Suomalainen NHL-konkari ymmärtää Rasmus Ristolaisen tilastokurimuksen: ”Ilman muuta se kolahtaa kunnian päälle”

© Kuva: Getty Images

Buffalo Sabresin suomalaispuolustaja Rasmus Ristolaisen synkät tehotilastolukemat ovat nousseet viime aikoina suuriin otsikoihin kiekkomediassa. Pitkällä urallaan lähes 500 ottelua NHL:ssä pelannut Ossi Väänänen ymmärtää Ristolaisen tuskan, mutta kiinnittää huomiota myös yksittäisen lukeman taustasyihin.

Koko 24-vuotiaan Ristolaisen NHL-uran ajan liigan heikoimpiin joukkueisiin kuulunut Buffalo osoitti alkukaudesta merkkejä kyvyistä taistella paikasta kevään pudotuspeleihin, mutta vuodenvaihteen jälkeen joukkue on aloittanut luisun kauemmaksi Itäisen konferenssin wild card -paikoista. Viimeisestä kuudesta ottelustaan Buffalo on voittanut vain yhden. Saman jakson aikana Ristolaisen +/- -tilasto näyttä lukemaa -11.

Nykyään Viasatin jääkiekkoasiantuntijana toimivan Ossi Väänäsen korvaan lukema kuulostaa karulta.

– Varsinkin, kun olet pakki, niin plusmiinustilasto kertoo pelaajasta tosi paljon ja porukka kantaa sitä ylpeydellä. Jos olet miinuksella tai isosti miinuksella, niin ilman muuta se kolahtaa pelaajan kunnian päälle, se on ihan selvä asia, Väänänen toteaa NHLSuomi-sivustolle.

Tiistaina Edmontonille kärsityn 3-4-kotitappion jälkeen Ristolainen (- 2) ei halunnut enää puhua puhkijauhetusta plus-miinus-tilastostaan (LUE JUTTU TÄSTÄ). Torstaina Buffalo hävisi jälleen kotonaan Chicago Blackhawksille rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 4-5.

Tuossa ottelussa 27.50 jääaikaa kerännyt Ristolainen ei kirjannut miinuspisteitä, mutta koko kauden lukema -33 pitää edelleen tukevasti kärkeä tilastoissa.

– Rasmuksen puolustukseksi täytyy sanoa se, että hän pelaa kuitenkin massiivisia minuutteja ja pelaa vastustajan parhaita vastaan ilta toisensa jälkeen. Ja niin ailahteleva joukkue kun Buffalo on ollut, välillä on ollut tosi paljon tekemistä viisikkopuolustamisessa, niin sitten se ajaa siihen tilanteeseen, että niitä miinuksia tulee, Väänänen muistuttaa.

Oma vaikutuksensa on myös sillä, että joukkue joutuu taistelemaan illasta toiseen epätoivoisesti voitoista.

– Niitä (Ristolaisen miinuspinnoja) on nyt ropissut tosi paljon, mutta Rasmuskin on usein askissa, jos haetaan maalia joukkueelle lopussa ja ilman maalivahtia. Sieltä tulee vähän ekstramiinuksia, Väänänen toteaa.

”Tunteet menevät vääriin asioihin”

Keskustelu plus-miinus-tilastosta on seurannut nyt kuudetta kauttaan NHL:ssä pelaavaa Ristolaista läpi uran. Koko uran saldo on tällä hetkellä -135, ylivoimaisesti suurin huonoin koko liigassa kaudesta 2013-14 lähtien.

Samaan aikaan on muistettava, että Buffalo on sijoittunut tällä ajanjaksolla yhtä kautta lukuun ottamatta Atlantin divisioonan viimeiseksi. Kaudella 2015-16 se oli viimeistä edellinen.

– Ei se (tilasto) kaikkea kerro, ja Buffalo on tosi haastava joukkue olla mukana. Siellä ykköspakkina oleminen on tosi haastavaa, vähän niin kuin kiittämätön paikka. Rasmus pelaa tunteella, ja välillä käy myös niin, että kun joukkue rämpii, niin se käy Rasmuksen tunteille ja sitten ikään kuin se tunteiden kurissa pitäminen ja pelaaminen ei onnistu sillä hetkellä, kun turhautuu ja harmittaa. Se menee välillä semmoiseksi juoksemiseksi, Väänänen toteaa.

– Itse ainakin pystyn helposti samaistumaan siihen omalta uralta. Kun keittää välillä yli tai turhauttaa, se peli vähän kuin katoaa ja tunteet menevät vääriin asioihin. Ja sitä käy välillä Rasmukselle, mutta se ei ole ehkä niin iso asia kokonaisuudessa.

Ristolainen ja Buffalo pelaavat seuraavaksi lauantaina vierasottelun Mikko Rantasen Colorado Avalanchea vastaan.

Ottelu nähdään suorana lähetyksenä Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa klo 22.05 alkaen.

Kimmo Mäkinen