Dallas Stars – kausiennakko 2019-20: Veteraanien voimalla päätyyn asti?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Dallas Starsin viime kausi oli menestys kaikilla mittareille. Joukkue selvitti tiensä pudotuspeleihin hyvin arvosanoin. Lopulta paikka läntisen konferenssin finaaleihinkin jäi vain yhden jatkoaikamaalin päähän.

Joukkueen vahvin osa-alue läpi kauden oli maalivahtipeli. Ben Bishop oli kuin muuri Starsin maalilla, ja hänet palkittiinkin Vezina-ehdokkuudella runkosarjan päätteeksi.

Huonosti ei suoriutunut Anton Khudoninkaan. Venäläisvahti esiintyi 41 runkosarjaottelussa ja pysäytti kiekot 92,3 prosentin varmuudella.

Dallasin puolustus kärsi pitkin kautta isoista loukkaantumisista. Stephen Johns ei pystynyt pelaamaan peliäkään, ja John Klingbergikin oli pitkiä jaksoja sivussa.

Pakistosta eniten esiin nousivat suomalaisnimet Miro Heiskanen ja Julius Honka. Heiskanen rikkoi puolustajana monia tulokkaiden ennätyksiä Dallas-paidassa, kun taas Honka jäi selväksi pettymykseksi. Lupaavasta alkukaudesta huolimatta hän ei pystynyt nappaamaan pelipaikkaa Dallasin NHL-joukkueesta.

Hyökkäys oli Dallasin viime kauden tahmein osa-alue. Tyler Seguin (80) ja Aleksander Radulov (72) nakuttivat tehoja tuttuun tapaan, mutta kapteeni Jamie Benn oli pudonnut kauas kyydistä. Bennin peli-ilme oli läpikauden tuskainen ja jopa laiska. Hän iskikin runkosarjassa vain 53 tehopistettä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Mats Zuccarello (Minnesota Wild)
Laitahyökkääjä, 32 vuotta

Mats Zuccarello hankittiin Dallasiin siirtotakarajalla. Vikkelä laitahyökkääjä oli erinomainen vahvistus ja sai heti tehoja aikaan, vaikka loukkaantuminen olikin ikävä takaisku ajalle Starsissa. Zuccarellon kiinnittäminen jatkosopimukseen olisi tarkoittanut ykkösvarausvuoron antamista New York Rangersille, joten Dallas näki parhaaksi antaa hyökkääjän mennä suosiolla.

Kuva: Getty Images

Jason Spezza (Toronto Maple Leafs)
Keskushyökkääjä, 36 vuotta

Jason Spezzan kaksi viimeistä kautta Dallasissa jättivät kitkerän maun. Veteraanihyökkääjän pelaaminen oli tehotonta ja hän muodosti jatkuvan riskin omaan päähän. Yli 7 miljoonan dollarin vuosipalkka vapautuu nyt parempaan käyttöön.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Joe Pavelski (San Jose Sharks)
Laitahyökkääjä, 35 vuotta

 

Joe Pavelski on parhaimmillaan 30 maalin mies, ja juuri sellaista Dallas Stars tarvitsee. Maalinteko oli viime kaudella todella takkuista, ja ykkösketju kaipaa apuja muualtakin kokoonpanosta. Pavelski voi pelata myös keskellä, mutta parhaimmillaan hän on laidalla.

Kuva: Getty Images

Corey Perry (Anaheim Ducks)
Laitahyökkääjä, 34 vuotta

Corey Perryn viime kausi meni totaalisesti penkin alle. Hän pelasi 31 ottelussa ja merkkautti vain kymmenen tehopistettä. Dallasissa Perry saa näyttää, onko hänestä vielä NHL-tasolle. Halpa sopimus on Dallasille kokeilu, jossa ei ole kuin voitettavaa.

Kuva: Getty Images

Andrej Sekera (Edmonton Oilers)
Puolustaja, 33 vuotta

Edmonton osti yllättäen veteraanipuolustaja Andrej Sekeran sopimuksen ulos kesällä. Sekera on viime kausina kärsinyt jatkuvista loukkaantumisista. MM-kisoissa slovakkipakki on kuitenkin näyttänyt, että luistin kulkee edelleen ja annettavaa on. Dallasin puolustuksessa on paljon vastuuta tarjolla, jos Sekera on kykeneväinen sitä ottamaan.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Esa Lindell
Puolustaja, 25 vuotta

Esa Lindell on yksi NHL:n aliarvostetuimmista puolustajista. Peruspakki pelaa erinomaisesti mutta vähäeleisesti kaikilla kolmella alueella. Hyökkäystaidotkin Lindellillä ovat paljon mainetta paremmat. Viime kaudella hän vastasikin yhdestä Starsin komeimmista maaleista lyömällä kiekon reppuun jalkojensa välistä.

Kuva: Getty Images

Miro Heiskanen
Puolustaja, 20 vuotta

Miro Heiskanen pelasi upean tulokaskauden. Hän pisti uusiksi useita Dallas Starsin tulokaspakkien ennätyksiä. Hän oli joukkueensa tehokkaimpia puolustajia ja nakutti runkosarjassa 33 tehopistettä. Ensi kaudeksi odotukset vain kovenevat.

Kuva: Getty Images

Roope Hintz
Keskushyökkääjä, 22 vuotta

Roope Hintz sai viime kauden alussa paljon huutia Dallas-valmennukselta. Harjoitusleirin taistelutahtoa ei näkynyt tosipeleissä, ja pian suomalaislupaus lensikin AHL:ään. Loppukaudesta hän raivasi tiensä takaisin. Pudotuspeleissä Hintz oli joukkueensa parhaimmistoa ja iski 13 ottelussa tehot 5+3=8. Ensi kaudeksi hänelle on kaavailtu kakkossentterin roolia. Jälleen Hintzin on vain näytettävä, että hän pystyy tarttumaan mahdollisuuteen.

Tiesitkö

NHL-legenda Jarome Iginla on alunperin Dallas Starsin varaus. Seura kuitenkin kauppasi nuoren lupauksensa pikavauhtia Calgary Flamesiin, jossa hän voitti kaudella 2001-02 NHL:n maalipörssin 52 osumallaan.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Jim Montgomery (2. kausi)

Jim Montgomery tuli Dallasiin Ken Hitchcockin manttelin perijäksi. Hän sai perintönä hyvin puolustavan joukkueen, eikä heittänyt tätä menemään. Dallas jatkoi hänen alaisuudessaan tarkkaa peliä.

Montgomeryn tehtävänä oli saada Dallasin hyökkäyspeliä paremmin toimimaan, mutta se jäi haaveeksi. Iso syy tähän oli epäonnistumiset yksilötasolla. Jamie Benn oli kaukana parhaastaan, eikä Jason Spezzastakaan enää ollut uransa loppupuolella johtavaksi pelaajaksi.

Ensi kaudella Montgomery saa yrittää uudelleen hyökkäyspelin tehostamista. Tällä kertaa hän on saanut avukseen myös vahvistuksia, kun Joe Pavelski, Corey Perry ja Andrej Sekera ovat liittyneet kesällä joukkueen riveihin.

Vaikka Montgomery valmentaa vasta toista kauttaan, menestyspaineet ovat kovat. Dallasin tasoiselta joukkueelta odotetaan pitkää  taivalta pudotuspeleissä tai jopa mestaruutta.

Tärkein pelaaja – Ben Bishop

Kuva: Getty Images

Ben Bishop on viime vuosina ollut Dallas Starsin selkäranka. Joukkue on pelannut vähämaalisia pelejä, ja Bishop on ollut aina viimeisenä lukkona maalilla. Hän on yksittäisenä pelaajana tuonut omalla suorituksellaan Dallasille eniten sarjapisteitä.

Viime kaudella Bishop sai myös laajempaa tunnustusta. Hän oli kolmen Vezina-finalistin joukossa, mutta itse palkinnon pokkasi Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevski.

Ainoa tahra Bishopin uralla Dallasissa on ollut toistuvat loukkaantumiset. Viime kaudellakin jenkkivahti esiintyi ainoastaan 41 runkosarjaottelussa.

Kiinnostavin tulokas – Tye Felhaber

Kuva: Getty Images

Tye Felhaber tuskin pelaa vielä ensi kaudella NHL:ssä, mutta hänen otteitaan farmiliigankin puolella kannattaa seurata. Kanadalaishyökkääjä oli monien seurojen tavoittelema vapaa agentti, mutta Dallas vei pidemmän korren.

Viimeisellä OHL-kaudellaan Felhaber tykitti 60 otteluun hurjat tehot 59+50=109. 21-vuotiasta hyökkääjää ei koskaan varattu NHL:ään.

Miesten sarjoista Felhaberilla ei ole vielä ollenkaan kokemusta, joten nähtäväksi jää, miten tehot kantavat tosipeleihin. Historiasta löytyy lukuisia esimerkkejä junioripelaajista, joiden pelityyli ei koskaan sopeutunut ammattilaissarjoihin.

Arvio

Sija: 3.

Dallas Starsin kaksi isointa ongelmaa jo vuosikaudet ovat olleet maalivahtipeli ja kakkosketju. Viime kaudella maalivahtipeli oli uomissaan Ben Bishopin ja Anton Khudobinin ansiosta. Ehkä ensi kaudella kakkosketjukin toimii.

Dallas hankki kesän aikana astetta kokeneempia vahvistuksia. Kakkosketjussa isoin nimi tulee olemaan Joe Pavelski, jolta odotetaan isoja tehoja. Lisäksi seura hankki puoli-ilmaiseksi Corey Perryn, jolla varmasti on vielä näyttämisen haluja surkean viime kauden jälkeen.

Vahvistukset eivät ole saaneet kesän aikana järin suurta hehkutusta. On silti hyvä muistaa, että viime kaudesta Dallas ei ole kokenut merkittäviä menestyksiäkään. Kaikki muutokset kokoonpanoon ovat olleet ainoastaan plussaa.

Tämän lisäksi nuoret pelaajat ovat vuoden vanhempia ja kypsempiä. Isointa edistysaskelta voi odottaa Miro Heiskaselta, joka häikäisi jo tulokaskaudellaankin. Myös Roope Hintzille on tarjolla täksi kaudeksi isoa roolia, kun hänen odotetaan pelaavan kakkosketjun keskushyökkääjänä Pavelskin rinnalla.

Dallas yltää viime kauden suoritukseensa, ja sijoittuu runkosarjassa läntisen konferenssin kolmanneksi.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Jamie Benn Tyler Seguin Aleksandr Radulov
Mattias Jänmark Roope Hintz Joe Pavelski
Andrew Cogliano Radek Faksa Corey Perry
Jason Dickinson Martin Hanzal Blake Comeau

 

Puolustajaparit:

Esa Lindell – John Klingberg
Miro Heiskanen – Andrej Sekera
Jamie Oleksiak – Stephen Johns

Maalivahdit:

Ben Bishop
Anton Khudobin

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
30yhdysvallatBen BishopMV21.11.19864 916 666 $
35venajaAnton KhudobinMV7.5.19862 500 000 $
2kanadaJamie OleksiakP21.12.19922 137 500 $
3ruotsiJohn KlingbergP14.8.19924 250 000 $
4suomiMiro HeiskanenP18.7.1999894 166 $
5slovakiaAndrej SekeraP8.6.19861 500 000 $
23suomiEsa LindellP23.5.19945 800 000 $
28yhdysvallatStephen JohnsP18.4.19922 350 000 $
42kanadaTaylor FedunP4.6.1988737 500 $
45tshekkiRoman PolákP28.4.19861 750 000 $
14kanadaJamie BennVL18.7.19899 500 000 $
15kanadaBlake ComeauVL/OL18.2.19862 400 000 $
11kanadaAndrew CoglianoVL14.6.19873 250 000 $
10tshekkiMartin HanzalKH20.2.19874 750 000 $
12tshekkiRadek FaksaKH9.1.19942 200 000 $
16yhdysvallatJoe PavelskiKH/OL11.7.19847 000 000 $
18kanadaJason DickinsonKH/VL4.7.19951 500 000 $
13ruotsiMattias JanmarkKH8.12.19922 300 000 $
24suomiRoope HintzKH/VL17.10.1996811 667 $
91kanadaTyler SeguinKH/OL31.1.19929 850 000 $
47venajaAleksandr RadulovOL5.7.19866 250 000 $
10kanadaCorey PerryOL16.5.19851 500 000 $

Toni Tuomala