,333$
94kanadaCorey Perry (taxi)OH16.5.1985750,000$
67tshekkiMichael Frolík (taxi)VH/OH17.2.1998750,000$
71kanadaJake Evans (taxi)KH/OH2.6.1996750,000$

Toni Tuomala

Kertoimet ottelulleEdmonton Oilers - Montreal Canadiens19.01.2021