Ville Leinon NHL-ura katkesi kesällä 2014 Buffalo Sabresin ostettua miehen yhdeksi NHL-historian pahimmista flopeista kutsutun jättisopimuksen ulos kolme vuotta ennen sen päättymistä.

Entinen taitohyökkääjä saa kuulla vielä tänäkin päivänä kommentteja sopimuksesta, joka turvasi miehen loppuelämän. Toisaalta Leino epäonnistui pahasti täyttämään Sabresin tämän päälle lataamat odotukset.

Nykyään 36-vuotias, menestyksekkään vaatebrändi Billebeinon sittemmin lanseerannut ex-kiekkoilija allekirjoitti kesällä 2011 Sabresin kanssa 6-vuotisen sopimuksen, arvoltaan 27 miljoonaa dollaria. Seura osti suomalaishyökkääjän ulos sopimuksestaan kesällä 2014, minkä myötä mies nostaa Buffalolta yli miljoona dollaria kipukorvauksia vuodessa kuluvan NHL-kauden loppuun asti.

Leino itse kommentoi Buffalon kanssa tekemänsä sopimuksen syitä ja taustoja The Athleticille.

– Se oli paljon parempi (tarjous) kuin kenenkään muun. Tekisin saman päätöksen uudestaan koska ajattelin, että joukkue olisi omannut hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin, ex-kiekkoilija avaa.

Leino saapui Sabresiin Philadelphia Flyersin paidassa loistavasti sujuneen pudotuspelikevään siivittämänä. Miehen Flyersin aikainen ketjukaveri Daniel Briere uskookin ketjun kemialla olleen vaikutusta myös Leinon uran jatkoon.

– Yhteinen aikamme Phillyssä oli molempien parasta aikaa kiekkoilijana. Minusta tuntuu, että me kolme (Briere, Leino ja Scott Hartnell) teimme toisistamme parempia kuin mitä todellisuudessa olimmekaan. Tästä syystä olin pettynyt Villen lähdettyä, Briere muistelee.

Uran vaikeimmat vuodet Buffalossa

Buffalon kapteenina Leinon tulon aikoihin toiminut Jason Pominville muisteli olleensa innoissaan suomalaishyökkääjän valittua uudeksi seurakseen juuri Sabresin.

– Olin innoissani ja ajattelin, että saimme viimein pelaajan, joka auttaa meitä hyökkäyssuuntaan. Hän aloitti kauden sentterinä, mutta homma ei toiminut. En edes tiedä, oliko hän pelannut aiemmin keskellä, Pominville muistelee.

Leino ei noussut Sabresin riveissä koskaan sille tasolle, jota mieheltä oltiin totuttu näkemään Flyers-paidassa. Varsinkin viimeisestä kaudesta Buffalossa tuli Leinolle painajaismainen.

– Se oli vaikeaa. Ei ole mukavaa saada jatkuvasti paskaa niskaan kaikkialta. Se oli elämäni rankinta aikaa, suomalainen muistelee karmeaa kauttaan, jonka aikana pelasi 58 ottelua maaleitta.

Loppukauden aikana meno alkoi saada Sabresin suunnalta varsin laskelmoivia piirteitä.

– (Päävalmentaja) Ted Nolan sanoi minulle, että ”tiedät varmaan mitä tulee tapahtumaan”. Kauden viimeisestä peliä ennen hän jopa kertoi, ettei aio peluuttaa minua siksi, etten loukkaantuisi ja ettei se estäisi sopimuksen ulosostoa. Lopulta joku toinen pelaaja loukkaantui, joten pelasin, Leino muistelee.

Kiekkouransa keväällä 2017 Ruotsin pääsarjaseura Växjö Lakersin riveissä päättänyt Leino tunnetaan nykyään parhaiten omasta Billebeino-vaatemerkistään. Mies perusti näkyvästi myös julkkisten päällä nykyisin nähtäviä vaatteita valmistavan yrityksensä vuonna 2014.