Toronto Maple Leafsin kanssa kesällä kolmivuotisen sopimuksen tehnyt 37-vuotias Patrick Marleau on ollut läpi uransa erinomainen pelaaja, joka on erottunut aina ikätovereistaan. Tällä hetkellä hän on pelannut NHL:ssä 1 493 runkosarjaottelua, tehden niissä 1 082 (508+574) tehopistettä.

Moni ei kuitenkaan tiedä, että Marleau oli jo nuorena poikana todellinen huippulupaus. Hänet varattiin Sharksin toimesta toki koko vuoden 1997 toisena pelaajana, joten jo pelkästään tämä kertoo paljon miehen varhaisesta osaamisesta.

Kun hän siirtyi ensimmäistä kertaa WHL:ssä pelanneen Seattle Thunderbirdsin riveihin kaudeksi 1995-96, pyysi hänen tuolloinen päävalmentajansa Don Nachbaur kirjoittamaan alas hänen sesongin maalitavoitteensa. Marleau oli tuolloin vasta 16-vuotias, joten hänen ikäiselleen 15-20 maalia oli jo kova saavutus.

Marleau kuitenkin kirjoitti lapulle 30 maalia ja 30 syöttöpistettä. Tämän nähtyään Nachbaur oli kuin ällikällä lyöty, sillä kyseiset lukemat olivat tulokaspelaajalle käytännössä ”mahdottomat”. Marleau kuitenkin iski tulokaskautensa aikana 72 otteluun 32 maalia ja yhteensä 74 tehopistettä, joten valmentajan käsissä oli täysin ainutlaatuinen tapaus.

Seuraavalla kaudella Marleau suoriutui vieläkin paremmin, mistä hän osittain saa kiittää hänen nykyistä päävalmentajaansa, Mike Babcockia.

Marleau nimittäin kamppaili kaudella 1996-97 pääsystä vuoden 1997 nuorten MM-kisoihin, mutta tuossa vaiheessa joukkueessa oli jäljellä enää yksi paikka hyökkääjälle. Ja tästä hän kamppaili yhdessä toisen tulevan legendan, Joe Thorntonin, kanssa.

Tuolloin 33-vuotias Mike Babcock toimi Kanadan nuorten MM-ryhmän päävalmentajana, joten päätös oli loppukädessä hänen. Marleaun harmiksi valmennus valitsi kokoonpanoon Thorntonin, joten loistavaa kautta pelannut kanadalaishyökkääjä jäi kisoista tylysti rannalle.

Asia nousi uudelleen tapetille lähes 21 vuoden tauon jälkeen, kun Marleau siirtyi pitkän tauon jälkeen jälleen Babcockin alaisuuteen. Tilannetta on käyty lävitse myös kaksikon keskuudessa, mutta mitä ilmeisimmin hyvässä hengessä.

– Hän mainitsi minulle asiasta jokunen aikaa sitten ja kertoi, että se ei ollut hänen päätöksensä tai jotakin tällaista, Marleau kertoi uudesta päävalmentajastaan The Athleticin haastattelussa.

[readmore from=”toronto-maple-leafs”]

Kanadan pääkykyjenetsijänä tuolloin toiminut Barry Trapp antoi väitteelle myös tukea, vaikka hän myönsikin, että valmennus teki lopulliset päätökset pelaajien suhteen. Trapp kuitenkin kertoi, että päätös ei syntynyt sen perusteella, kumpi pelaajista oli loppuviimein parempi, vaan puhtaasti iän perusteella.

Tässä kilvassa Marleau hävisi niukasti Thorntonille, joka on syntynyt helmikuussa 1979. Myös Marleau ilmeistyi maailmaan samaisena vuonna, mutta vasta syyskuussa.

Kaksikko taisteli tiukasti myös vuoden 1997 ykkösvarauksen tittelistä, mutta tämäkin kunnia meni lopulta Thorntonin laariin, joka huudettiin lavalle ensimmäisenä Boston Bruinsin toimesta. Täten Marleau sai varauksen San Jose Sharksiin, missä hän pelasi lopulta 19 kauden ajan.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.