Montreal Canadiens – kausiennakko 2018-19: Onko ”Jesus” Pricesta vapahtajaksi? 

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Canadiensin kausi 2017-18 oli totaalinen katastrofi. Perinteisellä kanadalaisseuralla oli läpi kauden ongelmia niin maalinteon, puolustamisen kuin myös maalivahtipelin kanssa. Canadiens teki NHL:n kolmanneksi vähiten maaleja sekä päästi niitä seitsemänneksi eniten.

Kauden päätteeksi Canadiensilla oli kasassa vaatimattomat 29 voittoa ja pistesaldo oli surkea 71. Joukkue sijoittui koko NHL:n neljänneksi viimeiseksi.

Maalitilastot olisivat vielä paljon rumempaa luettavaa, jos suomalaisvahti Antti Niemi ei olisi pelannut sensaatiomaista kevättä Canadiensin paidassa. 35-vuotias vantaalainen esiintyi Canadiensin riveissä 19 ottelussa ja pelasi lähes 93:n torjuntaprosentilla.

Kaudella 2016-17 Vezina-ehdokkaaksi valittu tähtivahti Carey Price oli läpi kauden kirjaimellisesti unten mailla. Kanadalainen kärsi alkukaudella kroonisesta väsymyksestä, joka saattoi vaikuttaa negatiivisesti hänen peliotteisiinsa. Yli 10 miljoonan dollarin palkkaa nauttiva eliittivahti pelasi 49 ottelua surkealla torjuntaprosentilla 90.

Canadiens koki lopullisen kuoliniskun joulukuussa, kun alakerran tärkein mies Shea Weber loukkasi jalkansa, eikä pystynyt pelaamaan enää sen jälkeen. Puolustus jäi lähes täysin 19-vuotiaan Victor Meten sekä kokeneen Jeff Petryn varaan, koska loput nimet olivat lähinnä AHL-tasoa.

Canadiensin negatiiviset suoritukset näkyivät monen pelaajan totuttujen tehopisteiden radikaalina putoamisena. Muun muassa edellisellä neljällä kaudella yli 30 maalia tykittänyt kapteeni Max Pacioretty sai tililleen vain 17 osumaa.

Onnistujien määrä oli harvassa, mutta loputtomasta energiastaan tunnettu rämäpää Brendan Gallagher pystyi rikkomaan 30 maalin rajan ensimmäistä kertaa urallaan. Gallagherin asenne sai masentuneelta tuntuneen Canadiens-joukkueen pelaamaan ajoittain hienoa kiekkoa ja voittojakin tippui silloin tällöin sen ansiosta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Ales Hemsky (Sopimus päättyi)
Laitahyökkääjä, 35 vuotta

Taiturimainen tshekkihyökkääjä saapui Montrealiin kesällä 2017 matalin odotuksin, mutta ei onnistunut täyttämään edes niitä. Hemsky pelasi kauden alussa kymmenen ottelua Canadiensin paidassa ja jäi niissä kokonaan ilman tehopisteitä. Pehmeän ja hitaan hyökkääjän ohi viiletti moni Canadiensin nuori pelaaja, eikä yli 800 ottelun konkaria nähty enää kertaakaan kaukalossa lokakuun jälkeen.

 

Kuva: Getty Images

Alex Galchenyuk (Arizona Coyotes)
Laitahyökkääjä/sentteri, 24 vuotta

Kesän 2012 varaustilaisuudessa kolmantena pelaajana valitusta Alex Galchenyukista odotettiin Canadiensille hyökkäyksen ykköstähteä, mutta näin ei koskaan tapahtunut. 24-vuotias mailataituri kaupattiin kesäkuussa Arizona Coyotesiin, jossa hän saa uuden alun hieman väärälle raiteelle menneelle uralleen.

Galchenyukilla on kiistatta taitoa olla tähtiluokan pelaaja NHL:ssä, mutta jostain syystä hän ei ainakaan vielä ole saanut pakettiaan kuntoon. 30 maalin rajan kerran urallaan ylittänyt jenkkihyökkääjä summasi viime kaudella 82 ottelussa odotuksiin nähden vaatimattomat tehot 19+32=51.

Galchenyukin piti olla Canadiensin kauan kaipaama ykkössentteri, mutta muun muassa hänen heikosta puolustamisestaan johtuen seuran viimeisimmät päävalmentajat Michel Therrien sekä Claude Julien molemmat istuttivat nuorukaisen laitahyökkääjäksi.

Galchenyukin suoraan syötöstä lähtevä laukaus on NHL:n kirkkainta eliittiä ja sitä Montrealissa tullaan varmasti kaipaamaan.

 

Kuva: Getty Images

Daniel Carr (Vegas Golden Knights)
Laitahyökkääjä, 26 vuotta

Daniel Carr oli kolme kautta kelvollinen syvyyspelaaja Canadiensille. Kanadalaishyökkääjä pystyttiin laittamaan oikeastaan mihin vain ketjuun ja tulosta tuli aina.

Carr pääsi viime kaudella kokeilemaan myös ylivoimaa ja siitä johtuen tehopisteiden määräkin nousi. Rämäpäinen hyökkääjä summasi 38 ottelussaan tehot 6+10=16. Carrin menetys ei ole kovinkaan suuri takaisku Canadiensille, jolla kyllä riittää alempiin ketjuihin tarjontaa.

 

Kuva: Getty Images

Max Pacioretty (Vegas Golden Knights)
Laitahyökkääjä, 29 vuotta

Paciorettyn menetys kirpaisee Canadiensia kovaa, mutta tulevaisuuden kannalta päätös oli ainut oikea. 29-vuotiaan jenkkihyökkääjän sopimus olisi päättynyt tähän kauteen, eikä Canadiensilla olisi ollut mitään takeita siitä, että seuran kapteeni haluaisi allekirjoittaa jatkosopimuksen.

Paciorettyn lähtö jättää massiivisen aukon jo ennestään NHL:n yhdelle ennakkoon surkeimmalle maaleja tekevälle joukkueelle. Paciorettyn viime kausi oli heikoin häneltä pitkään aikaan, mutta se ei kumoa sitä faktaa, että kyseessä on yksi sarjan parhaita puhtaita maalintekijöitä.

Paciorettyn otteissa on näkynyt selvästi monet loukkaantumiset, joista hän on kärsinyt viime vuosina. Kokeneen hyökkääjän liike on kuitenkin vielä hyvällä tasolla ja hänen nopeasti lähtevä rannelaukauksensa on yhä yksi sarjan parhaista.

Canadiensin nykyisellä rungolla menestyksen vuodet tulevat kuitenkin vasta tulevaisuudessa, joten Paciorettyn menettäminen tuskin vaikuttaa tämän kauden (utopisiin) pudotuspelihaaveisiin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Max Domi (Arizona Coyotes)
Laitahyökkääjä/sentteri, 23 vuotta

Canadiens hommasi kesäkuussa Arizona Coyotesista vaihtokaupassa hyökkääjä Max Domin. Canadiens rustasi Domin kanssa heti vaihtokaupan jälkeen kaksivuotisen ja 3,150 miljoonan dollarin vuosipalkalla varustetun sopimuksen.

Domista odotetaan Canadiensille merkittävää, pisteiden tekoon kykenevää pelaajaa kahteen ensimmäiseen hyökkäysketjuun. Kun vaihtokaupassa toiseen suuntaan matkannut hyökkääjä Alex Galchenyuk oli maalintekoon erikoistunut pelaaja, Domi on taas enemmänkin pelinrakentaja.

23-vuotias kanadalainen pelasi viime kaudella kuitenkin pahasti alle odotusten, kun 82 ottelussa syntyi vain tehopisteet 9+36=45. Erityisesti nuorukaisen maalimäärä on huolestuttavaa katsottavaa. Canadiensin kannalta olisi tärkeää, että Domi löytäisi maalijyvän tai vähintään auttaisi tulevia ketjutovereitaan nostamaan maalisaldojaan.

 

Kuva: Getty Images

Joel Armia (Winnipeg Jets)
Laitahyökkääjä, 25 vuotta

Canadiens teki heinäkuussa mielenkiintoisen vaihtokaupan, jossa se otti Winnipeg Jetsiltä maalivahti Steve Masonin jättimäisen palkan itselleen ja siitä hyvästä saivat myös kylkiäisenä suomalaishyökkääjä Joel Armian.

Armiasta voidaan odottaa lähtökohtaisesti kahden alemman ketjun hyökkääjää, joka pääsee suurella varmuudella vahvistamaan Canadiensin viime kauden surkeaa alivoimapeliä. Armialla on kuitenkin myös eväät hyökkäyspäähän ja siihen erityisesti kohdistuu ensi kaudella suurin mielenkiinnon kohde.

Canadiensissa osataan luoda alempien ketjujen jyristä pisteiden tekoon kykeneviä pelaajia. Viime vuosina ex-luotsi Michel Therrien teki ilman suurempia odotuksia olleista hyökkääjistä kuten Philip Danaultista, Paul Byronista sekä Daniel Carrista pelaajia, jotka pystyvät rikkomaan NHL:ssä puolen pisteen keskiarvon rajan. Myös nykyinen päävalmentaja Claude Julien sai viime kaudella Jacob De La Rosen sekä Nicolas Deslauriersin kehityskäyrän merkittävästi ylöspäin.

 

Kuva: Getty Images

Tomas Plekanec (Toronto Maple Leafs)
Keskushyökkääjä, 35 vuotta

Canadiens kauppasi Plekanecin viime keväällä Toronto Maple Leafsiin, mutta solmi nyt kesällä vapaaksi pelaajaksi tulleen tshekkikonkarin kanssa yksivuotisen ja 2,25 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Vuodesta 2002 lähtien Canadiensin organisaatiossa pelannut Plekanec ei ole enää kahden kärkiketjun mies, mutta silti hyvinkin käyttökelpoinen pelaaja kolmannen tai suuremmalla todennäköisyydellä neljännen ketjun sentterinä.

Plekanecin kokemus on kultaakin arvokkaampaa nuorelle Habs-ryhmälle, mutta hänestä saa myös hyvän avun yhdelle sarjan huonoimmalle alivoimalle.

On iso mahdollisuus, että Plekanec kaupataan jälleen ensi keväällä toiseen NHL-seuraan, jos Canadiens ei taistele pudotuspelipaikoista.

 

Kuva: Getty Images

Matthew Peca (Tampa Bay Lightning)
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Yhden vuoden mittaisen ja 1,3 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen saanut Peca ei välttämättä ole se Canadiensin kesän seksikkäin hankinta, mutta 173-senttinen hyökkääjä voi olla todellinen piristysruiske joukkueen rosteriin.

Peca pelasi viime kaudella kymmenen ottelua Tampa Bay Lightningissa tehoin 2+3=5. Syy vähäiseen ottelumäärään on yksinkertainen: Lightningilla on vain aivan liian kova materiaali, jotta nuori kanadalaisväkkärä olisi mahtunut pelaamaan.

Peca taistelee lähtökohtaisesti nelossentterin tontista, mutta kaiken mennessä nappiin jopa kolmannen ketjun sentterin paikka olisi tarjolla.

 

Kuva: Getty Images

Xavier Ouellet (Detroit Red Wings)
Puolustaja, 25 vuotta

Canadiens solmi kesällä yksivuotisen ja 700 000 dollarin arvoisen sopimuksen Detroit Red Wingsin riveissä viime kaudella 45 ottelua tehoin 0+7 pelanneen puolustajan Xavier Ouelletin kanssa.

Ouellet on lähtökohtaisesti Canadiensin 7-9. puolustaja. Shea Weberin ollessa poissa joulukuuhun asti kanadalaisella on edes jonkinlainen mahdollisuus lunastaa paikka Canadiensin hyvin nimettömästä puolustuksesta.

Ouelletilla on kuitenkin pitkä ja kivinen tie pelaavaan rosteriin, koska Canadiensilla on jopa viisi leftin puolen puolustajaa: Victor Mete, Karl Alzner, Jordie Benn, Mike Reilly sekä David Schlemko.

 

Kuva: Getty Images

Tomas Tatar (Vegas Golden Knights)
Laitahyökkääjä, 27 vuotta

Max Pacioretty -diilissä Montrealiin saapunut Tatar on todellinen villikortti Canadiensille ensi kaudella. Taiturimainen slovakialainen pelasi viime sesongilla pahasti alle odotusten ja sen takia hänet myös kaupattiin keväällä Detroit Red Wingsistä Vegas Golden Knightsiin.

Tatar on ylittänyt 20 maalin rajan neljällä edellisellä kaudellaan, joten kyseessä on kova pelimies, vaikka häntä ei viime pudotuspeleissä nähtykään Golden Knightsin rosterissa. Canadiens tarvitsee elintärkeästi maaleja ja Tatarilta niitä voidaan odottaa – ampuihan hän kuitenkin parhaalla kaudellaan jopa 29 kaappia.

Tatar istutetaan todennäköisesti jompaankumpaan kärkiketjuun. Hieman laiskasta puolustamisesta tunnettu taituri voisi sopia hyvin puolustavan sentterin Philip Danaultin sekä myös puolustussuuntaan tunnollisen suomalaisen Artturi Lehkosen vierelle.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Artturi Lehkonen
Laitahyökkääjä, 23 vuotta

Lehkonen sai toiselle NHL-kaudelleen todella tuskaisen startin. Nuorukainen kärsi läpi kauden ikävistä selkävaivoista, eikä tämä jäänyt jäällä näkemättä.

Piikkiöstä kotoisin oleva laituri osui ensimmäisessä 36 ottelussaan vain kahdesti maalirautojen sisäpuolelle – nämäkin kihaukset syntyivät samassa kamppailussa. Tämän jälkeen ruuti alkoi kuitenkin hiljalleen kuivua ja Lehkonen ampui viimeiseen 30 peliin 10 maalia.

Nyt suomalainen pääsee aloittamaan jälleen puhtaalta pöydältä. Vaikeasta viime vuodesta huolimatta odotusarvot eivät ole haalistuneet, vaan Lehkosesta odotetaan edelleen yhtä Montrealin johtavista hyökkääjistä. Tulevalla sesongilla ”gorillat” on kuitenkin jätettävä jälkeen.

Kuva: Getty Images

Antti Niemi
Maalivahti, 35 vuotta

Niemen NHL-ura näytti jo tuhoon tuomitulta, kun hän sai viime kaudella lähtöpassit Pittsburgh Penguinsista.

Matka jatkui tämän jälkeen kuitenkin Florida Panthersin organisaatioon, jossa Niemelle kertyi lopulta vain kaksi ottelua.

Kolmas kerta kuitenkin toden sanoi ja suomalaisvahti sai vielä mahdollisuuden Montrealista. Niemi pelasi kuin pelasikin loistavasti ja torjui 19 ottelua tilastoin 92,9/2,46. Tästä kiitoksena, Canadiens lätkäisi vantaalaiselle toukokuussa vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

Niemen roolia Montrealissa ei sovi aliarvioida. Carey Price on kärsinyt viime aikoina lukuisista loukkaantumisista ja mikäli sama tarina jatkuu, on Niemen noustava jälleen kanadalaisseuran viimeiseksi lukoksi.

Muut suomalaiset: 

Joel Armia (lue ylhäältä)
Jesperi Kotkaniemi 
(lue alhaalta)

Tiesitkö

Vuonna 1909 perustettu Montreal Canadiens on voittanut 25,3 prosenttia kaikista Stanley Cup -mestaruuksista. 24 mestaruutta on ylivoimaisesti enemmän kuin millään muulla seuralla.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Claude Julien (2. kausi)

Puolustusvoittoista ja aktiivista jääkiekkoa rakastava Julien on yrittänyt iskostaa pelitapaansa Canadiensiin nyt yhden kauden ajan. Kaikki meni selvästi mönkään, koska joukkue oli NHL:n seitsemänneksi eniten maaleja päästänyt joukkue.

Suurin syy tähän epäonnistumiseen ei välttämättä löydy pelkästään valmentajasta itsestään. Onhan hän tuonut Stanley Cup -mestaruudenkin kotiin Boston Bruinsin riveissä.

Julienin puolustamisen pääperiaate on pitää vastustaja mahdollisimman kaukana oman maalin lähettyviltä. Hyvä maalivahti kuten Tuukka Rask tai Carey Price koppaa 99,9 prosenttia laukauksista, jotka tulevat niin sanotun maalintekosektorin ulkopuolelta. Tähän ei kuitenkaan ole Canadiensissa vielä päästy ja maalin eteen aukeaa aivan liikaa laadukkaita maalintekopaikkoja viholliselle.

Kokeneelle valmentajalle tuo myös harmaita hiuksia se, että Canadiensin puolustuksen materiaali ei ole tällä hetkellä riittävällä tasolla. Shea Weber olisi kova vahvistus takalinjoille, mutta kun puolustuksen johtohahmo pelaa loukkaantumisten takia ehkä neljänneksen kaudesta, ei hyviä asioita tapahdu. Julienin täytyy saada muista puolustajistaan kuten Jordie Bennistä, Karl Alznerista, Mike Reillysta ja David Schlemkosta paljon enemmän irti.

Jos Julien saa ympäriinsä säntäilevän sekä kiekollisesti epävarman puolustuksen kuntoon, sen avulla myös joukkueen suurin ongelma, eli maalinteko, voidaan saada parempaan uomiin. Poikkeuksellisen nopea Canadiens-hyökkäys tarvitsee puolustajilta kiekonriistoja ja nopeita pelinavauksia, jotta joukkue voi päästä vastahyökkäyksiin. Viime kaudella puolustajien pelin avaaminen oli liian hidasta ja omalla alueella sattui järkyttäviä mokia.

Tärkein pelaaja – Carey Price

Kuva: Getty Images

Montreal Canadiens voittaa tai kaatuu Carey Pricen mukana. Hän on yksiselitteisesti joukkueen tärkein pelaaja. Price ei ole enää pelkästään maalivahti Montrealissa, hän on myös pelaajien ylin johtaja.

Pricesta voi tulla ajoittain jopa riesa Canadiensille. Pricen heikko vire voi käytännössä latistaa koko seuran, median ja kaiken mitä joukkueen ympärillä tapahtuu. Toisaalta, jos Price on elämänsä vireessä, koko muu joukkue ylittää usein myös itsensä.

Alkava kausi on Pricen uran tärkein. 31-vuotiaan torjujan 10,5 miljoonan dollarin vuosipalkan sopimus lähtee vihdoin liikkeelle ja todistettavaa on enemmän kuin paljon. Pricen heikko viime kausi ei saa enää toistua tai muuten häntä odottaa julkinen lynkkaus fanien ja median taholta.

”Jesus” lempinimeä kantavan tähtivahdin täytyy olla todellinen vapahtaja, jos Canadiens mielii taistella pudotuspelipaikasta tällä kaudella.

Kiinnostavin tulokas – Jesperi Kotkaniemi

Kuva: Getty Images

NHL:ään tänä kesänä kolmantena pelaajana varattu suomalaistulokas Jesperi Kotkaniemi voi olla pienoinen yllätysnimi Canadiensin pelaavaan kokoonpanoon.

18-vuotiaalla sentterillä on Canadiensin harjoitusleirillä muutama viikko aikaa vakuuttaa seurajohto, minkä jälkeen tehdään päätös, jatkaako nuorukainen NHL:ssä vai palaako hän Liigaan Ässien riveihin.

Canadiensin ylivoimainen heikkous on keskushyökkääjien osasto, joten harjoituspelien mennessä nappiin, ei olisi yhtään hullu ajatus, jos nuori porilainen nähdään vähintään yhdeksän pelin ajan NHL-rosterin mukana. Yhdeksän pelatun ottelun jälkeen tulokaspelaajan sopimuksesta lähtee ensimmäinen vuosi liikkeelle.

Canadiens on toiminut vastaavalla tavalla myös viime vuosina, sillä ainakin puolustajat Nikita Sergatshev ja Victor Mete pääsivät jo alle 20-vuotiaina kokeilemaan yhdeksän ottelun ajan NHL-vauhtia.

Arvio

Sija: 14

Montreal Canadiensille on vaikea luvata menestyksekästä tulevaisuutta. Samat ongelmat toistuvat vuodesta toiseen: todellinen ykkössentteri puuttuu edelleenkin!

Canadiensin hyökkäys on nuori, mutta hyvinkin potentiaalinen. Joukkueessa on monta 20 maalin rajapyykkiin pystyvää pelaajaa. Tosin kaikkien onnistuminen samaan aikaan on vain todella epätodennäköistä.

Jos Carey Price palaa takaisin Vezina-tasolleen ja hyökkäyksestä löytyy vähintään kuusi 20 maalin miestä, taistelee joukkue tosissaan pudotuspelipaikasta. Mutta onhan joulupukkikin olemassa.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Jonathan Drouin – Max Domi – Brendan Gallagher
Tomas Tatar – Phillip Danault – Artturi Lehkonen
Charles Hudon – Tomas Plekanec – Paul Byron
Nicolas Deslauriers – Matthew Peca – Joel Armia
Ylimääräiset hyökkääjät: Jacob De la Rose, Nikita Scherbak ja Michael McCarron

Puolustajaparit:

Victor Mete – Jeff Petry
David Schlemko – Noah Juulsen
Karl Alzner – Jordie Benn
Ylimääräinen puolustaja: Mike Reilly

Maalivahdit:

Carey Price
Antti Niemi

Loukkaantuneet pelaajat:

Andrew Shaw ja Shea Weber

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
31kanadaCarey PriceMV16.8.198710 500 000 $
37yhdysvallatKeith KinkaidMV4.7.19891 750 000 $
6kanadaShea WeberP14.8.19857 857 143 $
8kanadaBen ChiarotP9.3.19913 500 000 $
17kanadaBrett KulakP6.1.19941 850 000 $
26yhdysvallatJeff PetryP9.12.19875 500 000 $
28yhdysvallatMike ReillyP13.7.19931 500 000 $
32ruotsiChristian FolinP9.2.1991800 000 $
53kanadaVictor MeteP7.6.1998748 333 $
13kanadaMax DomiVL/KH2.3.19953 150 000 $
41kanadaPaul ByronVL27.4.19893 400 000 $
54kanadaCharles HudonVL/OL23.6.1994800 000 $
62suomiArtturi LehkonenVL/OL4.7.19952 400 000 $
90slovakiaTomáš TatarVL/OL1.12.19904 800 000 $
92kanadaJonathan DrouinVL/KH28.3.19955 500 000 $
21kanadaNick CousinsKH/VL/OL20.7.19931 000 000 $
15suomiJesperi KotkaniemiKH6.7.2000925 000 $
25yhdysvallatRyan PoehlingKH3.1.1999925 000 $
44yhdysvallatNate ThompsonKH/VL5.10.19841 000 000 $
43kanadaJordan WealKH/VL/OL15.4.19921 400 000 $
24kanadaPhillip DanaultKH24.2.19933 083 333 $
63kanadaMatthew PecaKH27.4.19931 300 000 $
11kanadaBrendan GallagherOL6.5.19923 750 000 $
22kanadaDale WeiseOL5.4.19882 350 000 $
40suomiJoel ArmiaOL31.5.19932 600 000 $

Lauri Saastamoinen ja Niko Leinonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.