NHL:ssä flopannut ykkösvaraus teki kyseenalaista NHL-historiaa – kaikkien aikojen toiseksi surkein suoritus!

© Kuva: Getty Images

Odotusarvot olivat korkealla, kun Edmonton Oilers varasi venäläishyökkääjä Nail Jakupovin NHL-draftin ensimmäisenä pelaajana kesällä 2012.

Tätä seurasi NHL:n työsulku kaudella 2012-13, joka päättyi kuitenkin tammikuun alussa. Tarunhohtoisessa pelattiin lopulta 48 ottelun runkosarja, johon osallistui myös paljon hehkutettu Jakupov. Miehen debyyttikausi sujui kelvollisesti ja laituri paukutti lopulta 17 maalia ja yhteensä 31 tehopistettä.

Tämän jälkeen lähti liikkeelle kuitenkin jyrkkä alamäki, eikä Jakupov onnistunut ylittämään kuin kerran 30 tehopisteen rajapyykin. Päättyneellä kaudella venäläinen pelasi Colorado Avalanchen paidassa 58 ottelua, joissa kertyi ainoastaan 16 pistettä.

Vaikka Jakupov yhdistettiin kesällä moneen eri NHL-joukkueeseen, 24-vuotias hyökkääjä päätti kuitenkin jättää Pohjois-Amerikan taakseen ja siirtyi ensi kaudeksi KHL-jätti Pietari SKA:n riveihin. (Lue aiheesta lisää).

NHL:ssä järjestettiin ensimmäinen varaustilaisuus vuonna 1963. Sen jälkeen on nähty iso kasa huippupelaajia, jotka varattiin draftin ensimmäisenä pelaajana. Näiden lisäksi löytyy muutamia yksilöitä, jotka ovat flopanneet pahemman kerran.

Jakupov ehti pelaamaan NHL:ssä 350 runkosarjan ottelua, joissa syntyi 136 tehopistettä. Keskimääräisesti tämä tarkoittaa 0,39 pistettä per ottelua, jolla Jakupov nousee NHL-historian toiseksi surkeimmaksi ykkösvaraukseksi. Hänen edellään on ainoastaan Garry Monahan, joka varattiin vuonna 1963. Nykyään 71-vuotiaan ex-kiekkoilijan pistekeskiarvo oli aavistuksen Jakupovin vastaavaa pienempi, 0,38.

Kolmantena listalla on vuonna 1999 varattu tshekkihyökkääjä Patrik Stefan, joka pelasi NHL:ssä lopulta 455 peliä tehoin 64+124=188 (0,41ka).

Jakupov on vasta nuori pelaaja. Tiedä vaikka hän suuntaa vielä joskus takaisin NHL:ään kohentamaan tilastojaan.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!