Kommentti: Jarmo Kekäläinen on tehnyt loistavaa työtä – se on kuitenkin ajanut hänet pahaan ansaan

© Kuva: Getty Images

Suomen historian ensimmäinen NHL-tason GM on toiminut Columbus Blue Jacketsin general managerina kaudesta 2012-13 lähtien, kun hän korvasi tehtävässä Scott Howsonin.

Tämän jälkeen Kekäläinen on tehnyt valtavan määrän loistavia kauppoja ja toinen toistaan parempia jatkosopimuksia. Hänen aikanaan seuran riveihin on liittynyt vaihtokauppojen kautta muun muassa Seth Jones sekä viime kesän superhankinta Artemi Panarin.

Sen lisäksi Kekäläinen on tehnyt enemmän tai vähemmän erinomaiset sopimukset Brandon DubinskylleNick FolignolleAlexander WennbergilleCam AtkinsonilleBoone Jennerille, Seth Jonesille, Denis Savardille sekä Ryan Murraylle.

Mutta koska NHL:ssä GM:n hommia hankaloittaa liigan palkkakatto, eivät useat erinomaiset sopimukset auta, etenkään jos niitä tekee paljon. Nimittäin tällä hetkellä vaikuttaa, että Blue Jackets on pian palkkakattonsa suhteen pienoisessa pulassa.

Tällä hetkellä, jopa Wennbergin jatkosopimuksen jälkeen, Blue Jacketsin palkkakatossa on tilaa mukavat 8 miljoonaa dollaria, joten tämän suhteen ongelmia ei pitäisi olla. Toki tällä summalla Josh Andersonille pitäisi tehdä jatkosopimus.

Tässä vaiheessa pitää kuitenkin muistaa, että katseet on aina suunnattava myös tulevaisuuteen. Nimittäin jo ensi kesänä muun muassa Cam Atkinsonin (nykyinen cap hit 3,5 miljoonaa dollaria), Boone Jennerin (2,9), Matt Calvertin (2,2), Ryan Murrayn (2,825) sekä Jack Johnsonin (reilut 4,35) sopimukset umpeutuvat.

Näistä pelaajista ainakin Atkinson tulee saamaan usean miljoonan palkankorotuksen, ja voidaan pitää lähes varmana myös sitä, että Jenner ja Murray tulevat myös nautiskelemaan vuoden päästä suurempaa palkkaa.

Kahden vuoden kuluttua vapaita agentteja ovat taasen Artemi Panarin sekä Zach Werenski. Panarin tienaa tällä hetkellä 6 miljoonaa dollaria, joten jos hän jatkaa samaa rataa kuin Chicago Blackhawksin riveissä, tämä summa tulee nousemaan usealla miljoonalla.

Werenski pelaa vielä taasen tulokassopimuksensa turvin, joten hänen cap hitinsä on alle miljoonan. Puolustajalupauksella on siis edessään kahden vuoden päästä suuren suuri tilipäivä.

Tilannetta vielä hankaloittaa se, että Blue Jacketsin kaikki suurimmat sopimukset ovat pitkiä. Ensimmäiset näistä tulevat umpeen vasta kesällä 2021, kun sekä Dubinskyn, Folignon että Savardin sopimukset umpeutuvat.

Kekäläisellä on siis edessään hankalat vuodet, mikäli se haluaa pitää seuran nykyisestä rungosta kiinni. Auttamatta kuitenkin vaikuttaa siltä, että hänen on luovuttava jostakin pelaajasta kenties jo ensi kesänä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!