Paul Kariyasta tuli maanantain vastaisena yönä Anaheim Ducksin seurahistorian toinen pelaaja, jonka paita nostettiin Honda Centerin kattoon.

Japanilais-skotlantilaistaustastaan tunnettu kanadalaishyökkääjä takoi aikoinaan hirmujälkeä yhdessä Teemu Selänteen kanssa. Suomalaispyssy sai oman kunniamainintansa tammikuussa 2015.

– Sanoisin, että tämä on unelmieni täyttymys, mutta todellisuudessa tämä on enemmän kuin olen koskaan unelmoinut, Kariya iloitsi NHL.comin haastattelussa.

Kariya pelasi Anaheimissa yhteensä yhdeksän kautta (1994-2003), joista seitsemän joukkueensa kapteenina. Hänen vyölleen kertyi tuona aikana 606 ottelua ja komeat 669 tehopistettä (300+369), joka oikeuttaa seurahistorian neljännelle sijalle.

Laitahyökkääjän paikalla viilettänyt Kariya pääsi myös kertaalleen maistamaan Stanley Cupin finaaleja. Hän johdatti Ducksin edeltäjän, Mighty Ducksin loppuottelusarjaan vuonna 2003, jolloin New Jersey Devils oli lopulta vahvempi voitoin 4-3.

Jäädytysseremoniassa Kariyaa oli muistamassa muun muassa ketjukaverit Selänne ja Steve Rucchin sekä puolustajalegenda Scott Niedermayer. Urallaan neljä Stanley Cupia voittaneen Niedermayerin pelinumero nostetaan Honda Centerin kattoon 27.2.2019.

Vaatimaton sankari

Kariya oli pelivuosinaan yksi NHL:n itsekriittisimmistä pelaajista, mutta saavutuksistaan hän ei niinkään perustanut – eikä perusta vieläkään.

– Hän on niin nöyrä. Hän ajattelee, ettei ansaitse kaikkea tätä. Me emme kuitenkaan välitä siitä, mitä hän ajattelee, Selänne virnisti.

Sankari pysyykin luonteelleen tunnollisena.

– Mielestäni en ansaitse minkäänlaisia tunnustuksia, etenkään mitään näin jättimäistä. Olen todella ylpeä urastani ja siitä, mitä olen saavuttanut, mutta jokin tällainen on kaukana siitä, mitä ansaitsen pelaajana. Voisi sanoa, että minut ulosäänestettiin tästä päätöksestä, Kariya murjaisi vaatimattomana.