7. lokakuuta 1995 Winnipeg Jets kohtasi Dallas Starsin. Kyseisessä ottelussa kaukaloon luisteli eräs 18-vuotias NHL-ensikertalainen, kun Shane Doan puki ensimmäistä kertaa ylleen Jetsin paidan.

Tästä pikakelauksella vuoteen 2017 ja päivämäärään 8. huhtikuuta. Doan edusti yhä edelleen samaa organisaatiota, eikä hän ollut pelannut välissä yhtä ainutta ottelua minkään muun seuran riveissä.

Tämä kuvastaa Doania kenties kaikista parhaiten. 22 vuotta samassa organisaatiossa, ilman minkäänlaisia lähtöhaluja mihinkään muualle. Ja omalla tavallaanhan tämä ei olisi edes ihme, jos miehen edustama seura olisi ollut menestynyt organisaatio, mutta ei. Kaukana siitä.

Doanin parhaat saavutukset Coyotesin kanssa olivat 11 kertaa pudotuspeleissä, joissa se voitti vain kaksi ottelusarjaa. Nämä molemmat tulivat kaudella 2011-12. Se myös pääsi kyseisellä kaudella lähimmäs Stanley Cupin mestaruutta, pelattuaan konferenssifinaaleissa Los Angeles Kingsia vastaan, joka kuitenkin voitti ottelusarjan voitoin 4-1.

Doan ei kuitenkaan hylännyt seuraansa missään vaiheessa. Ei edes vanhoilla päivillään, vaikka ottajia olisi takuuvarmasti ollut. Hän ei missään vaiheessa vaatinut siirtoa toisaalle, missä hän olisi päässyt jahtaamaan uransa ensimmäistä Stanley Cupia. Ei missään vaiheessa. Hän antoi kaikkensa Coyotesille. Absooluuttisesti kaikkensa.

Tätä eivät kuitenkaan kaikki osanneet arvostaa. Ei etenkään tarinan roisto, Andrew Barroway.

Vaikka Doanin otteet kaukalossa olivat jo viime kaudella kohtalaisen heikot, olisivat hänen joukkuekaverinsa, seuran fanit ja sen johtoporras pitäneet miehen takuuvarmasti seuran riveissä. Omistajana vuodesta 2014 toiminut yhdysvaltalaisherra oli kuitenkin se mies, joka ei halunnut jatkaa enää Doanin kanssa samaa tietä.

– Tämä oli omistajan päätös. Hän päätti, että hän haluaa jatkaa nuoremmalla ryhmällä ja minun läsnäoloni vain hidastaisi asioita. Joskus sitä pitää vain repäistä laastari pois, Doan avautui kesäkuussa Yahoo! Sportsin mukaan.

Anteeksiantamaton teko

NHL on bisnestä, jossa jokaisen joukkueen pitkäaikainen tavoite on voittaa Stanley Cup – siitä ei käy edes kiistäminen. Joskus se on kuitenkin paljon enemmän, kuten perinteiden kunnioittamista ja arvostamista jotakin miestä, tässä tapauksessa Doania, kohtaan.

Doan ei nimittäin ollut Coyotesille mitään velkaa, päinvastoin. Doan ei hylännyt joukkuettaan edes synkimpinä aikoina, vaan pysyi seuralle uskollisena. Hän on antanut enemmän arizonalaiselle jääkiekolle, kuin kukaan muu aiemmin, tai kukaan tulee koskaan antamaan.

Doanin olisi pitänyt saada jatkaa Coyotesissa, oli tilanne mikä tahansa. Hän oli terveenä lähes koko viime kauden, ja vaikka hänen tehonsa laskivat roimasti, oli hän silti organisaation kasvot ja joukkuekavereidensa suurin tukipilari.

Hän tietää, mitä häviäminen Arizonassa on. Hän tietää sen, että vaikka menestystä ei tulisi, pitää mielen pysyä positiivisena, sillä aina on edessä uusi kausi. Hän oli korvaamaton mentori Coyotesin nuorelle ryhmälle, ja kopin todellinen isähahmo. Barroway lähestyi kuitenkin tilannetta todella kapeakatseisesti ja teki lopulta anteeksiantamattoman teon.

Esimerkiksi Jaromir Jagrin sopimuksetta jäämisen Florida Panthersista ymmärtää joiltakin osin, sillä seura ei ollut pelaajalle yhtikäs mitään velkaa. Coyotes voi kuitenkin kiittää osittain jopa olemassaolostaan sen seuraikonia, Shane Doania.

Jääkiekolla ei ole koskaan kulkenut Arizonassa lujaa, mutta Doanin ansiosta sen riveistä on löytynyt aina todellinen tähtipelaaja, jota fanit tulivat ilomielin katsomaan. Kaiken lisäksi tämä tähtipelaaja oli kaikkensa antava taistelija, joka halusi pelata logolle, ei itselleen.

Onkin siis todettava, että häpeä, Andrew Barroway!

Häpeä, että et antanut Doanille hänen ansaitsemaansa uran lopetusta. Häpeä, että jätit todellisen seuralegendan tyhjän päälle. Häpeä, että et antanut seuraikonille enää mahdollisuutta pukea Coyotesin peliunivormua ylleen. Häpeä, että et antanut Doanille mahdollisuutta hyvästellä hänen rakastamaansa kotiyleisö oikealla tavalla. Häpeä, että hylkäsit miehen täysin hyväksymättömällä tavalla, joka rakasti pelata kojoottipaidassa ja antoi sille kaikkensa.

Häpeä!

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.