Uutisoimme aikaisemmin tänään, että NHL:ssä mittavan uran tehnyt hyökkääjä Martin Erat on näillä näkymin ripustamassa luistimensa naulaan.

Vaikka 38-vuotiaalla Eratilla on takanaan jopa 13 kautta ja 900 ottelua NHL:ssä, jää tshekkihyökkääjän nimi melkoisen erikoisesta syystä historiankirjoihin.

Erat oli nimittäin vaihtopalasena yhdessä NHL:n ikimuistoisimmassa vaihtokaupassa.

Washington Capitalsin entinen GM Brian MacLellan päätti keväällä 2013 vahvistaa joukkuettaan ennen tulevaa pudotuspelitaistelua hankkimalla kokeneen Eratin Nashville Predatorsilta.

Vahvistuksen hinta oli kuitenkin lopulta melkoisen jäätävä, sillä Capitals suostui antamaan vastikkeena vuoden 2012 ykköskierroksella varatun ruotsalaishyökkääjän Filip Forsbergin.

– Mielestäni Forsberg on pelannut hyvin (Nashvillessä). Hän on tietysti yksi pääehdokkaista NHL:n tulokaspalkintoon. Jos kysyisitte nyt, että haluaisinko tehdä kyseisen kaupan uudestaan, niin vastaus olisi: aivan varmasti, MacLellan harmitteli vuonna 2015 Associated Press -lehdelle.

Erat teki lopulta Capitalsin riveissä vain kaksi maalia. Heikot esitykset tiesivät ajoittain jopa hyllyttämistä katsomon puolelle. Tshekkihyökkääjän matka Capitalsissa päättyi siirtovaatimuksen jälkeiseen kauppaamiseen Arizona Coyotesiin.

Forsbergista on kehittynyt elintärkeä maalitykki Predatorsille. Ruotsalainen on pelannut Nashvillessä 395 ottelua komein pistein 145+160=305.