Detroit Red Wings – kausiennakko 2019-20: NHL-konkari jäämässä Oliwer Kasken varjoon?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Detroit lähti kauteen 2018-19 varsin maltillisin odotuksin. 1990- ja 2000-lukujen kestomenestyjän uudelleenrakennus lähti liikkeelle pari kautta aiemmin, eikä GM Ken Holland kiirehtinyt ratkaisuissaan – joukkuetta kasattiin alusta alkaen maltilla ilman suuria hätiköintejä.

Sama kaava toistui päättyneellä kaudella, jolloin nuoria lupauksia nostettiin joukkueeseen yksi kerrallaan. Kokeneet pelaajat, kuten Niklas KronwallMike GreenFrans Nielsen, ja Thomas Vanek johtivat edestä päivittäisen työnteon kautta. Nuoret tähdet, Dylan Larkin ja Anthony Mantha, nousivat niin ikään vastuunkantajiksi pitkään kapteenina toimineen Henrik Zetterbergin ripustettua hokkarit naulaan.

Kausi starttasi Red Wingsin kannalta murheellisesti, kun joukkue hävisi heti kättelyssä seitsemän ensimmäistä otteluaan. Vaikka tämän jälkeen voittoja tulikin satunnaisesti, niin silti tasaisuudesta – tai pikemminkin sen puutteesta – muodostui se suurin ongelma: pitkät tappioputket kalvasivat jatkossakin.

Pahimmillaan Detroit hävisi kahdeksan ottelua peräkkäin, mutta mukaan mahtui myös kuuden- ja pari neljän kamppailun mittaista tappioputkea.

Mollivoittoisesta taaperruksestaan huolimatta Red Wingsin kausi päättyi kuitenkin myönteisesti: autokaupunki voitti viimeisestä 11 pelistään kahdeksan. Kärkikapellimestareina säestivät Mantha (8+7), Tyler Bertuzzi (5+9), Andreas Athanasiou (6+6), Larkin (5+6) sekä tulokaspakki Filip Hronek (2+5).

Kaikesta tekemisestä heijastui iloisuus ja usko usko omaan tekemiseen, joka ennen tätä oli koko joukkueelta kadoksissa.

Vaikka Detroit sijoittuikin lopulta itäisen konferenssin kolmanneksi viimeiseksi, niin lähtökohdat tulevaan kauteen ovat kuitenkin selkeät: peli-ilmeen on oltava positiivinen. Vain siten voi voittaa.

Uudet ajat ovatkin nyt käsillä, sillä ensi kaudella tahtipuikkoa heiluttaa seuraikoni Steve Yzerman, joka pestattiin huhtikuussa Red Wingsin uudeksi GM:ksi. Samalla päättyi Hollandin peräti 22-vuotinen valtakausi punasiipien toimitusjohtaja.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Niklas Kronwall (Lopetti uransa)
Puolustaja, 37 vuotta

Koko 16-vuotisen NHL-uransa Detroitin organisaatiota edustanut Kronwall iski kesällä hokkarit naulaan toimittuaan viimeiset kahdeksan vuotta Red Wingsin varakapteenina. Iso henkinen sielu joukkueelleen, mutta myös loistava kiekollinen puolustaja. Unohtamatta kivenkovia taklauksiaan, joita vastustajat joutuivat kokemaan illasta toiseen. Menetys Detroitille, mutta helpotus vastustajille. Väistyy nuorempiensa tieltä.

Kuva: Getty Images

Thomas Vanek (ei sopimusta)
Laitahyökkääjä, 35 vuotta

Takavuosien maalitykki siirtyi vuosi sitten takaisin Detroitiin pelattuaan kolmessa eri seurassa edeltävän 1,5 kauden aikana. Vuoden mittainen sopimus tarjosi Red Wingsille juuri sitä, mitä Holland Vanekilta halusikin: oikeanlaisen työmoraalin näyttämistä nuoremmille pelaajille. Itävaltalainen teki sen mitä häneltä odotettiin. Sen lisäksi hän pelasi 64 ottelua tehoin 16+20=36. Ura on jo ehtoopuolella, mutta mieheltä löytyy edelleen annettavaa NHL-kaukaloissa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Valtteri Filppula (New York Islanders)
Keskushyökkääjä, 35 vuotta

Filppula palaa ”kotiin” vietettyään viimeiset kuusi kautta Detroitin ulkopuolella. Ennen tätä seitsemän vuotta organisaatiota edustanut suomalainen ei ole enää sama 66 tehopisteen mies kuin Detroitista lähtiessään. Tätä häneltä ei myös odotetakaan. Sen sijaan Filppula tuo joukkueeseen kovaa työmoraalia ja erinomaista kahdensuunnan osaamista. Viime kaudella 31 tehopistettä (17+14) takonut vantaalainen pystyy osoittamaan vaarallisuutensa myös hyökkäyspäässä, mutta rooli painottunee kolmosketjuun, jossa hänen päätehtävänsä on vastustajan ykkösnyrkkien pimentäminen.

Kuva: Getty Images

Patrik Nemeth (Colorado Avalanche)
Puolustaja, 27 vuotta

Isokokoinen (192cm, 99kg) ruotsalaispakki ei ole mikään kaukalon terävin kynä, mutta mitä tulee oman maalin suojelemiseen, on Nemeth täysin omaa lajiaan. Uhraa kroppaansa niin taklauspelin kuin blokkaamisenkin myötä – hänen tontillaan hyökkääjät eivät mustelmitta selviä. Todella arvokas pelaaja joukkueelleen. Allekirjoitti Detroitin kanssa kesällä samanlaisen sopimuksen kuin Filppula: kaksi vuotta ja kuusi miljoonaa dollaria (3 miljoonaa/kausi).

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Oliwer Kaski (Lahden Pelicans)
Puolustaja, 24 vuotta

NHL:ään varaamaton Kaski nousi viime kaudella jokaisen kiekkofanin huulille voitettuaan Liigan runkosarjan parhaan pelaajan, Lasse Oksanen -palkinnon. Porista kotoisin oleva Kaski pelasi Pelicansin riveissä 59 ottelua tehden huimat 51 tehopistettä (19+32). Tätä seurasi odotetusti nousu Suomen MM-kisakoneeseen, jossa suomalaissensaatio voitti muun joukkueen ohella maailmanmestaruuden.

Suomalainen lähteekin ennakkoluulottomasti hakemaan paikkaansa Detroitin kauden avauskokoonpanosta. Tämä vaatii tottakai täydellisen onnistumisen harjoituskaudella, mutta myös mahdollisen loukkaantumisen nykyisestä puolustajakirjoosta.

Kasken lisäksi Detroitissa on kolme lähtökohtaisesti oikealta ampuvaa puolustajaa: Hronek, Green ja Trevor Daley. Heidän, etenkin kahden ensinmainitun, ylitse suomalaisen on turha odottaa kiipeävänsä. Daleyllä on sen sijaan takanaan pari vaikeampaa kautta, joten ei olisi yllätys, mikäli yli kolme miljoonaa kaudessa ansaitseva 35-vuotias konkari passitettaisiin siirtolistalle ennen alkavaa kautta.

Kuten sanottu, tämä vaatii Kaskelta jättionnistumisen heti harjoituskauden alusta alkaen. Loistavasti pyörökumia käsittelevän suomalaisen on osoitettava kykynsä myös puolustaa, jotta paikka lähtöruudusta irtoaa.

 

Kuva: Getty Images

Vili Saarijärvi
Puolustaja, 22 vuotta

Kärppien juniorimyllystä rapakon taakse ponnahtanut Saarijärvi on takonut nyt viimeiset viisi kautta Pohjois-Amerikan kaukaloita. Ensimmäiset kolme vierähtivät sekä Yhdysvaltain että Kanadan juniorisarjoissa – viimeiset kaksi Detroitin farmijoukkue Grand Rapits Griffinsissä.

Päättyneellä kaudella tulosta syntyi 16 pisteen edestä, jonka lisäksi nuorukainen oli tehotilastossa joukkueensa kärkipelaaja (+19). Vaikka kehitystä on tapahtunut, on Saarijärvellä vielä pitkä matka taalaliigan kirkkaisiin valoihin.

Muut suomalaiset:

Valtteri Filppula (katso ylhäältä)

Tiesitkö

Detroit on NHL-historian kolmanneksi menestynein joukkue voitettuaan Stanley Cupin 11 kertaa. Kärjessä on Montreal Canadiens (24) ja toisena Toronto Maple Leafs (13).

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja: Jeff Blashill (5. kausi)

Detroit-fanit ovat jo pitkään kuuluttaneet Blashillin erottamista – joukkue ei yksinkertaisesti menesty. Punasiipien sikariportaalla on kuitenkin täysi luotto yhdysvaltalaiseen, joka tunnetaan etenkin loistavana kehitysvalmentajana. Tämä onkin ensisijaisen tärkeää uudelleenrakentavan seuran kannalta.

Blashill ei ole tehnyt missään nimessä huonoa työtä. Hän on tehnyt kaiken sen, mitä Detroitin kaltaisella kokoonpanolla voi yksinkertaisesti saavuttaa.

Vaikka kehitys ei näy vielä tuloksissa, niin se näkyy kuitenkin pelaajissa. Tähdet, kuten Larkin, Mantha ja Athanasiou, ovat ottaneet vuosi vuodelta isoja steppejä eteenpäin – jokaisella heistä tulokset ovat kasvaneet progressiivisesti ylöspäin.

Lisäksi taustalta puskee nimiä kuten Filip Zadina, Bertuzzi, Hronek, Dennis CholowskiTaro HiroseJoe Veleno, Kaski ja niin edelleen. Oikean valmentajan (Blashill) avulla näidenkin pelaajien ennustetut kehityskäyrät ovat jyrkästi positiiviset. Nyt Yhdysvaltain maajoukkuettakin viimeiset kolme kautta luotsanneen Blashillin on vain saatava rauha työlleen.

Tärkein pelaaja – Dylan Larkin

Kuva: Getty Images

Laita silmät kiinni ja kuvittele Red Wings ilman Larkinia.

Ei näytä kovin lupaavalta.

Tee sama, mutta kuvittele kokoonpanosta pois joku muu pelaaja.

Nääh, kunhan Larkin on messissä…

23-vuotias yhdysvaltalais-kanadalainen on heittämällä joukkueensa tärkein lenkki. On hieman absurdia ajatella, että koko joukkue kaatuisi yhden pelaajan poissaoloon, eikä tämä sitä tarkoitakkaan. Edellä käyty mielikuvitusleikki osoitti vain hänen merkityksensä vielä kokoonpanoltaan suppealle Detroitille.

Larkin pelasi viime kaudella kuutta peliä lukuunottamatta koko kauden. Maaliskuussa äitynyt niskavamma piti sentterin sivussa viidestä peräkkäisestä ottelusta – Detroit voitti näistä yhden. Otanta on pieni, mutta suuntaa antava.

Vaikka Larkin onkin dynamiittia hyökkäyspelin osalta, niin hänellä on silti vielä kosolti parannettavaa kokonaisvaltaisen pelaamisen suhteen.

Viime kaudella Larkin kellotti kaikista NHL-hyökkääjistä keskimääräisesti yhdeksänneksi kovimman peliajan (21:51 minuuttia/ottelu). Tästä huolimatta hän takoi ainoastaan 2,64 pistettä jokaista 60 minuuttia kohden. Lukema on vasta 64. kovin koko liigassa. Lisäksi hänen 5-vastaan-5 tehonsa olivat vain 1,94 pistettä/60 minuuttia (110.). Näiden ohella puolustuspelaamisessa on vielä isosti parantamisen varaa.

Lukemat eivät tee Larkinista huonoa pelaajaa, mutteivät NHL:n eliittiäkään. Progressiivinen kehitys tehnee tähän kuitenkin muutoksen.

Kiinnostavin tulokas – Filip Zadina

Kuva: Getty Images

19-vuotias tshekkilaituri pelasi viime kaudella yhdeksän NHL-ottelua, eikä hänen tulokassopimuksensa astunut tästä syystä vielä voimaan.

Detroit teki tässä oikean päätöksen, koska kesän 2018 draftin kutosvarauksella ei ole vielä mikään kiire isompiin ympyröihin.

Zadina pelasikin loppukauden Griffinsissä keräten itseluottamusta ja kokemusta aikuisten tasolla pelaamisesta. Sesonki sujuikin kelvollisesti Zadinan takoessa 59 peliin 35 tehopistettä (16+19).

Tulevalla kaudella taitava maalintekijälupaus nähtäneen jo isoilta osin Red Wings -nuttuun pukeutuneena.

Arvio

Sija: 15

Detroitin ykkösnyrkki (Bertuzzi-Larkin-Mantha) pystyy puremaan poikki minkä tahansa NHL-puolustuksen, mutta tämän jälkeinen lasku on liian raju. Taitoa toki löytyy kuin pienestä pitäjästä, mutta valmiusaste menestymiseen on vielä pitkä.

Myös puolustuksessa potentiaali siintää vasta edessä päin. Vastuuta kantaa lähinnä kokenut kehäkaarti: Green, Daley, Jonathan Ericsson ja Danny DeKeyser, mutta taustalta on nousemassa iso joukko nuoria pelimiehiä.

Maalia vartioivat viime kauden tapaan kokenut Jimmy Howard ja Jonathan Bernier. Tämä osasto kaipaa niin ikään jo tuoreempaa verta.

Alkavalla kaudella nähtäneen viime kautta raikkaampi Detroit, mutta matka pudotuspeleihin on vielä pitkä.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Tyler Bertuzzi Dylan Larkin Anthony Mantha
Andreas Athanasiou Frans Nielsen Taro Hirose
Adam Erne Valtteri Filppula Filip Zadina
Darren Helm Luke Glendening Justin Abdelkader

 

Puolustajaparit:

Danny DeKeyser – Filip Hronek
Patrik Nemeth – Mike Green
Madison Bowey/ – Oliwer Kaski
Dennis Cholowski

Maalivahdit:

Jimmy Howard
Jonathan Bernier

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
35yhdysvallatJimmy HowardMV26.3.19844 000 000 $
45kanadaJonathan BernierMV7.8.19883 000 000 $
25kanadaMike GreenP12.10.19855 375 000 $
52ruotsiJonathan EricssonP2.3.19844 250 000 $
65yhdysvallatDanny DeKeyserP7.3.19905 000 000 $
83kanadaTrevor DaleyP9.10.19833 166 666 $
74kanadaMadison BoweyP22.4.19951 000 000 $
21kanadaDennis CholowskiP15.2.1998894 166 $
17tshekkiFilip HronekP2.10.1997714 166 $
77suomiOliwer KaskiP4.9.1995925 000 $
22ruotsiPatrik NemethP8.2.19923 000 000 $
8yhdysvallatJustin AbdelkaderVL/OL25.2.19874 250 000 $
61ruotsiJacob de la RoseVL/KH20.5.1995900 000 $
70ruotsiChristoffer EhnKH/VL5.4.1996759 167 $
73yhdysvallatAdam ErneVL/OL20.4.19951 050 000 $
51suomiValtteri FilppulaKH20.3.19843 000 000 $
59kanadaTyler BertuzziVL24.2.19951 400 000 $
41yhdysvallatLuke GlendeningKH/OL/VL28.4.19891 800 000 $
67kanadaTaro HiroseVL30.6.1996925 000 $
27kanadaMichael RasmussenKH/VL/OL17.4.1999894 166 $
77venajaJevgeni SvechnikovOL/VL31.10.1996863 333 $
11tshekkiFilip ZadinaOL/VL27.10.1999894 167
43kanadaDarren HelmKH/VL/OL21.1.19873 850 000 $
81tanskaFrans NielsenKH24.4.19845 250 000 $
71yhdysvallatDylan LarkinKH/VL30.7.19966 100 000 $
72kanadaAndreas AthanasiouKH/VL/OL6.8.19943 000 000 $
39kanadaAnthony ManthaOL16.9.19943 300 000 $

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.