Suomi pelasi viime kaudella jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa hämmästyttävän heikosti. Nuoret Leijonat joutui karsintasarjaan pelaamaan sarjapaikastaan Latviaa vastaan. Tuloksena oli yhdeksäs tila, joka oli Suomen kaikkien aikojen surkein sijoitus nuorten MM-kisoissa!

[readmore from=”U20 MM-kisat”]

Ongelmana oli valmentaja Jukka Rautakorven liian passiivinen hyökkäyspeli pienessä kaukalossa. Pelaajat eivät taktiikasta tykänneet, ja show’n varasti lopulta Jääkiekkoliitto, joka tekikin kovan ratkaisun antaessaan Rautakorvelle potkut kesken turnauksen.

Tapaninpäivänä Buffalossa alkavassa U20 MM-turnauksessa Suomea valmentaa Jussi Ahokas. Hän valmensi Suomen alle 18-vuotiaiden MM-kultaan 2016 Pohjois-Dakotan pienessä kaukalossa. Valmentajan ja pelaajien kokemattomuudesta pienen kaukalon suhteen homman ei pitäisi olla kiinni.

Pelaajien tasostakaan Ahokkaan joukkueen menestyksen ei pitäisi olla kiinni. Onhan Suomen joukkueessa peräti seitsemän NHL:n ykköskierroksen varausta.

Vancouver Canucksin numerolla viisi varaama puolustaja Olli Juolevi oli voittamassa U20 MM-kultaa 2016. Muista Suomen joukkueen puolustajista ykkösvarauksia ovat Miro Heiskanen (numero 3, Dallas Stars), Juuso Välimäki (16 Calgary Flames), Urho Vaakanainen (18 Boston Bruins) ja Henri Jokiharju (29 Chicago Blackhawks). Suomen joukkueen hyökkääjistä ykkösvarauksia ovat Kristian Vesalainen (24 Winnipeg Jets) ja Eeli Tolvanen (29 Nashville Predators).

Juolevi varattiin ykköskierroksella 2016. Heiskanen, Välimäki, Vaakanainen, Jokiharju, Vesalainen ja Tolvanen varattiin viime kesänä.

Myös Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi olisivat ikänsä puolesta edustuskelpoisia nuorten MM-kisoihin. Winnipeg Jets ja Edmonton Oilers eivät päästä heitä kuitenkaan tositoimiin.

NHL-kokemusta Suomen joukkueessa edustaa Carolina Hurricanesin Janne Kuokkanen. Hän pelasi lokakuussa uransa neljä ensimmäistä NHL-ottelua.

Suomen heikkoutena pidetään maalivahtipeliä, koska kukaan kolmesta Suomen maalivahdista ei pelaa Liigassa. Suomen ykkösmaalivahti Ukko-Pekka Luukkonen on toki Buffalon viime kesän kakkosvaraus ja torjui kultaa 2016 alle 18-vuotiaiden kisoissa.

Suomen joukkue alle 20-vuotiaiden MM-turauksessa:

Maalivahdit:
1 Luukkonen Ukko-Pekka, HPK Hämeenlinna
30 Lehtinen Lassi, Lukko Rauma
31 Halonen Niilo, HIFK Helsinki

Puolustajat:
2 Heiskanen Miro, HIFK Helsinki
4 Salo Robin, Sport Vaasa
5 Räsänen Eemeli, Kingston Frontenacs OHL
6 Välimäki Juuso, Tri-City Americans WHL
7 Juolevi Olli, TPS Turku
23 Vaakanainen Urho, SaiPa Lappeenranta
28 Jokiharju Henri, Portland Winterhawks WHL
36 Kotkansalo Kasper, Boston University NCAA

Hyökkääjät:
3 Jääskä Juha, HIFK Helsinki
9 Kuokkanen Janne, Carolina Hurricanes NHL
12 Koivula Otto, Ilves Tampere
13 Vesalainen Kristian, HPK Hämeenlinna
15 Koppanen Joona, Ilves Tampere
19 Tuulola Eetu, HPK Hämeenlinna
20 Tolvanen Eeli, Jokerit Helsinki
21 Nurmi Markus, TPS Turku
22 Räsänen Aapeli, Boston College NCAA
27 Ikonen Joni, KalPa Kuopio
32 Heponiemi Aleksi, Swift Current Broncos WHL
33 Innala Jere, HPK Hämeenlinna
34 Kupari Rasmus, Kärpät Oulu