Suomalaispuolustaja Olli Juolevi pelasi kuluneen kauden lainasopimuksella Turun Palloseurassa, kun Vancouver Canucks lähetti helsinkiläisen Suomeen ottamaan uuden askeleen pelaajaurallaan.

Kausi sujui erinomaisesti, sillä 39:ään runkosarjaotteluun syntyi tehot 7+12=19. Pudotuspeleissä 20-vuotias puolustaja nakutti seitsemän tehopistettä (2+5).

Vancouverilainen paikallislehti The Province haastatteli TPS:n apuvalmentajaa, entistä puolustajalegenda Sami Saloa ja kysyi tämän mietteitä nuoresta suomalaislupauksesta. Salon mielestä Juolevin pelaamisessa on vielä parannettavaa, mutta mahdollinen NHL-depyytti pitäisi jo olla oven takana.

– Mielestäni hän on valmis. Mutta kuten olen Juoleville sanonut, niin hänen on nyt otettava taas uusi iso hyppy noustakseen NHL-joukkueeseen. Siellä on 10 muutakin taistelemassa samasta pelipaikasta. Hänen on mentävä sinne ja näytettävä mitä osaa, Salo sanoi.

Salon mielestä Juolevin on kuitenkin opittava hallitsemaan paremmin kehonkieltään.

– Hänellä on joskus taipumus näyttää olevansa välinpitämätön, vaikkei olisikaan. Kehonkielen hallinta on NHL:ssä todella tärkeää. Se ei saa olla huono. Hänen täytyy näyttää olevansa tosissaan pelin sisällä ja haluta olla siellä. Tämä asia parani hänellä kauden edetessä.

Etenkin pudotuspeleissä Juolevin pelaaminen oli vakuuttavaa.

– Kun pudotuspelit käynnistyivät, hän oli paras puolustajamme. Menetimme Henrik Tallinderin ja oli hienoa nähdä, kuinka Olli otti hänen paikkansa. Hän todellakin otti Tallinderin roolin itselleen ja oli paras puolustajamme. Alivoimalla hän ei kuitenkaan pelannut. Meillä oli kokeneempia kavereita siihen rooliin ja se toimi Ollin kannalta erinomaisesti. Hän sai keskittyä viidellä-viittä vastaan pelaamiseen ja ylivoimaan. Hän oli merkittävä osa ylivoimaamme, Salo kehui.

Salon mukaan Juolevi taisteli lopulta tiensä noustakseen ylivoiman kärkipuolustajaksi.

– Hänellä ei ole mikään kovin laukaus, mutta hän on hyvä löytämään vapaata tilaa ja saamaan kiekot läpi. Olin todella onnellinen hänen puolestaan. Hänellä oli muutamia vastoinkäymisiä tuon asian kanssa, Salo jatkoi.

NHL-paikka ei ole itsestäänselvyys. Juolevin onkin puettava kesällä tosissaan työhaalarit päällensä.

– Hänen tulee kehittää fysiikkaansa kesän aikana noustakseen uudelle tasolle. Tunnen hänen agenttinsa ja olemme keskustelleet tästä asiasta. 82:n NHL-ottelun pelaaminen on kova paikka. Täytyy olla tip-top -kunnossa, koska se on todella kuluttavaa. Jos kunto on keskitasoista, tai jos voi sanoa olevansa hyvässä kunnossa, niin se ei riitä, Salo muistutti.

Salon mukaan Juolevin pelaamisessa on samoja yhtäläisyyksiä kuin Kimmo Timosella aikanaan.

– Hänen luistelutapansa ja pelinymmärtämisensä, näen hänessä hieman Timosta. Hän on tilanteen päällä jokaisessa tilanteessa, vaikka olisi paineen alla. Hän on todella rauhallinen kiekon kanssa.

– Hän pystyy pelaamaan ammattilaistasolla. Tämän kauden alku ei ollut mikään helppo. Hänen piti totutella moniin asioihin. Kun hän alkoi keskittymään tilanteen haltuun ottamiseen, kaikki muuttui paljon helpommaksi. Hän pystyy pelaamaan todella hyvin paineen alaisena. Hän pystyy tekemään monia sellaisia asioita, joihin suurin osa puolustajista ei kykene.